Când îi împrumutai o carte lui Marin Preda… – Poveștile lui Tomșa
https://www.ziarulmetropolis.ro/cand-ii-imprumutai-o-carte-lui-marin-preda-povestile-lui-tomsa/

Se spune că Marin Preda nu obişnuia să returneze cărţile pe care i le împrumutai.

Un articol de Șerban Tomșa|12 februarie 2018

Îi cereai volumul şi îţi răspundea că nu i-ai dat aşa ceva. După o vreme îl auzeai cum citează cu plăcere din cartea ta. Îl întrebai de unde o are şi spunea că a cumpărat-o el, e cartea lui. ” Mi-o împrumutaţi şi mie?” întrebai.

„Poate ţi-o împrumut, bă, dar să mi-o dai repede înapoi, că nu merge aşa… Cărţile au şi ele un stăpân.”

Foto: Marin Preda, Poveștile lui Tomșa – facebook

07
/02
/22

Editura Humanitas Fiction ne invită să descoperim cea mai nouă carte semnată de scriitoarea Isabel Allende. Lansat simultan în limbile spaniolă, engleză şi română pe 25 ianuarie 2022, romanul „Violeta” surprinde 100 de ani de istorie, din 1920, când gripa spaniolă ajunge pe continentul sud-american, până în 2020, când pandemia de Coronavirus răvăşeşte întreaga lume.

03
/02
/22

În toți și în toate există o parte întunecată, necunoscută, amenințătoare. Umbra fiecărui om și a fiecărui lucru atrage cu o forță magnetică scriitorii.

30
/01
/22

În proza scurtă rigoarea și libertatea se întâlnesc de multe ori în chip fericit. Uneori, reușita atinge cele mai înalte niveluri, iar literatura ajunge în noi teritorii și cucerește milioane de cititori. Este și cazul unor scriitori renumiți, de diverse origini, care au publicat proză scurtă, accesibilă și în limba română.

29
/01
/22

Apărut în limba română în colecția „Cărți cult” la Editura ART (traducere de Petre Solomon, 2021), romanul „Fahrenheit 451” de Ray Bradbury reuşeşte performanţa de a fi deopotrivă o capodoperă a literaturii universale, un clasic al genului şi un bestseller.

21
/01
/22

Intimități, cel de-al patrulea roman al lui Katie Kitamura, scriitoare americană de origine japoneză, se înscrie deja pe linia succesului precedentelor cărți ale autoarei, traduse în peste 20 de limbi, iar una dintre ele aflată în curs de ecranizare. Pornind din start cu avantajul unor recomandări puternice din partea fostului președinte Barack Obama și a lui Oprah Winfrey, Intimități a fost apreciat atât pentru temele propuse de scriitoare, cât și pentru stilul ultramodern, nonconformist și „cool” în care e scris, după cum observa The New York Times.