Cannes 2014 se vede în direct la TV5MONDE
https://www.ziarulmetropolis.ro/cannes-2014-se-vede-in-direct-la-tv5monde/

Cu ocazia celei de 67-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes (14 – 25 mai 2014), TV5MONDE va avea un program special, pe toată durata prestigiosului eveniment cinematografic.

Un articol de Petre Ivan|13 mai 2014

Anul acesta, TV5MONDE – canalul filmului francofon – susține trei lungmetraje: Timbuktu, în regia lui Abderrahmane Sissako, selecționat în Competiția Oficială la Cannes 2014, Hope, regizat de Boris Lojkine, în cadrul Semaine de la Critique, și P’tit Quinquin, al lui Bruno Dumont, care va rula în Quinzaine des Réalisateurs.

Serile vor fi rezervate filmelor de festival, din anii ’60 până acum, realizate de regizori și actori de referință, de la Jean-Luc Godard și Marcel Camus, la Isabelle Huppert sau Vincent Martinez. Totodată, în fiecare zi, TV5MONDE va intervieva pe covorul roșu artiștii prezenți pe Croazetă.

L’INVITÉ / Invitatul

cannes 2014L’Invité / Invitatul se mută pe Croazetă. În fiecare zi, de la 00.45, Patrick Simonin are ca invitați personalități din industria cinematografică, cu precădere artiști francofoni, care sunt în centrul evenimentelor festivalului. Interviurile vor fi, ca întotdeauna, foarte personale, departe de formal.

Printre invitații de anul acesta: regizorul Abderrahmane Sissako, din Mauritania, regizorul Xavier Dolan, din Quebec, și frații Luc și Jean-Pierre Dardenne, din Belgia, de două ori câștigători ai Palme d’or-ului, precum și Președinta Juriului, Jury Jane Campion.

În fiecare zi, din 14 în 25 mai, de la 00.45.

64’ : le monde en français

Pe parcursul celor 15 zile de festival, echipele redacției TV5MONDE vor realiza reportaje și interviuri ce vor putea fi urmărite continuu în cadrul Jurnalului TV5MONDE, al emisiunii 64’ : le monde en français, precum și pe tv5.org.

În fiecare seară, de la ora 19.00.

TV5MONDE este una dintre principalele reţele mondiale de televiziune, prezente în 220 ţări şi teritorii, prin intermediul a nouă canale regionale distincte și a TiVi5Monde, un canal 100% tânăr, difuzat pe teritoriul american.

Foto: Cannes 2014 – wikipedia şi Jeremie Nassif

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.