Cantareata de operă Lisa Della Casa a murit la varsta de 93 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/cantareata-de-opera-lisa-della-casa-a-murit-la-varsta-de-93-de-ani/

Cântăreaţa elveţiană de operă Lisa Della Casa, una dintre cele mai mari interprete ale operei lui W. A. Mozart din cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea, a murit, luni, la vârsta de 93 de ani, a anunţat marţi Opera din Viena (Staatsoper) într-un comunicat, citat de AFP.   Născută pe 2 februarie, la […]

Un articol de Andrada Văsii|12 decembrie 2012

Cântăreaţa elveţiană de operă Lisa Della Casa, una dintre cele mai mari interprete ale operei lui W. A. Mozart din cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea, a murit, luni, la vârsta de 93 de ani, a anunţat marţi Opera din Viena (Staatsoper) într-un comunicat, citat de AFP.

 

Născută pe 2 februarie, la Burgdorf, în Elveţia, Lisa Della Casa a murit la Münsterlingen, un oraş situat pe malul lacului Constanţa din Munţii Alpi.

Pe lângă interpretările operelor compozitorului austriac Wolfgang Amadeus Mozart, soprana elveţiană, care era o femeie considerată foarte frumoasă, s-a remarcat şi în calitate de interpretă a unor arii şi opere ale compozitorului german Richard Strauss.

Elevă a Margarethei Haeser, la Zürich, Lisa Della Casa a debutat pe scenă în 1941, cu rolul Cio-Cio-San din opera „Madame Butterfly”, de Giacomo Puccini, la Opera din Solothurn-Biel. În 1947 şi-a făcut debutul pe plan internaţională la prestigiosul Festival de la Salzbourg, în Austria, cu rolul Zdenka din „Arabella” de Richard Strauss.

Lisa Della Casa a debutat la Staatsoper în 1947, unde a susţinut 411 reprezentaţii, în 27 de roluri. Cel din urmă rol interpretat pe această scenă, pe 25 octombrie 1973, este cel din opera „Arabella”.

Interpreta elveţiană a cântat apoi pe scenele celor mai mari companii de operă din lume, de la Staatsoper din Viena la Metropolitan Opera din New York, trecând prin Scala din Milano şi Covent Garden din Londra.

Principalele sale roluri au fost cel al contesei din „Nunta lui Figaro”, la Maréchale din „Chevalier à la Rose”, Pamina din „Flautul fermecat”, Donna Elvira din „Don Giovanni” şi rolurile principale din „Ariane à Naxos” şi „Arabella”.

Lisa Della Casa a realizat, totodată, zeci de înregistrări de referinţă, atât din operele lui Mozart, cât şi din cele compuse de Richard Strauss.

 

Sursa: Mediafax

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.