Cănuță, om sucit, pe strada Sapienții, 11 bis (via Florin Iaru) – ultima parte
https://www.ziarulmetropolis.ro/canuta-om-sucit-pe-strada-sapientii-11-bis-via-florin-iaru-ultima-parte/

(ultima parte) Cobor încă patru kilometri spre sud, spre Nidri. Mă uit cu atenţie pe partea stîngă, unde ar trebui să văd, cum mi se spusese, o biserică, o brutărie, Euro Rent şi apoi biroul de turism. Îl văd, dar, cum să vă spun?, îmi circulă printre sinapse, obsesiv, prea cunoscutul vers „Lasciate ogni speranza, o voi che entrate”.

Un articol de |14 august 2019

Nimeni de acolo nu știe nimic – alte glasuri, alte companii. Explic în dreapta și-n stînga cum am încurcat datele, convins fiind că nu sînt nici primul, nici ultimul, dar că drama mea, bine jucată, va smulge compasiune și o cameră. Ghinion. Tot ce obțin e un număr de telefon, al unei fete, Marcela. Domnișoara Marcela nu e acolo, e pe mare, cu turiștii.

Cătrănit, mă trag la un local, Roots, măcar să mănînc ceva. Se știe, norocul cere de mîncare. Bere, țațiki și pește. Se mănîncă binișor aici. Fac calcule în minte, deschid Booking.com, vacanța e f(…)ă.
Cînd să cer cafeaua, sună telefonul. La telefon, vocea, Raluca, destinul mă iau cu binișorul:

— Să știți că e complicat. E vineri. Acum căutăm o rezolvare, stați liniștit, nu vă lăsăm așa. Dar v-o dau la telefon pe colega mea Lucia. Ea știe mai bine.
Alta acum, îmi zic. Sigur că e psihologul firmei, mă ia cu un discurs motivațional.

— Bună ziua, zice o altă voce, la fel de catifelat-optimistă. Am să vă rog să aveți răbdare cîteva minute. Am contactat toți operatorii noștri din zonă, trebuie, din pămînt, din iarbă verde, să găsim ceva onorabil. Nu vă panicați. Revenim în cel mai scurt timp.

Fiecare „nu vă panicați” mă trage în jos cu mai multă putere. Dar, în oceanul ăsta de nefericire vacanțieră, cuvintele „ceva onorabil” sună ca un cîntec de sirenă.

Mă agăț de paiul ăsta, cu gîndul logic care urmează. Dacă e vorba de ceva onorabil, înseamnă că deja au găsit ceva neonorabil, deci am să pot dormi pe undeva.

Vine a doua bere (vă recomand Mamos) și, odată cu ea, încă un telefon. Evident, domnișoara Raluca:
— Să știți că nu v-am găsit ceva echivalent. Și mai e ceva, e în două locuri. Sunteți de acord? Sau mai căutăm?

Cad pe gînduri, ca și cum chiar m-aș gîndi.
— Nu mai căutăm. Lăsați așa.
— Să știți că, pînă luni, prima locație e așa și așa, dar are piscină.
— Nu contează.
Aș vrea eu să fac pe înțepatul, dar nu-mi iese.

— Dar a doua e super, e pe malul mării, e lux. Un hotel proaspăt construit, de-abia l-au băgat în circuit.
— OK, și cum procedez? Sînt pierdut în Nidri.
— Mergeți înapoi la agenție și căutați-l pe Theo, care e managerul de rezervări… Curaj! Lucia vă ține pumnii.

Zis și făcut. Mă întorc, intru în clădirea de sticlă și, în fund, pe dreapta, într-o cușcă de sticlă, văz doi bărbați. Intru, dau să mă prezint, și cel din stînga, grec-grec, îmi înșfacă mîna, mi-o scutură și mă ia tare:
— Ah, my frend Florin! You are very, very lucky.

Aflu, cu ocazia asta, că, în ultimul moment, adică azi, cineva a renunțat la un sejur. Camera (sau ce-o fi) a rămas liberă pînă luni. Apoi, Theo îi face semn celuilalt să ne ducă într-acolo. Omul încalecă pe scuter și pornim. Ocolim ce ocolim, lăsăm în urmă drumul principal, intrăm într-un soi de pădurice și acolo… ce să vezi? Minune dumnezeiască. Băi, era mai bine decît cu gîndul nu gîndisem.

Mesagerul mă întreabă dacă e OK. Aș vrea să-i zic insului din fața mea de o mie de ori ευχαριστώ. Dar, ca și cum nimic nu s-ar fi întîmplat, toată nefericirea s-a topit fulgerător și a lăsat loc multor cutii de bere. În piscină.
Gata.

P.S.: Unii ar fi gata să spună că ceea ce am scris e publicitate mascată. O fi. Nu-mi pasă. Dar, cum mi s-a întîmplat mie, îmi scot masca și zic: „Merci, Raluca Hatmanu, orinde ai fi!”

*

Florin Iaru este poet, prozator, fost membru al celebrului Cenaclu de luni, iar de câțiva ani încoace organizează împreună cu Marius Chivu unele dintre cele mai de succes ateliere de creative writing din țară.

Foto: Nidri, Florin Iaru – facebook

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe lângă flori și darurile – simbol, Vanner Collective propune și cadoul – experiență, cu un program de cinci mărțișoare teatrale cu cinci perspective feminine, care vor putea fi văzute între 3 și 17 martie, în diferite spații din București: „Cassandra”, „Tot ce e minunat în lume”, „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci”, „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” și „Lungs”.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.