CANNES 2018. „Diamantino” și „Sauvage”, premiate în secțiunea Semaine de la Critique
https://www.ziarulmetropolis.ro/cannes-2018-diamantino-si-sauvage-premiate-in-sectiunea-semaine-de-la-critique/

„Diamantino”, o comedie (care a entuziasmat spectatorii de pe Croazetă) despre un imitator al fotbalistului portughez Cristiano Ronaldo, şi interpretarea actorului francez Felix Maritaud din pelicula „Sauvage” au fost premiate miercuri seară de juriul secţiunii Semaine de la Critique în cadrul Festivalului de la Cannes 2018.

Un articol de Petre Ivan|17 mai 2018

Juriul Semaine de la Critique, prezidat de regizorul norvegian Joachim Trier, a atribuit marele premiu – Grand Prix Nespresso – al secţiunii Semaine de la Critique filmului „Diamantino„, regizat de Gabriel Abrantes şi Daniel Schmidt.

Incluzând numeroase elemente suprarealiste, precum câini care invadează un teren de fotbal înainte de a marca goluri, pelicula „Diamantino” prezintă portretul unui bărbat care traversează o perioadă de criză în viaţa lui, abordând în acelaşi timp subiecte din actualitate, de la „Panama Papers” la intensificarea extremismului în Europa şi trecând prin criza refugiaţilor.

Pentru prima dată în istorie, juriul secţiunii Semaine de la Critique – dedicată cineaştilor aflaţi la primul sau al doilea film al lor – a atribuit unul dintre trofeele sale principale unui actor care a fost considerat o veritabilă revelaţie în universul cinematografic.

Acest trofeu, Prix Fondation Louis Roederer de la Revelation, a fost acordat tânărului actor Felix Maritaud, care a devenit cunoscut pe plan internaţional tot la Cannes, în 2017, graţie rolului său din pelicula „120 battements par minute”.

cannes 2018

Félix Maritaud in Sauvage

În „Sauvage”, filmul de debut al cineastului Camille Vidal-Naquet, Felix Maritaud interpretează personajul Leo, un tânăr îndrăgostit de libertate, dar aflat în căutarea iubirii.

Juriul celei de-a 57-a ediţii a secţiunii Semaine de la Critique, prezidat de Joachim Trier, a fost completat de actriţa americană Chloe Sevigny, actorul franco-argentinian Nahuel Perez Biscayart (devenit cunoscut cu rolul din filmul „120 battements par minute”), jurnalistul francez Augustin Trapenard şi directoarea Festivalului Internaţional de Film de la Viena, Eva Sangiorgi.

Semaine de la Crique, secţiune paralelă a Festivalului de la Cannes, se desfăşoară în 2018 în perioada 9 – 17 mai. Consacrată descoperirii noilor talente din industria cinematografică, această secţiune, înfiinţată în 1962, selectează doar cineaşti aflaţi la primul sau la al doilea lungmetraj din filmografiile lor.

Foto: Cannes 2018, Diamantino – facebook

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.