CANNES 2018. Alina Șerban, pe Croazetă, cu primul ei rol principal
https://www.ziarulmetropolis.ro/cannes-2018-alina-serban-pe-croazeta-cu-primul-ei-rol-principal/

Născută într-o familie de romi din România, actriţa şi regizoarea Alina Șerban, care a absolvit Royal Academy of Dramatic Art din Londra şi joacă pe scenele capitalei britanice, participă zilele acestea la Festivalul de Film de la Cannes 2018.

Un articol de Petre Ivan|10 mai 2018

Pelicula Singură la nunta mea/ Seule à mon mariage, coproducţie Belgia-România, în care Alina Șerban interpretează primul ei rol principal într-un lung metraj, a fost selectată în programul ACID (Association pour le Cinéma Indépendant et sa Diffusion).

Festivalul de Film de la Cannes 2018 va avea loc în perioada 9-18 mai 2018, iar filmul Singură la nunta mea/ Seule à mon mariage va fi proiectat în premieră mondială. Proiecțiile filmului vor avea loc joi, 10 mai, la orele 11.30 (Cinéma Studio 13) și la orele 20.00 (Cinéma Les Arcades).

Alina Șerban este o apreciată actriță și realizatoare de spectacole de teatru și președinta companiei de teatru și artă contemporană Povești Nespuse/Untold Stories. Absolventă a prestigioase școli de teatru din București (UNATC), New York (The Tisch School of the Arts) și Londra (The Royal Academy of Dramatic Art), Alina Șerban interpretează rolul Pamelei, personajul central al filmului Singură la nunta mea / Seule à mon mariage.

O tânără din comunitatea romă, spontană și plină de viață, care ajunge în Belgia știind doar trei cuvinte în limba franceză, Pamela are curajul şi determinarea de a-și depăşi condiţia și de a se avânta în necunoscut pentru a se elibera de tradiții și constrângeri care o sufocă. Povestea Pamelei, care speră să-și schimbe destinul prin căsătorie și să evadeze dintr-o existență în care trăieşte cu copilul ei în vârstă de doi ani şi cu bunica într-o casă dărăpănată, unde împart acelaşi pat, aduce în discuție problematica femeii, atât în societate, în general, cât și în comunitatea romă, în particular.

Singură la nunta mea / Seule à mon mariage este lungmetrajul de debut al regizoarei Marta Bergman, născută la Bucureşti, autoarea unor documentare prezentate în festivaluri ca Visions du Réel şi Leipzig Film Festival.

Produsă de compania belgiană Frakas Productions, în asociere cu Hi Film (Ada Solomon) din România, pelicula filmată în România şi Belgia îi are în rolurile principale pe românca Alina Şerban şi belgianul Tom Vermeir. Tom Vermeir este actor de teatru şi televiziune şi muzician. În film este cunoscut din producţia Belgica (2016), de Félix van Groeningen, prezentată la festivalul Sundance.

Din distribuţie mai fac parte Rebeca Anghel, Marie Denarnaud, Marian Şamu, Viorica Tudor, Johan Leysen, Karin Tanghe şi Jonas Bloquet.

Scenariul este semnat de Marta Bergman și Laurent Brandenbourger, în colaborare cu Boris Lojkine şi Katell Quillévéré, iar muzica a fost compusă de Vlaicu Golcea.

Pe lângă coproducţia Belgia-România, în programul ACID au fost selectate opt lungmetraje din ţări precum SUA, Franţa şi Kazahstan.

Programul ACID a fost înfiinţat în urmă cu 25 de ani şi reprezintă o secţiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes, care prezintă zece filme pe care Asociaţia le susţine după lansare. Selecţia făcută de cineaştii membri ai ACID cuprinde lungmetraje franceze şi străine, de ficţiune şi documentare, alese din sute de filme înscrise din întreaga lume.

Despre Alina Șerban

Alina Șerban a dezvoltat în 2016, în cadrul Centrului Cultural Rich Mix din Londra, foarte apreciatul spectacol de teatru Home, în calitate simultană de scenaristă, actriță și manager de proiect. În prezent, Alina Șerban este artist-in-rezidență al London International Festival of Theatre. Alina Șerban este inițiatoarea teatrului politic rom din România, dezvoltând proiecte de teatru, film și educaționale începând cu anul 2009. Angajată în a sprijini comunitatea romă, ea a devenit cunoscută prin one woman show-ul I Declare at My Own Risk, fiind atât autoare cât şi interpretă. Este prima femeie romă regizoare de teatru din România, iar în 2016 a scris, regizat și jucat în spectacolul Marea Rușine, o premieră națională.

Alina Șerban a jucat în scurt metrajul Scris/Nescris nominalizat la European Film Awards in 2017 și în doua filme europene de lung metraj: Seule à mon mariage și Gipsy Queen.

Foto: Alina Șerban – facebook

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

30
/10
/14

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animație recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje și o conferință despre animație și propagandă sunt câteva din atracțiile celei de-a patra ediții a Festivalului Anim’est Chișinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5.

29
/10
/14

După ce a debutat ca lider în box office-ul american, Furia: Eroi anonimi conduce detaşat şi clasamentul încasărilor din România, unde a generat venituri de 557.000 RON, fiind vizionat în weekendul de lansare de aproximativ 30.000 de spectatori.

29
/10
/14

CRONICĂ DE FILM. „Maidan”, cel mai nou film de non-ficțiune al regizorului ucrainean Serghei Loznița, despre recentele revolte istorice de la Kiev, este o operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii și, mai ales, al sunetului.

27
/10
/14

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe

27
/10
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin 2014, “Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg” în regia lui Dietrich Brüggemann are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la București.

27
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

27
/10
/14

"Kowalski", de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 - 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru "15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime".

24
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Pentru un film care se vrea o comedie de succes, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, mizează prea puţin pe regie şi prea mult pe reflexele actorilor. Însă nici potenţialul comic al interpreţilor nu este fructificat la un nivel satisfăcător, din cauza scenariului rudimentar și a execuției lipsite de creativitate.

24
/10
/14

Actrița Jacqueline Bisset, care joacă rolul soției fostului șef al FMI Dominique Strauss-Kahn, în controversatul Welcome to New York, al lui Abel Ferrara, se va întâlni cu spectatorii din București după proiecția specială a filmului din această seară, de la ora 22.00, la Cinema Elvira Popescu.