CANNES 2015: Ingrid Bergman, pe afişul oficial al celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de Film
https://www.ziarulmetropolis.ro/cannes-2015-ingrid-bergman-pe-afisul-oficial-al-celei-de-a-68-a-editii-a-festivalului-de-film/

Afişul oficial al celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes (13 – 24 mai) va fi reprezentat de o fotografie cu actriţa Ingrid Bergman, care îi urmează în rolul de imagine a evenimentului actorului italian Marcello Mastroianni.

Un articol de Petre Ivan|25 martie 2015

CANNES 2015, afişul oficial / Legendă a cinematografiei moderne, femeie liberă şi actriţă îndrăzneaţă, Ingrid Bergman a fost în acelaşi timp o vedetă hollywoodiană şi o figură a neorealismului, schimbând adeseori tipologia rolurilor interpretate şi ţările de adopţie în funcţie de pasiunile sale, fără să îşi piardă însă niciodată graţia şi simplitatea.

Pe afişul din acest an, Ingrid Bergman, care a lucrat cu regizori celebri precum Alfred Hitchcock, Roberto Rossellini şi Ingmar Bergman şi a jucat alături de actori hollywoodieni de prim rang precum Cary Grant, Humphrey Bogat şi Gregory Peck, apare într-o fotografie de tip portret, zâmbitoare, cu un chip care pare să privească spre un orizont plin de promisiuni.

Ingrid Bergman a fost desemnată preşedinte al juriului oficial de la Cannes în anul 1973.

„Familia mea şi eu însămi suntem foarte emoţionaţi de faptul că organizatorii Festivalului de la Cannes au ales-o pe minunata noastră mamă în calitate de imagine a afişului oficial, în anul centenarului naşterii sale”, a declarat actriţa Isabella Rossellini, fiica ei.

Parcursul ei excepţional a acoperit atât de multe ţări, de la mici producţii artizanale europene la marea maşinărie hollywoodiană. Mama îşi adora meseria de actriţă: pentru ea, să joci într-un film nu era o profesie, ci o vocaţie. Ea obişnuia să spună: «Nu eu am ales să joc, ci jocul actoricesc m-a ales pe mine» – Isabella Rossellini.

Pe baza unei fotografii de David Seymour, cofondator al agenţiei Magnum, Hervé Chigioni – autorul afişului de anul trecut, cu Marcello Mastroianni -, a realizat afişul oficial al Festivalului de la Cannes 2015, în colaborare cu artistul grafician Gilles Frappier.

Hervé Chigioni a realizat cu această ocazie şi un film de animaţie pe baza afişului oficial, cu o coloană sonoră ce reprezintă un remix al temei muzicale a Festivalului de la Cannes – „Le Carnaval des animaux”, de Camille Saint-Saëns -, cu un aranjament muzical semnat de doi muzicieni suedezi, Patrik Andersson şi Andreas Söderström.

Omagiul adus celebrei actriţe nu se opreşte însă aici, deoarece Ingrid Bergman va putea fi văzută şi în cadrul secţiunii Cannes Classics, în pelicula „In Her Own Words”, un documentar regizat de Stig Björkman, autor de romane şi de documentare despre Woody Allen şi Ingmar Bergman.

De asemenea, Festivalul de la Cannes va fi partenerul „Ingrid Bergman Tribute”, un eveniment pe care actriţa Isabella Rossellini îl va organiza în luna septembrie pentru a marca împlinirea unui secol de la naşterea mamei sale.

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 13 – 24 mai. Juriul va fi prezidat de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen. Selecţia oficială a festivalului va fi anunţată pe 16 aprilie.

Foto: CANNES 2015, Ingrid Bergman – cinemagia

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.