Cannes 2014, în cifre
https://www.ziarulmetropolis.ro/cannes-2014-in-cifre/

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (14 – 25 mai) este una a exceselor, conform afirmă editorii de la AFP, care au publicat o serie de date şi de cifre, pentru a argumenta această afirmaţie.

Un articol de Petre Ivan|16 mai 2014

Cannes 2014, în date şi cifre

12.000:

numărul de profesionişti care participă la „marché du film”, cea mai mare piaţă de film din lume.

4.580:

numărul de jurnalişti care acoperă evenimentul. Pentru comparaţie, acest număr a fost de 700 la ediţia din 1966.

1.700:

numărul de lungmetraje vizionate de organizatorii festivalului, dintre care doar 18 vor concura pentru trofeul Palme d’Or şi doar 20 au fost reţinute pentru secţiunea dedicată tinerelor talente Un Certain Regard.

700: numărul aproximativ al membrilor forţelor de ordine care se vor ocupa de asigurarea securităţii în oraş pe perioada festivalului.

500:

numărul persoanelor care au contribuit la realizarea structurilor temporare, cu o suprafaţă totală de 6.700 de metri pătraţi, care vor găzdui proiecţii, întâlniri ale profesioniştilor la Marché du film şi conferinţe de presă. Alţii se ocupă de cele 24 de săli de proiecţii ale Palais des Festivals.

400:

numărul aproximativ al amprentelor făcute de artista Nadine Seul care, în fiecare an, cere vedetelor de pe Croazetă să îşi lase amprentele într-un bloc de argilă, efectuând apoi mulaje din oţel care decorează Walk of Fame din jurul Palais des Festivals.

300 metri x 2 metri: cannes 2014

dimensiunea afişelor cu imaginea lui Marcello Mastroianni (o scenă decupată din „8 şi jumătate”, de Federico Fellini) care au fost aplicate pe faţadele Palais des Festivals.

118 grame:

atât cântăreşte trofeul Palme d’Or, disputat, anul acesta, de regizori precum canadianul David Cronenberg, Abderrahmane Sissako, din Mauritania, rusul Andrei Zvyagintsev, americanii Tommy Lee Jones şi Bennett Miller, britanicii Ken Loach şi Mike Leigh, japoneza Naomi Kawase şi turcul Nuri Bilge Ceylan.

60:

lungimea exprimată în metri a celebrului covor roşu care acoperă nu mai puţin celebrele 24 de trepte ale Palais des Festival, urcate şi coborâte de zeci de ori pe zi de reprezentanţii industriei cinematografice, în costume şi rochii elegante, înainte de proiecţiile filmelor din competiţie sau din secţiunile paralele.

19:

numărul de ace din frunza de palmier, fabricate din aur de 18 carate, din trofeul Palme d’Or. Acest aur este obţinut prin metode echitabile în acest an, a precizat casa elveţiană Chopard, care creează celebrul trofeu, plasat pe un cristal de stâncă.

17:

numărul starurilor internaţionale – de la Scorsese la Leïla Bekhti şi Natalie Portman – imortalizate de agenţia Getty, ale căror fotografii sunt afişate prin tot oraşul Cannes.

8:

fericiţii regizori care au câştigat de două ori recompensa supremă (trofeul Palme d’Or): Francis Ford Coppola, Shohei Imamura, Billie August, Emir Kusturica, fraţii Dardenne, Michael Haneke şi, la începuturile istoriei festivalului, suedezul Alf Sjöberg.

4:

numărul de ani în care festivalul nu a putut fi organizat: în 1939, când trebuia să debuteze, din cauza războiului; în 1948 şi 1950, din lipsa banilor; în 1968, când a fost întrerupt de evenimentele din mai.

Foto: Cannes 2014, Martin Scorsese şi Natalie Portman – Cinemagia

31
/10
/16

Cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude, „Inimi cicatrizate”, o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher, va rula în cinematografele din România din 18 noiembrie, pelicula fiind distribuită de micro FILM. Cu această ocazie, Editura Humanitas publică o ediție specială a romanului ”Inimi cicatrizate”. Este pentru prima dată când M. Blecher semnează și ilustrația copertei cărții sale, un desen în tuș negru și roșu descoperit în timpul documentării lui Radu Jude, desen care a devenit imaginea centrală a afișului filmului.

