CANNES 2017. Palme d’Or merge în Suedia. Lista completă a câștigătorilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/cannes-2017-palme-dor-merge-in-suedia-lista-completa-a-castigatorilor/

„The Square” a câştigat duminică seară trofeul Palme d’Or la cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de la Cannes. Filmul suedezului Ruben Östlund reprezintă o privire critică asupra ipocriziilor noastre şi un semn de întrebare despre aşa-numita „convieţuire” a societăţilor noastre.

Un articol de Petre Ivan|29 mai 2017

Actorul Claes Bang interpretează rolul lui Christian, un bărbat divorţat, tată a doi copii, care lucrează într-un muzeu, unde pregăteşte o expoziţie – ”The Square”. Mai multe întâmplări neprevăzute îl duc pe el, dar şi muzeul în mijlocul unei crize.

Ruben Östlund, în vârstă de 43 de ani, este regizor şi scenarist, cunoscut pentru pelicula ”Turist” (2014), pentru care a primit premiul juriului Un Certain Regard (Cannes 2014) şi o nominalizare la premiile BAFTA.

A fost premiat cu Ursul de Aur la Berlinala 2009, pentru scurtmetrajul ”Händelse vid bank”, iar în 2011 a câştigat trofeul Séance „Coup de coeur”, la Cannes, pentru lungmetrajul ”Play”.

Am vrut ca oamenii să râdă. Să râdă şi să fie înspăimântaţi, în acelaşi timp. – Ruben Ostlund.

După 56 de ani.Premiul pentru regie, adjudecat de o femeie

Sofia Coppola este a doua regizoare care a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor la Cannes din istoria Festivalului de Film.

Ultima dată când o femeie a fost distinsă cu acest premiu a fost acum 56 de ani, în 1961, când regizoarea rusă Yuliya Solntseva a câștigat pentru regia filmului „The Story of the Flaming Years”.

Sofia Coppola a câștigat acest premiu pentru pelicula „The Beguiled”, un film de groază a cărei acțiune are loc în statul american Virginia în timpul Războiului Civil la o școală pentru fete.

Fiica faimosului regizor Francis Ford Coppola, Sofia este regizoare, scenaristă, producătoare și actriță. După ce a primit critici negative pentru prestația din filmul Nașul, Sofia a lăsat actoria deoparte și s-a înscris la programul de arte frumoase de la Institutul de Arte din California.

Lista completă a premiilor celei de-a 70-a ediţii a Festivalului Ide Film de la Cannes:

Competiţia oficială:

Palme d’Or – ”The Square”, de Ruben Östlund

Marele Premiu al Juriului – ”120 Battements par Minute”, de Robin Campillo

Premiul Juriului – ”Loveless/ Nelyubov”, de Andrey Zvyagintsev

Premiul pentru regie – Sofia Coppola (”The Beguiled”)

Premiul pentru scenariu – ex-aequo: Yorgos Lanthimos şi Efthimis Phillipou (”The killing of a sacred deer”) şi Lynne Ramsay (”You were never really here”)

Premiul pentru interpretare masculină – Joaquin Phoenix (”You were never really here”, de Lynne Ramsay)

Premiul pentru interpretare feminină – Diane Kruger (”In the fade”, de Fatih Akin)

Caméra d’Or – ”Jeune Femme”, de Léonor Serraille

Palme d’Or pentru scurtmetraj – ”A gentle night/ Xiao Cheng Er Yue”, de Qiu Yang

Menţiune specială a juriului pentru scurtmetraj – ”The Ceiling/ Katto”, de Teppo Airaksinen

Palme d’Or onorific – Jeffrey Katzenberg

Premiul celei de-a 70-a aniversări – Nicole Kidman

*

Un Certain Regard:

Marele Premiu – ”Lerd”, de Mohammad Rasoulof

Premiul Juriului – ”Las hijas de abril”, de Michel Franco

Premiul pentru regie – Taylor Sheridan, pentru ”Wind River”

Premiul pentru interpretare feminină – Jasmine Trinca, pentru pelicula ”Fortunata”, regizată de Sergio Castellitto

Premiul pentru scenariu – ”Barbara”, de Mathieu Amalric

*

Cinéfondation:

Premiul I – ”Paul est là”, de Valentina Maurel

Premiul al II-lea – ”Heyvan/ Animal” (Iran), de Bahram & Bahman Ark

Premiul al III-lea – ”Deux égarés sont morts”, regizată de Tommaso Usberti

*

Premiile criticii internaţionale – FIPRESCI:

„120 Beats Per Minute”, de Robin Campillo (Competiţia oficială)

„Closeness”, de Kantemir Balagov (Un Certain Regard)

„The Nothing Factory”, de Pedro Pinho (Quinzaine des Réalisateurs)

www.youtube.com/watch?v=2fhO2A4SL24

*

Premiile Juriului Ecumenic:

Marele Premiu – ”Radiance”, de Naomi Kawase

*

Semaine de la Critique:

Marele Premiu (Grand Prix Nespresso) – ”Makala”, regizat de Emmanuel Gras

Révélation France 4 – ”Gabriel e a montanha”, de Fellipe Gamarano Barbosa

Premiul Découverte Leica Cine pentru scurtmetraj – ”Los Desheredados”, de Laura Ferrés

Aide Fondation Gan à la Diffusion – Version Originale Condor, distribuitor al filmului ”Gabriel e a montanha”

SACD –  Léa Mysius , pentru ”Ava”

Premiul Canal+ – ”How would you react in time of war?”, de Aleksandra Terpińska

*

Quinzaine des Réalisateurs:

Premiul Art Cinema – ”The Rider”, de Chloé Zaho

Premiul SACD – ”Bright Sunshine in”, de Claire Denis, ”L’amant d’un jour”, de Philippe Garrel

Premiul Europa Cinemas Label – ”A Ciambra”, de Jonas Carpignagno

Premier Prix Illy pentru scurtmetraj – ”Retour à Genoa City”, de Benoît Grimalt

Carrosse d’Or – cineastul german Werner Herzog

Queer Palm –  „120 Beats Per Minute”, de Robin Campillo

Palm Dog – Bruno din ”The Meyerowitz Stories”, de Noah Baumbach

Foto: CANNES 2017, The Square – facebook

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.