Cannes 2015: Scurtmetrajul „Ramona”, de Andrei Creţulescu, a primit premiul Canal+
https://www.ziarulmetropolis.ro/cannes-2015-scurtmetrajul-ramona-de-andrei-cretulescu-a-primit-premiul-canal/

Scurtmetrajul „Ramona”, în regia lui Andrei Creţulescu, selectat în competiţia oficială a secţiunii Semaine de la Critique din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes 2015, a primit, joi seară, premiul Canal+.

Un articol de Petre Ivan|22 mai 2015

Premiul Canal+ este oferit unui singur scurtmetraj sau mediumetraj din secţiunea Semaine de la Critique, de echipa celebrului canal de televiziune. Astfel, scurtmetrajul românesc „Ramona” urmează să fie difuzat de postul de televiziune Canal+.

Premiul a fost acordat pentru prima dată în 1992, iar, de-a lungul timpului, printre regizorii onoraţi cu această distincţie s-au numărat Chris Landreth, Bill Plympton, Denis Villeneuve, Daniel Joseph Borgman şi Gaëlle Denis.

Violent, stilizat şi fără dialoguri, „Ramona” încheie trilogia „impromptu” realizată de Andrei Creţulescu, care mai cuprinde scurtmetrajele „Bad Penny” (2013) şi „Kowalski” (2014).

Din distribuţie fac parte aceiaşi actori Rodica Lazăr, Dorian Boguţă, Andi Vasluianu, Şerban Pavlu, cărora li se adaugă Ana Ularu.

Scenariul a fost scris de Andrei Creţulescu, imaginea poartă semnătura lui Andrei Butică, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, scenografia, de Mălina Ionescu, iar de sound design sunt responsabili Alex Dumitru şi Marius Leftărache.

Fost critic de film, Andrei Creţulescu a produs pentru HBO România primul sezon din serialul „În Derivă” şi nouă documentare originale. În 2011 a înfiinţat compania de producţie Kinosseur.

După ce a produs lungmetrajul „Killing Time” (regia Florin Piersic Jr.), Andrei Creţulescu a scris şi regizat „Bad Penny” şi „Kowalski”, cel din urmă fiind desemnat cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Zagreb, în 2014, şi recompensat cu premiul pentru regie şi cel pentru interpretare (Andi Vasluianu) la Festivalul de Film European de la Lille, în 2015.

„Ramona” este cel de-al treilea scurtmetraj al său, realizat în aceeaşi formulă ca primele două. În prezent, Andrei Creţulescu este în postproducţie cu „Şapte luni mai târziu”, primul său scurtmetraj finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, şi în preproducţie cu primul lui lungmetraj, „Charlton Heston”, pe care îl va filma în toamnă.

„Ramona” este un scurtmetraj independent, produs de Andrei Creţulescu (Kinosseur), Radu Stancu (deFilm) şi Claudiu Mitcu (We Are Basca). Coproducători sunt Dan Chişu (DaKino) şi Eugen Kelemen (Digital Cube).

Semaine de la Critique este o secţiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes, înfiinţată în 1962 şi concentrată pe regizori aflaţi la început de carieră. Cea de-a 54-a ediţie a prestigioasei secţiuni are loc în perioada 14 – 22 mai.

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes are loc în perioada 13 – 24 mai.

Foto: Cannes 2015, Ramona, Andrei Creţulescu – facebook.com/Kinosseur

09
/10
/15

Peste exact o săptămână, debutează cea de a X-a ediție a Zilelor Filmului German (ZFGX). Proiecția filmelor are loc la Cinema Studio, începând din seara zilei de 16 octombrie, data care marchează deschiderea ediției jubiliare, cu o peliculă de excepție: „Victoria”, elogiatul thriller al lui Sebastian Schipper, considerat surpriza germană a Berlinalei din acest an și răsplătit cu Ursul de Argint.

09
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Walk”, cel mai nou film al lui Robert Zemeckis, este reconstituirea spectaculoasă a unei fapte reale legendare, redată sub forma unei alegorii despre îndrăzneală şi cu tensiunea unui film de acţiune. Folosind inteligent 3D-ul, filmul oferă unul din cele mai rafinate momente ale cinemaului popular din acest an.

09
/10
/15

În ultimii 22 de ani Astra Film Festival a transformat Sibiul în spațiul privilegiat unde anual, timp de o săptămână, se poate vedea mersul lumii doar prin vizionarea selecției de filme. Viața de la 1,30 metri înălțime, spaimele interioare ale Hertei Muller – laureate a premiului Nobel, cum a învins Chuck Norris comunismul și viitorul filmului documentar în atelierele Aristoteles, sunt doar câteva din reperele weekend-ului la AFF 2015.

07
/10
/15

S-a dat startul celei de-a treia ediții a Dracula Film Festival. Hotel Transilvania 2 (R. Genndy Tartakovsky), film dublat în română de actorii Claudiu Bleonţ, Gabriel Spahiu, Anca Sigartău, Tamara Roman, Gabriel Costin şi Cristi Neacşu, a deschis ediţia din acest an a festivalului.

07
/10
/15

Les Films de Cannes à Bucarest și Asociația Culturală Control N lansează o provocare pentru tinerii critici de film, pe care își propun să-i angreneze în dezbatere. Un concurs organizat special cu ocazia acestor conferințe, „Fii critic la Cannes!”, oferă șansa participanților de a obține o acreditare - cu transport și cazare asigurate - la Festivalul de la Cannes, ediția din 2016.

06
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Martian”, noul blockbuster al lui Ridley Scott, oferă mult prea puţin din ceea ce promite, alegând o reţetă facilă de a ilustra o aventură spectaculară. „Black Mass”, regizat de Scott Cooper, are meritul de a-şi asuma genul filmului cu gangsteri, fără a cădea în tentaţia pastişei sau a luării în zeflemea.

05
/10
/15

12 dintre filmele care s-au întors cu trofee de la Cannes pot fi văzute pentru prima dată în România între 23 și 29 octombrie, la Les Films de Cannes à Bucarest. Laureatul cu Palme d’Or și marii câștigători ai premiilor pentru regie, scenariu, interpretare, Camera d’Or sau Un Certain Regard vor aduce la Cinema Studio, Elvire Popesco și Cinema PRO o frântură din agitația și entuziasmul provocate la Cannes.

02
/10
/15

A 10-a ediție Anim'est se deschide oficial astăzi, la Cinema Studio, de la 20.00. Sunteți invitați să vizionați docu-drama Muntele Magic, în regia Ancăi Damian, precedată de un recital extraordinar susținut de Alexander Bălănescu.