28
/10
/16

Unul dintre cei mai importanţi compozitori contemporani este invitatul lui Cătălin Ştefănescu la Garantat 100%. Interviul cu Philip Glass, exclusivitate TVR, se vede duminică, 30 octombrie, de la 23.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.„Vom povesti despre ce însemna lumea Americii acelor ani, despre cum arăta viaţa unui tânăr artist în acei ani, despre magazinul de discuri al tatălui lui Philip Glass, precum şi despre atmosfera muzicală a acelei perioade”. (Cătălin Ştefănescu)

27
/10
/16

Cea de-a doua ediție a celui mai antrenant eveniment cinematografic al toamnei, Bucharest International Dance Film Festival va avea loc în perioada 9-13 noiembrie 2016. Evenimentul este dedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi, regizori de film și artiști din întreaga lume.

27
/10
/16

Cea de-a treia ediție a HipTrip Travel Film Festival debutează în această seară, de la ora 19,00, la Cinemateca Eforie cu filmul El Clasico, propunerea Irakului pentru Premiile Oscar în 2017. Prezentat în mai multe festivaluri din întreaga lume, El Clasico a primit anul acesta două trofee la Tribeca Film Festival și trofeul pentru cel mai bun film străin la Traverse City Film Festival. Proiecția de la București a filmului va avea loc în prezența regizorului Halkawt Mustafa.

27
/10
/16

Cea de treia ediție a UrbanEye Film Festival va avea loc în București, între 16 – 20 noiembrie 2016, la Cinema Elvira Popescu și Cinemateca Eforie.

25
/10
/16

Colecția Filme de aur din cinematografia rusă continuă! Cu această ocazie, Cinemateca Eforie îi invită pe cinefili miercuri, 2 noiembrie, la vizionarea unui film de excepție: Gară pentru doi.

24
/10
/16

Ediţia cu numărul 21 a spectacolului "Noaptea Devoratorilor de Publicitate", organizată şi anul acesta de Dakino Production, va avea loc sâmbătă, 12 noiembrie 2016, la Berăria H din Bucureşti. În deschidere, publicul va fi întâmpinat cu un show de stand-up comedy animat de Micutzu, începând cu ora 21.00.

24
/10
/16

Snowden, povestea fostului agent CIA şi NSA ale cărui dezvăluiri în mai 2013 au produs frisoane în lumea serviciilor secrete, văzută de regizorul Oliver Stone, intra în cinematografele din România. Pelicula, distribuită de Independenţa Film, va putea fi văzută pe marile ecrane din 18 noiembrie.

24
/10
/16

“Te naști în țara care te naști. (...) Eu sunt româncă din secunda în care m-am născut și așa o să fiu până nu o să mai fiu pe pământ.”- Draga Olteanu Matei. Marea doamnă a teatrului si filmului românesc împlinește astăzi 83 de ani.

23
/10
/16

INTERVIU „Stilul este rezultatul deciziei mele că actorii sunt pe primul loc”, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, autoarea filmului „Toni Erdmann”, regizoarea germană Maren Ade, invitată a ediției din acest an a Festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest”.

23
/10
/16

Sâmbătă, 22 octombrie, a avut loc la Sala Thalia din Sibiu, Gala de Decernare a Premiilor Astra Film Festival 2016, în cadrul căreia s-au anunțat filmele câștigătoare ale celei de-a 23-a ediții. Patruzeci de filme au fost incluse în cele patru secțiuni competiționale: OutStanDox, Europa Centrală și de Est, România și DocSchool.

21
/10
/16

La începutul lunii viitoare debutează cea de a XI-a ediție a Zilelor Filmului German (4-10 noiembrie), un eveniment organizat de Goethe-Institut și devenit un punct de referință în agenda culturală a capitalei. Cu această ocazie, cinefilii din Bucureşti şi nu numai vor avea ocazia să vadă 23 dintre cele mai noi producţii din Germania.

21
/10
/16

Astra Film Festival 2016 a prezentat, aseară, în premieră în România, The New Gypsy Kings, un documentar inedit produs de Liviu Tipuriță pentru BBC. Proiecția a avut loc în cadrul unui eveniment special și a fost urmată de o sesiune de Q&A la care au participat regizorul și personajele filmului: Dan Bursuc & Trupa Kana Jambe, Taraful de Haiduci și Puiu Iosif Gheorghiu, impresarul “superstarului” Florin Salam.

20
/10
/16

Actriţă şi cântăreaţă Chrysta Bell, muza lui David Lynch şi protagonista noului sezon Twin Peaks, va concerta în premieră la Bucureşti (26 şi 27 octombrie), alături de formaţia sa. Concertul va fi urmat de proiecţia peliculei The Music of David Lynch.