CANNES 2015: Ingrid Bergman, pe afişul oficial al celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de Film
https://www.ziarulmetropolis.ro/cannes-2015-ingrid-bergman-pe-afisul-oficial-al-celei-de-a-68-a-editii-a-festivalului-de-film/

Afişul oficial al celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes (13 – 24 mai) va fi reprezentat de o fotografie cu actriţa Ingrid Bergman, care îi urmează în rolul de imagine a evenimentului actorului italian Marcello Mastroianni.

Un articol de Petre Ivan|25 martie 2015

CANNES 2015, afişul oficial / Legendă a cinematografiei moderne, femeie liberă şi actriţă îndrăzneaţă, Ingrid Bergman a fost în acelaşi timp o vedetă hollywoodiană şi o figură a neorealismului, schimbând adeseori tipologia rolurilor interpretate şi ţările de adopţie în funcţie de pasiunile sale, fără să îşi piardă însă niciodată graţia şi simplitatea.

Pe afişul din acest an, Ingrid Bergman, care a lucrat cu regizori celebri precum Alfred Hitchcock, Roberto Rossellini şi Ingmar Bergman şi a jucat alături de actori hollywoodieni de prim rang precum Cary Grant, Humphrey Bogat şi Gregory Peck, apare într-o fotografie de tip portret, zâmbitoare, cu un chip care pare să privească spre un orizont plin de promisiuni.

Ingrid Bergman a fost desemnată preşedinte al juriului oficial de la Cannes în anul 1973.

„Familia mea şi eu însămi suntem foarte emoţionaţi de faptul că organizatorii Festivalului de la Cannes au ales-o pe minunata noastră mamă în calitate de imagine a afişului oficial, în anul centenarului naşterii sale”, a declarat actriţa Isabella Rossellini, fiica ei.

Parcursul ei excepţional a acoperit atât de multe ţări, de la mici producţii artizanale europene la marea maşinărie hollywoodiană. Mama îşi adora meseria de actriţă: pentru ea, să joci într-un film nu era o profesie, ci o vocaţie. Ea obişnuia să spună: «Nu eu am ales să joc, ci jocul actoricesc m-a ales pe mine» – Isabella Rossellini.

Pe baza unei fotografii de David Seymour, cofondator al agenţiei Magnum, Hervé Chigioni – autorul afişului de anul trecut, cu Marcello Mastroianni -, a realizat afişul oficial al Festivalului de la Cannes 2015, în colaborare cu artistul grafician Gilles Frappier.

Hervé Chigioni a realizat cu această ocazie şi un film de animaţie pe baza afişului oficial, cu o coloană sonoră ce reprezintă un remix al temei muzicale a Festivalului de la Cannes – „Le Carnaval des animaux”, de Camille Saint-Saëns -, cu un aranjament muzical semnat de doi muzicieni suedezi, Patrik Andersson şi Andreas Söderström.

Omagiul adus celebrei actriţe nu se opreşte însă aici, deoarece Ingrid Bergman va putea fi văzută şi în cadrul secţiunii Cannes Classics, în pelicula „In Her Own Words”, un documentar regizat de Stig Björkman, autor de romane şi de documentare despre Woody Allen şi Ingmar Bergman.

De asemenea, Festivalul de la Cannes va fi partenerul „Ingrid Bergman Tribute”, un eveniment pe care actriţa Isabella Rossellini îl va organiza în luna septembrie pentru a marca împlinirea unui secol de la naşterea mamei sale.

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 13 – 24 mai. Juriul va fi prezidat de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen. Selecţia oficială a festivalului va fi anunţată pe 16 aprilie.

Foto: CANNES 2015, Ingrid Bergman – cinemagia

21
/11
/23

Ce începe clandestin și se termină cel puțin amuzant? O petrecere organizată de barmanul Klaus (Adrian Nicolae) la clubul în care lucrează, unde fratele lui, bodyguard (Cosmin „Micutzu” Nedelcu) e nevoit să dea o mână de ajutor, cu zâmbetul pe buze, e povestea filmului Klaus & Barroso.

17
/11
/23

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor.”

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.