Cannes 2014: Filme de Dardenne, Godard şi Cronenberg, în selecţia oficială a Festivalului
https://www.ziarulmetropolis.ro/cannes-2014-filme-de-dardenne-godard-si-cronenberg-in-selectia-oficiala-a-festivalului/

Lungmetraje regizate de cineaşti celebri, precum Bertrand Bonello, Nuri Bilge Ceylan, David Cronenberg, Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Jean-Luc Godard, Mike Lee şi Ken Loach se regăsesc în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes.

Un articol de Petre Ivan|18 aprilie 2014

Selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2014 a fost dezvăluită într-o conferinţă de presă care a avut loc joi, la cinematograful UGC Normandie de pe Bulevardul Champs-Elysées din Paris.

Conferinţa de presă a fost organizată de delegatul general al festivalului, Thierry Frémaux, şi de preşedintele evenimentului, Gilles Jacob.

Selecţia oficială a celei de-a 67-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes include 49 de lungmetraje din 28 de ţări, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

Aşa cum a fost anunţat anterior, lungmetrajul „Grace of Monaco”, regizat de Olivier Dahan, cu actriţa Nicole Kidman în rolul principal, va deschide festivalul de pe Croazetă, pe 14 mai, şi va fi proiectat în afara competiţiei.

Lungmetrajul „Party Girl”, filmul de debut al regizorilor Marie Amachoukeli, Claire Burger şi Samuel Theis, va deschide secţiunea Un Certain Regard de la Cannes 2014.

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 14 – 25 mai. Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de regizoarea neozeelandeză Jane Campion, singura femeie care a câştigat trofeul Palme d’Or pentru lungmetraj („Pianul”).

Prezentăm mai jos selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2014:

Cannes 2014 – Competiţia oficială

„Sils maria”, de Olivier Assayas; „Saint Laurent”, de Bertrand Bonello; „Kis uykusu (sommeil d’hiver)”, de Nuri Bilge Ceylan; „Maps to the stars”, de David Cronenberg; „Deux jours, une nuit”, de Jean-Pierre şi Luc Dardenne; „Mommy”, de Xavier Dolan; „Captives”, de Atom Egoyan; „Adieu au langage”, de Jean-Luc Godard; „The search”, de Michel Hazanavicius; „The homesman”, de Tommy Lee Jones; „Futatsume no mado (deux fenêtres)”, de Naomi Awase; „Mr Turner” de Mike Leigh; „Jimmy’s hall”, de Ken Loach; „Foxcatcher”, de Bennett Miller; „Le meraviglie”, de Alice Rohrwacher; „Relatos salvajes/ wild tales”, de Damian Szifron; „Leviathan”, de Andrey Zvyagintsev; „Timbuktu”, de Abderrahmane Sissako

Cannes 2014

Jean-Luc Godard revine la Cannes cu „Adieu au langage”

În afara competiţiei: „Gui lai”, de Zhang Yimou; „How to train your dragon 2”, de Dean Deblois

Un Certain Regard:

„Party girl”, de Marie Amachoukeli, Claire Burger şi Samuel Theis (filmul de deschidere); „Jauja”, de Lisandro Alonso; „La chambre bleue”, de Matthieu Amalric; „Incompresa”, de Asia Argento; „Titli”, de Kanu Behl; „Eleanor Rigde”, de Ned Benson; „Bird People”, de Pascale Ferran; „Lost River”, de Ryan Gosling; „Amour fou”, de Jessica Hausner; „Charlie’s country”, de Rolf de Heer; „Snow in paradise”, de Andrew Hulme; „Dohee-ya”, de July Jung; „Xenia”, de Panos Koutras; „Run”, de Philippe Lacôte; „Turist”, de Ruben Ostlund; „Hermosa juventud”, de Jaime Rosales; „The salt of the earth”, de Wim Wenders şi Juliano Ribeiro Salgado; „Fantasia”, de Wang Chao; „Harcheck mi headro”, de Keren Yedaya

Les Séance de Minuit:

„The rover”, de David Michod; „The salvation”, de Kristian Levring; „Pyo jeok”, de Chang

Les Séances spéciales:

„Eau argentée”, de Mohammed Ossama; „Maidan”, de Sergei Loznitsa; „Red army”, de Polsky Gabe; „Caricaturistes – fantassins de la démocratie”, de Stephanie Valloatto; „Les ponts de sarajevo”, film chorale

Foto cu Cannes 2014 – Cinemagia

11
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Chiar dacă îi știam și îmi plăcuse precedentul lungmetraj, „Marussia” (2013), tot m-a luat prin surprindere noul film realizat de Eva Pervolovici, regizoare română stabilită în Franța – documentarul „Delta Bucureștiului” (2020), proiectat în premieră mondială la TIFF.

11
/08
/20

„Acasă”, documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc, a fost distins cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, înmânat de Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, pe scena Galei de închidere a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care a avut loc în Piața Unirii, sâmbătă, 8 august.

10
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Proiectat în premieră în România la TIFF, unde a obţinut marele premiu al secţiunii Zilele Filmului Românesc, documentarul „Acasă” (2020), debutul ca regizor al jurnalistului Radu Ciorniciuc, îi are ca protagonişti pe membrii ultimei familii care a locuit în Delta Văcăreşti înainte de transformarea locului în parc natural.

10
/08
/20

Cele mai bune filme ale ediției și cineaștii momentului au fost aplaudați sâmbătă seară, pe 8 august, la Gala de decernare a premiilor Festivalului Internațional de Film Transilvania, organizată pentru prima dată în istoria festivalului în aer liber, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

09
/08
/20

"Tot amânam întâlnirea cu Dan Chişu. Recent am reuşit să ne vedem şi mai ales să-i văd ultimul film regizat – ”5 minute”. Ce pot spune despre film? Surpriza a fost neaşteptat de...". Citiţi un text pentru Ziarul Metropolis al scriitorului Vasile Ernu.

07
/08
/20

TVR 1 difuzează sâmbătă, 8 august, de la ora 21.10, filmul „Grăbeşte-te încet“, în regia lui Geo Saizescu. Regăsiţi mai jos un interviu cu actorul Radu Gheorghe, care interpretează în film rolul globe-trotter-ului Bebe Ciupercuţă. Actorul povesteşte cu multă bucurie despre întâlnirea cu marii actori din distribuţia filmului, despre rolul său, dar şi multe lucruri amuzante (cum s-a ales cu o poreclă după acest film, ce dificultăţi i-a creat scena sărutului etc.).

05
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Proiectat în premieră la TIFF, „Casa cu păpuşi” (2020), documentarul de debut ca regizor al directorului de imagine Tudor Platon, este portretul tandru al unor femei în vârstă, dar pline de viaţă, care îşi deschid sufletul în faţa aparatului de filmat al tânărului cineast.

03
/08
/20

Parte a secţiunii pe care Festivalul Internaţional de Film Transilvania i-o dedică lui Federico Fellini la 100 de ani de la naştere, expoziţia de fotografie „Lights on! Fellini’s 8 ½”, disponibilă pe parcursul TIFF la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, surprinde momente din timpul realizării marelui film din 1963.

03
/08
/20

Ajuns deja la a treia ediție, festivalul Cinemascop își așteaptă vizitatorii până pe 5 august, în Grădina de vară din Eforie Sud. Aceasta a fost redeschisă în 2018, după o perioadă de 14 ani de abandon, iar localnicii și turiștii au avut ocazia să participe la proiecții de filme europene și alte activități culturale și educative în timpul primelor două ediții.

Pagina 1 din 26712345...102030...Ultima »