Cănuță, om sucit, pe strada Sapienții, 11 bis (via Florin Iaru) – partea a II-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/canuta-om-sucit-pe-strada-sapientii-11-bis-via-florin-iaru-partea-ii/

(continuare) Da, m-am albit, dar în sufletul meu a înflorit revolta, pentru că sînt neam de revoluţionar. Cum, domnule, cum de e posibil? Tocmai eu, din universul ăsta larg, am fost ales să intru în rahat? Ah, am să mă răzbun. Aţi profitat de mine, vrăjitoarelor. Mai ales, tu, domnişoară Raluca, ai profitat cu glasul tău catifelat şi m-ai dus cu vorba…

Un articol de |12 august 2019

Că tot veni vorba de vorbă, pun mîna pe telefon și sun la Christian Tour. Cine-mi răspunde? Ați ghicit. Vocea aceea. Încep în trombă:
— V-ați bătut joc de mine. M-ați adus în pragul disperării. Cum e posibil? Ce fel de agenție de… sunteți?

Vocea catifelată tace preț de cîteva secunde.
— Da’ unde sunteți?
— În Grecia, domnișoară, unde m-ați aruncat ca pe o măsea stricată!
— Și ce căutați în Grecia acum? – mă întreabă mironosița.
— Cameră caut. Aia pe care mi-ați vîndut-o fără să mă întrebați.

Domnișoara Raluca tace. Aud cum clicăie pe taste.
— Păi – zice – domnu’ Iaru, era vorba de 9 septembrie. Am și corespondența cu dvs. Mi-ați confirmat.
— Ce am confirmat, domnișoară?
— Rezervarea. Am mailul dvs. în fața ochilor.

Ca un pumnal ce sfîșie o piele mi-au pierit vorbele.
— Vă dau prin sms. discuția noastră. Ați confirmat.
Și mi-o dă. Cuvînt cu cuvînt. Septembrie, frate.

Mă uit ca vițelul la poarta nouă. Mă frec la ochi. Viața e complexă și plină de surprize. O neagră disperare mi se lasă pe ochi. Recepționerul mă vede și-mi dă un pahar cu apă. Sînt învins pe toată linia.
— Și acum eu ce fac?

Domnișoara Raluca zice, cu aceeași voce caldă:
— Stați să vedem. Vă sun cît pot de repede. Mergeți, vă rog, la sediul nostru din Nidri…

Recepționerul cărunt înțelege totul și intervine:
— Am să vă caut cameră, domnule, dar totul e plin, plin. Nu fiți disperat, în cel mai rău caz dormiți aici, pe canapele… Mîine, jur că vă dau camera mea, trebuie să ne descurcăm cumva.

Brusc, iadul îmi apare ca una dintre cele mai bune lumi posibile.

(va urma)

Florin Iaru este poet, prozator, fost membru al celebrului Cenaclu de luni, iar de câțiva ani încoace organizează împreună cu Marius Chivu unele dintre cele mai de succes ateliere de creative writing din țară.

Foto: Lefkada, Florin Iaru 

 

16
/01
/23

Tatiana Ernuțeanu, poetă, eseistă și publicistă, a publicat recent volumul „Buletin de știri blues“, la Editura Tracus Arte (2022) și volumul „Carne, visuri si oase triste uitate în Hydra“, Editura Eikon (2020). Scrie pentru revistele Forbes Life și Psychologies.

11
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întâlnire cu tema „Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil” – dialog pornind de la cel mai recent număr al revistei Lettre Internationale. Dezbaterea este organizată de ICR prin Centrul Național al Cărții.

10
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) vă invită duminică, 15 ianuarie 2023, între orele 11.00 - 13.00, la un eveniment dedicat legăturii dintre cultura scrisă și artele vizuale.

22
/12
/22

Luna aceasta, în cadrul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M a apărut ediția în limba română a unei cărți mult-așteptate: „Infinitul într-o trestie” de Irene Vallejo, cartea de eseu care, acum doi ani, a ținut primele pagini ale ziarelor de cultură din Spania, fiind recompensată cu două dintre cele mai importante distincții: Premiul Național pentru Eseu și Premiului Ojo Crítico. Ulterior, cartea lui Irene Vallejo a cucerit spațiul cultural internațional, fiind în curs de traducere în peste 30 de limbi.

20
/12
/22

Miercuri, 21 decembrie, de la ora 19.30, Editura Humanitas vă invită în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o discuție despre volumul „Societatea digitală. Stăpâni, cetățeni sau sclavi?", în care Răzvan Rughiniș, profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice din București, unde predă cursuri de securitate cibernetică, internetul lucrurilor și protecția vieții private, cercetător și unul dintre inițiatorii programului Innovation Labs, analizează problemele și potențialul structurilor digitale care fac din ce în ce mai mult parte din viețile noastre.

19
/12
/22

În cartea sa „Hoții de atenție. De ce nu te poți concentra”, jurnalistul Johann Hari a adunat experiență din 50.000 de kilometri parcurși pentru a sta de vorbă cu nu mai puțin de 250 de experți care studiază consecințele pierderii atenției și concentrării, ea a declarat că, potrivit studiilor sale, acum „suntem mai predispuși să scanăm și să trecem cu ușurință mai departe atunci când citim pe ecrane – ne trecem privirea rapid peste informații pentru a extrage ce avem nevoie".

18
/12
/22

Ziarul Metropolis vă oferă un fragment din romanul „Lecții de chimie” de Bonnie Garmus, apărut recent și în limba română, la Editura Nemira. Bestseller The New York Times, cartea a fost nominalizată pentru Waterstones Debut Fiction Prize și este în curs de ecranizare ca serial Apple TV, cu Brie Larson în rolul principal.