Când s-a născut, totuşi, Mircea Eliade?
https://www.ziarulmetropolis.ro/cand-s-a-nascut-totusi-mircea-eliade/

Mircea Eliade, filozof, scriitor şi istoric al religiilor, unul dintre cei mai imnportanţi gânditori ai secolului XX, s-a născut în urmă cu 108 ani. Data exactă se bănuieşte a fi 13 martie, însă există mai multe variante, 25 februarie/ 28 februarie/ 8 martie/ 9 martie/ 13 martie/ 19 martie, unele dintre acestea menţionate de însuşi Eliade în diverse decumente.

Un articol de Petre Ivan|13 martie 2015

Vom încerca să explicăm această dilemă, fără pretenţia de a elucida curiosul caz al datei exacte de naştere a lui Mircea Eliade.

28 februarie 1907

Prima lucrare de istorie literară în care apar consemnate ziua, luna şi anul naşterii lui Mircea Eliade este “Istoria literaturii române de la origini pâna în prezent”, unde George Călinescu afirmă că Eliade s-a născut la 28 februarie 1907.

Aceeaşi dată apare şi în “Jurnalul” lui Mircea Eliade, în volumul al II-lea, publicat postum la Editura Humanitas, în 1991, si în volumul al IV-lea, publicat la The University of Chicago Press, în 2004.

9 martie 1907

În alte numeroase lucrări este indicată însă ziua de 9 martie 1907 ca dată a naşterii lui Mircea Eliade.  În Memorii, Humanitas, 1991, Mircea Eliade scrie: „M-am născut la Bucureşti, la 9 martie 1907 (25 februarie stil vechi)”.

Data de 9 martie 1907 aparea consemnata si pe site-ul Wikipedia, în anul 2007: ,,Mircea Eliade (n. 9 martie 1907, Bucuresti – d. 22 aprilie 1986, Chicago) ”.

Data de 9 martie le-a fost comunicată de către Mircea Eliade câtorva dintre apropiaţii săi, care, după moartea lui Eliade au inscripţionat-o pe piatra de mormânt a acestuia, în cimitirul OakWood din Chicago.

13 martie 1907

În anul 1983, cercetătorul român Constantin Popescu-Cadem a descoperit şi a publicat în ,,Revista de istorie si teorie literara”, nr. 1, actul de naştere al lui Eliade, prin care se certifica sosirea pe lume a viitorului filozof la 28 februarie 1907 (stil vechi) / 13 martie (stil nou), ora 5 dimineata.

Mircea Eliade - Desen de Vali Ivan, după o fotografie de Jeff Lowenthal

Mircea Eliade – Desen de Vali Ivan, după o fotografie de Jeff Lowenthal

Aceeaşi dată a fost sugerată şi de George Călinescu, în altă ucrare, dar şi, trei decenii mai târziu, de istoricul literar Mircea Handoca, primul care a făcut precizarea că data de naştere a lui Eiade este de 13 martie (stil nou) 1907, concluzie la care ajunsese, cu zece ani în urmă, şi Bryan Rennie, cel mai important eliadist contemporan.

Mircea Eliade, Vasile Alecsandri, George Călinescu

Mircea Eliade nu este singular în literatura româna în ceea ce priveste comunicarea unei false date de naştere, numeroşi alţi scriitori încercând să “ascundă” anumite date biografice.

Printre cele mai renumite exemple ar fi poetul Vasile Alecsandri, care susţinea că s-a născut în 1821, în timp ce în majoritatea lucrărilor de istorie literare apare indicat anul 1818, criticul George Călinescu care şi-a falsificat certificatul de naştere.

Foto: Mircea Eliade – wikipedia

03
/07
/17

Prea adesea constatăm legăturile noastre spirituale cu Franța și greutatea de a-i categorisi pe unii scriitori. Sunt români? Sunt francezi? Eugen Ionescu, Emil Cioran, Tristan Tzara rămân în fibra lor intimă români, dar exprimarea le e, prin excelență, de tip franțuzesc. În cazul lui Panait Istrati (1884-1935) lucrurile sunt mai complicate.

28
/06
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Diplomația română până la Al Doilea Război Mondial a dat câteva nume de rezonanță în lumea europeană. Dacă Nicolae Titulescu e președinte în două sesiuni ale Societății Națiunilor, Grigore Gafencu (1892-1957) s-a făcut cunoscut și respectat în exterior mai ales ca exilat.

22
/06
/17

În februarie 1938, vocea Mariei Tănase răsuna pentru prima dată „pe viu" la Radio România, într-un program de cântece româneşti, la emisiunea „Ora satului". Douăzeci de ani mai târziu, celebră deja, Maria Tănase era invitată din nou la microfonul Radioului, să vorbească despre locul în care s-a născut şi despre cântecele sale. Autorul interviului a rămas anonim, ca şi violonistul care cântă discret în fundal.

13
/06
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Exilul românesc a cunoscut o paletă extrem de variată de persoane. La 1848, revoluționarii s-au refugiat în Franța sau în alte țări europene, preocupați de soarta Principatelor și ducând cu tenacitate o campanie de informare despre români și aspirațiile lor.

12
/06
/17

Avea 15 cărţi publicate când a fost dat afară de la catedra de logică și metafizică, din Universitatea București, pe motiv de pornografie în literatură. Mircea Eliade a plecat în străinătate ca diplomat, iar în 1945, când a fost exclus din diplomația română, numărul cărților publicate ajunsese la 25.

11
/06
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Războaiele, revoluțiile, schimbarea regimului politic influențează mai totdeauna destinul oamenilor. Un absolvent al liceului Sf. Sava ar fi devenit, probabil, un merituos scriitor român, continuând acea serie strălucită manifestată între războaie și străinătatea i-ar fi fost doar loc de vacanță. Înstrăinarea silită avea însă să joace un rol de căpetenie în modelarea celui prea bine cunoscut ca poet, prozator, eseist și traducător de valoare europeană. E vorba de Vintilă Horia (1915-1992), absolvent al Facultății de Drept din București și al celei Catolice de literatură din Paris.

07
/06
/17

Într-o zi de 8 iunie (2007) se stingea din viață, pe un pat de spital, suferind de ciroză, Adrian Pintea. Avea doar 53 de ani, o vârsta la care ar mai fi avut multe de spus în teatru și film. Actorul a plecat din această lume neîmplinindu-și un vis.

06
/06
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Puține sunt domeniile unde românii, în țară sau în străinătate, să nu se fi manifestat deplin, să fi ”făcut dâră” în domeniu ori să ajungă chiar înainte-mergători. Vlaicu Ionescu (1922-2002) a urmat filosofia la București, apoi Conservatorul de muzică și Școala de pictură bisericească a Patriarhiei.

05
/06
/17

Sub acest titlu, „Elogiu satului românesc”, scriitorul, filozoful și diplomatul Lucian Blaga rostea în urmă cu 80 de ani (5 iunie 1937) , în aula Academiei Române, discursul de receptie ca membru al Academiei Române.

29
/05
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE În secolul al XVII-lea lumea celor învățați nu era prea numeroasă. Cu atât mai mult ieșea în evidență câte un personaj poliglot, diplomat, cu știința relațiilor sociale. Așa a fost cazul spătarului Nicolae Milescu (1636-1708). Cu studii la Academia întemeiată de domnitorul Vasile Lupu, apoi la Constantinopol și poate la Padova, el dobândește o cultură solidă în sfera istoriei, teologiei, filosofiei, însușindu-și în același timp limbile greacă, slavonă, turcă, arabă.