Capitala celebrează timp de 3 săptămâni arhitectura de bună calitate
https://www.ziarulmetropolis.ro/capitala-celebreaza-timp-de-3-saptamani-arhitectura-de-buna-calitate/

Cea de-a doua ediţie a Trienalei de Arhitectură East Centric a început în weekend în capitală cu deschiderea expoziţiei principale găzduită de Teatrul Naţional din Bucureşti şi conferinţe susţinute de invitaţi din Japonia, Austria şi România. Trienala continuă cu prezentările publice şi jurizarea pentru Premii Arhitext East Centric. Toate cele 4 expoziţii majore din cadrul Trienalei pot fi vizitate zilnic, între orele 10 şi 18, la TNB şi ARCUB Gabroveni, până pe 9 octombrie.

Un articol de Petre Ivan|20 septembrie 2016

Pentru 3 săptămâni Bucureștiul devine capitala arhitecturii de bună calitate, Trienala de Arhitectura East Centric propunând publicului român și nu numai o incursiune prin arhitectura recentă din țările Europei Centrale și de Est.

Primul weekend al evenimentului reper în Europa a fost dedicat modulului „Drifting Architecture”. Pornind de la tema ediției – Drifting (derapaj, deviere), expoziția principală prezintă în foaierul Sălii Media 99 de proiecte din 22 de țări alese în urma unei selecții ghidate de scriitorul Bogdan Ghiu – președinte al boardului de curatori.

Ediția 2016 este una dintre cele mai ambițioase, mai curajoase, mai experimentale, mai ludice și, deci, mai aventuroase și mai pasionante manifestări de acest gen din ultima vreme, la nivel european cel puțin. – Bogdan Ghiuarhitectura

După deschiderea și vernisajul expoziției principale, în acest weekend au fost vernisate și expozițiile proiectelor colaterale „Constructive Alps” – expoziție-rezultat a concursului cu același nume și „Case cu duh” – proiecte de reabilitare a arhitecturii tradiționale, rurale.

Trienala continuă săptămâna aceasta cu prezentările din al doilea modul – Premiile Arhitext East Centric. 26 de proiecte din toate țările regiunii au fost nominalizate și expuse la ARCUB Gabroveni, autorii lor urmând să susțină vineri și sâmbătă prezentări publice în sesiuni de jurizare dedicate celor 5 secțiuni. Câștigătorii vor fi anunțați duminică, la ora 18, în cadrul unei ceremonii ce are loc la Sala Media a Teatrului Național din București.

Președintele juriului, arhitectul francez Dietmar Feichtinger susține sâmbăta, 24 septembrie, o

Trienalei de Arhitectură East Centric aduce la București peste 200 de proiecte și autorii lor din 26 de țări în 4 expoziții majore găzduite de Teatrul Național București, ARCUB Gabroveni și Centrul Cultural Arhitectural al UAR. Expozițiile pot fi vizitate gratuit până pe 9 octombrie, în fiecare zi între orele 10 și 18.

Pentru conferințele și evenimentele speciale este necesară înscrierea conform indicațiilor și programului de pe site-ul dedicat.

Cel mai mare eveniment de arhitectură din regiune, trienala radiografiază, cartografiază și conectează cele mai importante proiecte, experimente și idei și pune autorii lor în dialog.

Foto:Trienala de Arhitectura East Centric – Simion Buia

10
/09
/20

Ca o încununare a stilurilor arhitecturale neogotic, romantic şi neobaroc, Palatul din centrul Iașilor, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, priveşte semeţ în fiecare zi peste orizonturile capitalei culturale a Moldovei. Palatul a fost construit între anii 1906-1925 de către arhitectul Ion. D. Berindey, având suprafața totală de 34.236,35 mp.

08
/09
/20

Proiectul multidisciplinar H3 Garden before detach() se lansează miercuri, 9 septembrie, în București, pe Popa Nan 82. Cinci seri de muzică live, mai multe reprezentații ale spectacolului-instalație Who Am I? A human-robot performance decât erau prevăzute datorită cererii publicului și o expoziție fără precedent de instalații interactive reprezintă perspectiva dinamică pe care H3 o propune în această toamnă.

31
/08
/20

H3 Garden before detach() este un proiect multidisciplinar creat de studioul de artă și tehnologie H3 în colaborare cu Teatrul Odeon. Selectat pentru participare la cel mai mare festival din lume de artă, tehnologie și societate, Ars Electronica, evenimentul va avea loc între 9-13 septembrie, pe strada Popa Nan 82, într-un complex de clădiri care va fi demolat în toamna acestui an.

23
/08
/20

Artista Anca Mureșan expune, în perioada 20 august – 5 septembrie 2020, în Galeria Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția unde va crea, după principiul „work in progress”, într-un demers situat stilistic între action painting happening (în variantele lui Pollock și Willem de Kooning) și performance.