Cap de copil, de Nicolae Tonitza, estimat între 60.000 şi 90.000 de euro, la Artmark
https://www.ziarulmetropolis.ro/cap-de-copil-de-nicolae-tonitza-estimat-intre-60-000-si-90-000-de-euro-la-artmark/

Tabloul „Cap de copil”, de Nicolae Tonitza, cu o valoare estimată între 60.000 şi 90.000 de euro, va fi scos la vânzare pe 22 aprilie, la Licitaţia de Primăvară a casei Artmark din Bucureşti. Realizată după încheierea şederii la Vălenii de Munte, opera marchează îndepărtarea artistului de expresia gravă, neliniştită a stilisticii anilor anteriori.

Un articol de Petre Ivan|15 aprilie 2015

Cap de copil” declanşează o nouă perioadă de creaţie în cariera lui Tonitza, fiind una dintre cele valoroase pânze realizate de artist la mijlocul anilor 1920. Capodopera aparţine unei importante colecţii bucureştene.

De asemenea, potrivit site-ului Artmark, tabloul „Ţărăncuţă cu fuior”, de Nicolae Grigorescu, estimat între 60.000 şi 90.000 de euro, va fi scos la vânzare la licitaţia organizată de Artmark.

Un alt tablou scos la licitaţie este „Tulpanul roşu”, de Ion Theodorescu-Sion, cu o valoare estimată cuprinsă între 18.000 şi 25.000 de euro.

Opera a făcut parte din colecţia diplomatului român Vasile Stoica, ce a fost preluată în 1977 de Muzeul Naţional de Artă al României, iar, după căderea regimului comunist, în urma unui şir lung de procese, a fost restituită moştenitorilor diplomatului, în cursul anului 2009.

Operele fac parte din Licitaţia de Primăvară, colecţia putând fi admirată la sediul Artmark până pe 21 aprilie. Licitaţia va avea loc pe 22 aprilie, de la ora 19.30, la Athénée Palace Hilton.

Iubitorii de artă se vor putea delecta vizual cu opere semnate de Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu, Iosif Iser, Ion Theodorescu-Sion, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Kimon Loghi, Octav Băncilă, Dumitru Ghiaţă, Adam Bălţatu, Leon Biju şi mulţi alţii.

Foto: Cap de copil – wikipedia

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.

02
/04
/21

Ambasada Spaniei la Bucureşti organizează, în colaborare cu Muzeul Naţional Prado din Madrid şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca şi al Consulatului onorific al Spaniei la Cluj-Napoca, expoziţia fotografică „Muzeul Prado iese în stradă”.

29
/03
/21

După expoziții care-au atras atenția în 2020, precum „Woman Unchained“, by Irina Greciuhina, „Un veac de singurătate“, aparţinând celei mai mari pictoriţe din Republica Moldova, Valentina Rusu Ciobanu, ajunsă la vârsta centenarului, și „The Severed Garden“, by Vadim Creţu, spațiul expozițional Arbor.art.room propune, începând de săptămâna aceasta, o nouă expoziție, de această dată deschizându-se spre domeniul „artei conceptuale“.

28
/03
/21

Primăvara aduce, săptămânal, la TVR 3, peste 40 de ore de programe culturale. Sezoane noi ale emisiunilor consacrate, dar şi producţii realizate în premieră vă aşteaptă din 29 martie, la TVR 3.

07
/03
/21

Muzeul Municipiului București organizează de opt ani evenimente dedicate celei de-a noua arte: banda desenată. Seria expozițiilor „Maeștri ai benzii desenate românești” revine cu expoziția „Haplea – bandă desenată interbelică”, partea a II-a, deschisă la Casa Filipescu Cesianu. Din 3 martie, ea se poate vizita până pe 30 aprilie 2021.