Cănuță, om sucit, pe strada Sapienții, 11 bis (via Florin Iaru) – ultima parte
https://www.ziarulmetropolis.ro/canuta-om-sucit-pe-strada-sapientii-11-bis-via-florin-iaru-ultima-parte/

(ultima parte) Cobor încă patru kilometri spre sud, spre Nidri. Mă uit cu atenţie pe partea stîngă, unde ar trebui să văd, cum mi se spusese, o biserică, o brutărie, Euro Rent şi apoi biroul de turism. Îl văd, dar, cum să vă spun?, îmi circulă printre sinapse, obsesiv, prea cunoscutul vers „Lasciate ogni speranza, o voi che entrate”.

Un articol de |14 august 2019

Nimeni de acolo nu știe nimic – alte glasuri, alte companii. Explic în dreapta și-n stînga cum am încurcat datele, convins fiind că nu sînt nici primul, nici ultimul, dar că drama mea, bine jucată, va smulge compasiune și o cameră. Ghinion. Tot ce obțin e un număr de telefon, al unei fete, Marcela. Domnișoara Marcela nu e acolo, e pe mare, cu turiștii.

Cătrănit, mă trag la un local, Roots, măcar să mănînc ceva. Se știe, norocul cere de mîncare. Bere, țațiki și pește. Se mănîncă binișor aici. Fac calcule în minte, deschid Booking.com, vacanța e f(…)ă.
Cînd să cer cafeaua, sună telefonul. La telefon, vocea, Raluca, destinul mă iau cu binișorul:

— Să știți că e complicat. E vineri. Acum căutăm o rezolvare, stați liniștit, nu vă lăsăm așa. Dar v-o dau la telefon pe colega mea Lucia. Ea știe mai bine.
Alta acum, îmi zic. Sigur că e psihologul firmei, mă ia cu un discurs motivațional.

— Bună ziua, zice o altă voce, la fel de catifelat-optimistă. Am să vă rog să aveți răbdare cîteva minute. Am contactat toți operatorii noștri din zonă, trebuie, din pămînt, din iarbă verde, să găsim ceva onorabil. Nu vă panicați. Revenim în cel mai scurt timp.

Fiecare „nu vă panicați” mă trage în jos cu mai multă putere. Dar, în oceanul ăsta de nefericire vacanțieră, cuvintele „ceva onorabil” sună ca un cîntec de sirenă.

Mă agăț de paiul ăsta, cu gîndul logic care urmează. Dacă e vorba de ceva onorabil, înseamnă că deja au găsit ceva neonorabil, deci am să pot dormi pe undeva.

Vine a doua bere (vă recomand Mamos) și, odată cu ea, încă un telefon. Evident, domnișoara Raluca:
— Să știți că nu v-am găsit ceva echivalent. Și mai e ceva, e în două locuri. Sunteți de acord? Sau mai căutăm?

Cad pe gînduri, ca și cum chiar m-aș gîndi.
— Nu mai căutăm. Lăsați așa.
— Să știți că, pînă luni, prima locație e așa și așa, dar are piscină.
— Nu contează.
Aș vrea eu să fac pe înțepatul, dar nu-mi iese.

— Dar a doua e super, e pe malul mării, e lux. Un hotel proaspăt construit, de-abia l-au băgat în circuit.
— OK, și cum procedez? Sînt pierdut în Nidri.
— Mergeți înapoi la agenție și căutați-l pe Theo, care e managerul de rezervări… Curaj! Lucia vă ține pumnii.

Zis și făcut. Mă întorc, intru în clădirea de sticlă și, în fund, pe dreapta, într-o cușcă de sticlă, văz doi bărbați. Intru, dau să mă prezint, și cel din stînga, grec-grec, îmi înșfacă mîna, mi-o scutură și mă ia tare:
— Ah, my frend Florin! You are very, very lucky.

Aflu, cu ocazia asta, că, în ultimul moment, adică azi, cineva a renunțat la un sejur. Camera (sau ce-o fi) a rămas liberă pînă luni. Apoi, Theo îi face semn celuilalt să ne ducă într-acolo. Omul încalecă pe scuter și pornim. Ocolim ce ocolim, lăsăm în urmă drumul principal, intrăm într-un soi de pădurice și acolo… ce să vezi? Minune dumnezeiască. Băi, era mai bine decît cu gîndul nu gîndisem.

Mesagerul mă întreabă dacă e OK. Aș vrea să-i zic insului din fața mea de o mie de ori ευχαριστώ. Dar, ca și cum nimic nu s-ar fi întîmplat, toată nefericirea s-a topit fulgerător și a lăsat loc multor cutii de bere. În piscină.
Gata.

P.S.: Unii ar fi gata să spună că ceea ce am scris e publicitate mascată. O fi. Nu-mi pasă. Dar, cum mi s-a întîmplat mie, îmi scot masca și zic: „Merci, Raluca Hatmanu, orinde ai fi!”

*

Florin Iaru este poet, prozator, fost membru al celebrului Cenaclu de luni, iar de câțiva ani încoace organizează împreună cu Marius Chivu unele dintre cele mai de succes ateliere de creative writing din țară.

Foto: Nidri, Florin Iaru – facebook

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.