Când PISICA VERDE urcă pe scenă
https://www.ziarulmetropolis.ro/cand-pisica-verde-urca-pe-scena/

Teatrul Metropolis din strada Mihai Eminescu 89 a găzduit vineri, 9 iunie, în Sala Centenar, spectacolul „Pisica verde” după Elise Wilk, prezentat de elevii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” în cadrul Festivalului Vocea Teatrului Licean Bucureştean.

Un articol de Alina Vîlcan|10 iunie 2022

Festivalul Vocea Teatrului Licean Bucureștean, desfășurat între 6 și 10 iunie, și-a propus să promoveze fenomenul teatral în rândul tinerilor, punând față în față trupe de elevi din liceele bucureștene cu profesioniști de la teatrele Mic, Metropolis, Bulandra, Evreiesc de Stat și Teatrul Dramaturgilor.

Vineri, 9 mai, la orele 17.00, în Sala Centenar a Teatrului Metropolis, nu mai găseai niciun loc. Spectacolul „Pisica verde” după Elise Wilk”, prezentat de elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu”, s-a jucat într-o sală arhiplină și într-o atmosferă încărcată de efervescența tinereții.

Ți-ai imaginat vreodată o pisică verde?”, iată fraza care te introduce într-o fermecătoare poveste, centrată în jurul misterului provocat de dispariția Biancăi, o elevă de clasa a X-a, văzută ultima dată în clubul President.

Construită din monologuri care se succed alert, oferind spectacolului o dinamică atrăgătoare, „Pisica verde” semnată de Elise Wilk este o piesă antrenantă, cu care tinerii actori amatori de la Colegiului Național „Mihai Eminescu” au oferit publicului o seară plină de magie și de energie molipsitoare.

Într-un decor minimalist, în care se regăseau numai un scaun și o canapea cu două perne decorative, iar pentru o pată de culoare căciula roșie, pierdută, a protagonistei, fiecare dintre personaje a venit și a revenit în fața publicului într-o manieră convingătoare, fără ezitări, reușind cu ușurință să fure spectatorul din realitate pentru a-l transpune în seara aceea de sâmbătă, în care Bianca a fost văzută pentru ultima dată. „Fata asta avea pe ea un tricou cu o pisică verde.”

Cei prezenți în sală au fost purtați astfel în lumea acelor tineri de 16 ani, vulnerabili, neglijați de părinți, atrași de clubbing, care își trăiesc primele iubiri, visează, se ignoră, se împrietenesc, greșesc. Cineva dispare. Ceilalți merg mai departe. Dar cum? Și unde a dispărut adolescenta de 16 ani de lângă ei? Și unde se duc oamenii atunci când mor? Dar hamsterii?

Trupa de teatru a Colegiului Național „Mihai Eminescu” a știut să surprindă atât gradația care însoțește conflictul piesei, cât și poezia textului, venind în fața publicului deopotrivă cu naturalețe și cu o abordare atentă, în care niciun detaliu nu a fost lăsat la voia întâmplării și nicio clipă spectacolul nu și-a pierdut din intensitate.

Salutăm pe această cale montarea piesei „Pisica verde” de către elevii Colegiului „Eminescu” și sperăm să vedem spectacolul lor și pe alte scene, din București și nu numai, Timp de o oră i-am urmărit cu senzația că viitorul teatrului autohton sună promițător, ceea ce nu e deloc puțin.

Mai multe detalii despre Festivalul Vocea Teatrului Bucureștean și despre spectacolele din cadrul evenimentului jucate la Teatrul Metropolis, aici.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.