Când s-a născut, totuşi, Mircea Eliade?
https://www.ziarulmetropolis.ro/cand-s-a-nascut-totusi-mircea-eliade/

Mircea Eliade, filozof, scriitor şi istoric al religiilor, unul dintre cei mai imnportanţi gânditori ai secolului XX, s-a născut în urmă cu 108 ani. Data exactă se bănuieşte a fi 13 martie, însă există mai multe variante, 25 februarie/ 28 februarie/ 8 martie/ 9 martie/ 13 martie/ 19 martie, unele dintre acestea menţionate de însuşi Eliade în diverse decumente.

Un articol de Petre Ivan|13 martie 2015

Vom încerca să explicăm această dilemă, fără pretenţia de a elucida curiosul caz al datei exacte de naştere a lui Mircea Eliade.

28 februarie 1907

Prima lucrare de istorie literară în care apar consemnate ziua, luna şi anul naşterii lui Mircea Eliade este “Istoria literaturii române de la origini pâna în prezent”, unde George Călinescu afirmă că Eliade s-a născut la 28 februarie 1907.

Aceeaşi dată apare şi în “Jurnalul” lui Mircea Eliade, în volumul al II-lea, publicat postum la Editura Humanitas, în 1991, si în volumul al IV-lea, publicat la The University of Chicago Press, în 2004.

9 martie 1907

În alte numeroase lucrări este indicată însă ziua de 9 martie 1907 ca dată a naşterii lui Mircea Eliade.  În Memorii, Humanitas, 1991, Mircea Eliade scrie: „M-am născut la Bucureşti, la 9 martie 1907 (25 februarie stil vechi)”.

Data de 9 martie 1907 aparea consemnata si pe site-ul Wikipedia, în anul 2007: ,,Mircea Eliade (n. 9 martie 1907, Bucuresti – d. 22 aprilie 1986, Chicago) ”.

Data de 9 martie le-a fost comunicată de către Mircea Eliade câtorva dintre apropiaţii săi, care, după moartea lui Eliade au inscripţionat-o pe piatra de mormânt a acestuia, în cimitirul OakWood din Chicago.

13 martie 1907

În anul 1983, cercetătorul român Constantin Popescu-Cadem a descoperit şi a publicat în ,,Revista de istorie si teorie literara”, nr. 1, actul de naştere al lui Eliade, prin care se certifica sosirea pe lume a viitorului filozof la 28 februarie 1907 (stil vechi) / 13 martie (stil nou), ora 5 dimineata.

Mircea Eliade - Desen de Vali Ivan, după o fotografie de Jeff Lowenthal

Mircea Eliade – Desen de Vali Ivan, după o fotografie de Jeff Lowenthal

Aceeaşi dată a fost sugerată şi de George Călinescu, în altă ucrare, dar şi, trei decenii mai târziu, de istoricul literar Mircea Handoca, primul care a făcut precizarea că data de naştere a lui Eiade este de 13 martie (stil nou) 1907, concluzie la care ajunsese, cu zece ani în urmă, şi Bryan Rennie, cel mai important eliadist contemporan.

Mircea Eliade, Vasile Alecsandri, George Călinescu

Mircea Eliade nu este singular în literatura româna în ceea ce priveste comunicarea unei false date de naştere, numeroşi alţi scriitori încercând să “ascundă” anumite date biografice.

Printre cele mai renumite exemple ar fi poetul Vasile Alecsandri, care susţinea că s-a născut în 1821, în timp ce în majoritatea lucrărilor de istorie literare apare indicat anul 1818, criticul George Călinescu care şi-a falsificat certificatul de naştere.

Foto: Mircea Eliade – wikipedia

18
/11
/21

Seara de 3 decembrie 1986, în plină dictatură ceaușiștă, când românii îngheață de frig și acasă, și în școli, și în instituții de toate felurile, pare o seară ca oricare alta: se întunecă devreme, la televizor cetățenii se pot uita două ore, Tovarășul și Tovarășa sunt negreșit acolo, fabricile duduie necontenit, că ele lucrează „pe ture”. Dar cine iese din casă la București poate să meagă, de exemplu, la teatru.

11
/11
/21

Editura Nemira a lansat în imprintul de nonficțiune ORION autobiografia președintelui Statelor Unite ale Americii. Vă oferim un fragment din „Promisiunile mele. Despre viață și politică” de Joe Biden (traducere de Ruxandrei Toma, lectură de specialitate de Anca Sandu).

24
/10
/21

Ultimele două programe ale actualei ediții a Cineclubului One World Romania, disponibile online, gratuit, până la 18 noiembrie, se concentrează pe activitatea de la Sahia a Mártei Mészáros și Slavomir Popovici, doi cineaști care și-au lăsat amprenta asupra producției studioului de film documentar în moduri foarte diferite.

08
/10
/21

În epoca rețelelor de socializare, a selfie-urilor și filtrelor de tot felul, când o imagine se face și se desface în câteva secunde și toți visăm la gloria efemeră, conform butadei enunțate de Andy Warhol, dilemele și sensurile autoreprezentării încă sunt discutate. Căci a te reprezenta, indiferent de epocă, nu este un gest lipsit de semnificații estetice și sociale. Un articol de Monica Neațu.

08
/10
/21

O schiță de portret, în câteva cuvinte-cheie ce conturează un univers al lui. În anul 2020, s-au împlinit o sută de ani de la nașterea lui Federico Fellini. Pornind de la câteva secvențe din destinul lui de artist, să ne întoarcem la viețile tragicomice pe care le-a construit pe ecran.

23
/09
/21

Când s-a stins cel mai mare scriitor rus, cenzura lucra de zor, „dar sentimentele poporului rus nu puteau fi înăbușite”, notează americanul Jay Parini în ultimele pagini din cunoscutul roman „Ultima gară”.

21
/09
/21

Biografiile marilor împărați din China dinastică sunt ticsite de povești sângeroase, jocuri de culise, răzbunări, urzeli, iubiri devastatoare și multe alte ingrediente spectaculoase pe care industria de televiziune chineză le explorează și reformulează romanțat sub forma serialelor și filmelor istorice de larg consum.

14
/09
/21

Celebrul artist plastic belgian René Magritte s-a stins din viață într-o zi de vară, pe 15 august 1967, la 68 de ani. A fost înmormântat la cimitirul Schaerbeek din Bruxelles. Mai jos îl vedeți fotografiat, lângă tabloul său, „Pelerinul”, de Lothar Wolleh, chiar în anul în care a murit...