CANNES 2016, în cifre
https://www.ziarulmetropolis.ro/cannes-2016-in-cifre/

Au mai rămas cinci zile până la deschiderea oficială a celei de-a 69-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes ( 11 şi 22 mai). Vă prezentăm, via AFP, câteva cifre care oferă o imagine a amplorii acestei întâlniri unice în lume.

Un articol de Petre Ivan|6 mai 2016

1.869 de filme au vizionat în acest an Thierry Fremaux, delegat general, și echipa sa, alegându-le în final pe cele din selecția oficială

9 este numărul personalităților membre ale juriului, care vor decerna duminică, 22 mai, Palme d’Or și principalele premii ale celei de-a 69-a ediții a festivalului. 5bărbați și 4 femei.

21 este numărul filmelor aflate în competiție în acest an pentru Palme d’Or.

24 de trepte trebuie urcate până la intrarea în Palatul Festivalurilor.

40.000 de profesioniști sunt acreditați la ediția din 2016, dintre care 4.500 de ziariști.

500 de persoane vor asigura securitatea în interiorul Palatului și în imediata sa apropiere, la care se adaugă forțe de ordine naționale și municipale.

20 de milioane de euro este bugetul festivalului, jumătate finanțat de stat și de comunitățile locale, iar restul de parteneri.

84 reprezintă numărul filmelor ce vor fi proiectate în acest an, dintre care 55 în selecția oficială

Citiți si Puiu, Mungiu şi Mirică, în competiţie la Cannes 2016

21 de filme se vor afla în competiția pentru Palme d’Or

74.000 și 200.000 reprezintă numărul de locuitori stabili și, respectiv, cel din timpul festivalului.

500 este numărul camerelor video prin care orașul va fi supravegheat 24 de ore din 24.

12.000 este numărul de profesioniști participanți la „piața filmului”.

28 este numarul tarilor din care provin peliculele

20.000 de euro valorează trofeul Palme d’Or

19 este numărul frunzelor de aur de pe celebrul trofeu Palme d’Or, confecționate din aur de 18 carate.

39.000 de euro costă o noapte petrecută la Penthouse Majestic, cel mai scump apartament din Hotelul Majestic de pe Croazetă.

Foto: CANNES 2016 – festival-cannes.fr

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.