Când s-a născut, totuşi, Mircea Eliade?
https://www.ziarulmetropolis.ro/cand-s-a-nascut-totusi-mircea-eliade/

Mircea Eliade, filozof, scriitor şi istoric al religiilor, unul dintre cei mai imnportanţi gânditori ai secolului XX, s-a născut în urmă cu 108 ani. Data exactă se bănuieşte a fi 13 martie, însă există mai multe variante, 25 februarie/ 28 februarie/ 8 martie/ 9 martie/ 13 martie/ 19 martie, unele dintre acestea menţionate de însuşi Eliade în diverse decumente.

Un articol de Petre Ivan|13 martie 2015

Vom încerca să explicăm această dilemă, fără pretenţia de a elucida curiosul caz al datei exacte de naştere a lui Mircea Eliade.

28 februarie 1907

Prima lucrare de istorie literară în care apar consemnate ziua, luna şi anul naşterii lui Mircea Eliade este “Istoria literaturii române de la origini pâna în prezent”, unde George Călinescu afirmă că Eliade s-a născut la 28 februarie 1907.

Aceeaşi dată apare şi în “Jurnalul” lui Mircea Eliade, în volumul al II-lea, publicat postum la Editura Humanitas, în 1991, si în volumul al IV-lea, publicat la The University of Chicago Press, în 2004.

9 martie 1907

În alte numeroase lucrări este indicată însă ziua de 9 martie 1907 ca dată a naşterii lui Mircea Eliade.  În Memorii, Humanitas, 1991, Mircea Eliade scrie: „M-am născut la Bucureşti, la 9 martie 1907 (25 februarie stil vechi)”.

Data de 9 martie 1907 aparea consemnata si pe site-ul Wikipedia, în anul 2007: ,,Mircea Eliade (n. 9 martie 1907, Bucuresti – d. 22 aprilie 1986, Chicago) ”.

Data de 9 martie le-a fost comunicată de către Mircea Eliade câtorva dintre apropiaţii săi, care, după moartea lui Eliade au inscripţionat-o pe piatra de mormânt a acestuia, în cimitirul OakWood din Chicago.

13 martie 1907

În anul 1983, cercetătorul român Constantin Popescu-Cadem a descoperit şi a publicat în ,,Revista de istorie si teorie literara”, nr. 1, actul de naştere al lui Eliade, prin care se certifica sosirea pe lume a viitorului filozof la 28 februarie 1907 (stil vechi) / 13 martie (stil nou), ora 5 dimineata.

Mircea Eliade - Desen de Vali Ivan, după o fotografie de Jeff Lowenthal

Mircea Eliade – Desen de Vali Ivan, după o fotografie de Jeff Lowenthal

Aceeaşi dată a fost sugerată şi de George Călinescu, în altă ucrare, dar şi, trei decenii mai târziu, de istoricul literar Mircea Handoca, primul care a făcut precizarea că data de naştere a lui Eiade este de 13 martie (stil nou) 1907, concluzie la care ajunsese, cu zece ani în urmă, şi Bryan Rennie, cel mai important eliadist contemporan.

Mircea Eliade, Vasile Alecsandri, George Călinescu

Mircea Eliade nu este singular în literatura româna în ceea ce priveste comunicarea unei false date de naştere, numeroşi alţi scriitori încercând să “ascundă” anumite date biografice.

Printre cele mai renumite exemple ar fi poetul Vasile Alecsandri, care susţinea că s-a născut în 1821, în timp ce în majoritatea lucrărilor de istorie literare apare indicat anul 1818, criticul George Călinescu care şi-a falsificat certificatul de naştere.

Foto: Mircea Eliade – wikipedia

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.

09
/02
/22

Pe 10 februarie, actorul Victor Rebengiuc împlinește 89 de ani. În rândurile care urmează, vă propunem o scurtă incursiune în biografia artistului care de-a lungul timpului a știut să se arate atât de generos pe scenă și atât de discret în afara ei. Din 2011, numele său se regăsește și pe Aleea Celebrităților din București, proiect inițiat de Teatrul Metropolis pentru a celebra valoarea artistică.

28
/01
/22

Născută pe 13 aprilie 1938, la Brăila, Cătălina Buzoianu s-a impus în teatrul românesc într-o manieră unică, dificil de surprins în câteva cuvinte. A montat peste 100 de spectacole în țară și peste hotare, inclusiv pe scena Teatrului Metropolis, a îndrumat generații de studenți, a fost admirată de colegii de breaslă și iubită de public.

13
/01
/22

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Teatrul de Comedie, vă invită sâmbătă 15 ianuarie 2022, la o vizită în regim gratuit a expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, precum și a celor cinci case memoriale ale MNLR, care au aparținut scriitorilor Anton Pann, Tudor Arghezi, George Bacovia, Liviu Rebreanu și Ion Minulescu.

12
/01
/22

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) marchează Ziua Culturii Naționale de anul acesta cu evenimentul de lansare a publicației Atlasul Culturii. Așezămintele culturale în spațiul rural, care va avea loc vineri, 14 ianuarie 2022, ora 12:00, în Atriumul Bibliotecii Naționale a României. Lansarea va fi transmisă și în regim live, pe pagina de Facebook a INCFC.