„Când coboară luna plină peste second hand“, o nouă premieră de Radu Afrim
https://www.ziarulmetropolis.ro/cand-coboara-luna-plina-peste-second-hand-o-noua-premiera-de-radu-afrim/

A doua premieră a Teatrului Tamási Áron – Sfântu Gheorghe, din actuala stagiune, este o comedie scrisă şi regizată de Radu Afrim, „Când coboară luna plină peste second hand“, care va avea primele reprezentaţii vineri şi sâmbătă, respectiv în 9 şi 10 octombrie, de la ora ora 19:00, în spaţiul de joc construit pe scena Sălii Mari.

Un articol de Petre Ivan|9 octombrie 2020

Claribella se întoarce. Venită în lumea teatrală odată cu un copil din flori şi a sa poveste pe fond albastru, Claribella se întoarce, tot cinefilă cum o ştiam, ba între timp a devenit o adevărată influenceriţă în cinema, care ne convinge că există deja un film despre tot ce trăim. Chiar şi peste un magazin de haine, dintr-un mic oraş secuiesc, luna coboară plină de fantezii muzicale şi cinematografice. Alianţa regizorului şi dramaturgului  Radu Afrim cu luna plină reuneşte toate obsesiile sale artistice şi lasă în urmă un spectacol de care teatrul are nevoie acum, mai mult ca niciodată. Un spectacol care luminează drumul spre teatru şi rostul său, acela de a deschide  un spaţiu intim, o lume de oglinzi, ca într-o cabină de probă, unde nimeni nu ne poate opri să evadăm spre alte lumi, să călătorim în timp şi spaţiu, în căutarea unor bucurii pierdute.

Următoarele reprezentaţii cu spectacolul Când coboară luna plină peste second hand sunt programate în zilele de 13, 20 și 21 octombrie, toate cu începere de la ora 19:00.

Vă recomandăm să cumpărați bilete online, de pe biletmaster.ro, iar dacă acest lucru nu este posibil, puteți merge la Casa de Bilete de lângă teatru, care este deschisă de luni până joi, între orele 9:00-16:00, și vineri între orele 9:00-13:00. Dacă locurile nu sunt epuizate, mai puteţi lua bilete şi de la faţa locului, cu o oră înainte de începerea reprezentaţiei.

Cum încă suntem în pandemie, reprezentaţiile teatrale în spaţii închise se pot desfăşura în condiţii de siguranţă numai dacă suntem conştienţi că toţi avem responsabilitatea de a respecta  regulile de prevenire a răspândirii virusului. Spaţiul de joc şi scaunele rezervate spectatorilor sunt dezinfectate cu toată atenţia, în acord cu măsurile de prevenţie în vigoare.

După reprezentaţie, spectatorii părăsesc sala pe alt traseu decât cel pe care au intrat.  Desigur, spectatorii au obligaţia de a purta mască odată cu intrarea în foaier şi pe toată durata reprezentaţiei, până la ieşirea din teatru. Cu excepția actorilor, toţi angajaţii teatrului implicaţi în buna desfăşurare a reprezentaţiei vor purta măști.

20
/01
/22

CRONICĂ DE FILM Regizorul mexican Michel Franco atinge o nouă culme a teribilismului cu „Nuevo orden”/"Noua ordine" (distribuit acum în cinematografele de la noi de Transilvania Film), câştigător în 2020 al unui de neînţeles Mare Premiu al Juriului la Festivalul de la Veneţia.

20
/01
/22

Luni, 31 ianuarie, de la ora 09:30, la Sala Ion Caramitru a Teatrului Național București, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” sărbătorește cei 72 de ani de existență.

19
/01
/22

Duminică, 23 ianuarie 2022, se lansează „#acedesiguranță”, un spectacol-instalație în regia lui Bobi Pricop, care se va juca simultan în patru teatre din țară: Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe, Teatrul de Stat Constanța și Teatrul de Nord Satu Mare. De o noutate absolută, spectacolul este conceput să funcționeze pe două […]

19
/01
/22

În perioada 28 – 30 ianuarie, Teatrul Ion Creangă organizează TIC PITIC – Zilele Small Size, un eveniment unic în România care celebrează teatrul dedicat celor mai tineri dintre spectatori: de la bebeluși până la cei care își desprind mânuțele din mâinile părinților.

18
/01
/22

Situația globală din ultimii (deja) doi ani și mai ales de anul trecut a adus sau accelerat câteva trenduri interesante în producția, prezentarea și consumul de muzică clasică, în opțiunile publicului și modul în care artiștii și organizatorii de evenimente au adus muzica spre audiențe tot mai largi.

18
/01
/22

„Cartea orașelor”, a doua antologie publicată în colecția „821.135.1 – Scriitori români contemporani”, atrage atenția asupra unui element important al oricărei proze, spațiul.

18
/01
/22

Autorul bestsellerului „Sub un cer sângeriu” revine în colecția Fiction Connection a Editurii Trei cu o poveste autentică, „Ultima vale verde”, al cărei fir străbate mai multe țări, printre care și România, și în care măiestria condeiului se ia la întrecere cu flerul jurnalistului.

17
/01
/22

Ziarul Metropolis vă recomandă „Pauza de bine“, un podcast despre life design, despre cum să îți creezi o viață care îți vine ca turnată. "Îmi place să spun că Pauza de Bine e locul în care te invit să te întâlnești cu tine, dacă ești pregătit să trăiești o viață mai conștientă, aliniată cu valorile tale" - Cristina Oțel.

16
/01
/22

În prima lună a noului an, la Reactor se discută din perspectivă feminină într-o serie de evenimente având ca numitor comun creatoarele de teatru din România.