Capodopera enesciană „Oedip”, în premieră absolută la Covent Garden
https://www.ziarulmetropolis.ro/capodopera-enesciana-oedip-in-premiera-absoluta-la-covent-garden/

În această seară, cea dintâi montare a „Oedip”-ului enescian prezentată în Marea Britanie va avea premiera la Opera Regală Covent Garden, una dintre cele mai celebre scene muzicale ale lumii. Melomanii britanici, dar nu numai, vor avea astfel ocazia să descopere una dintre capodoperele incontestabile ale muzicii moderne într-un spectacol ce beneficiază de evoluţia unor staruri internaţionale de primă mărime.

Un articol de Petre Ivan|23 mai 2016

Spectacolul „Oedip”a fost produs în anul 2011 pentru Théâtre Royal de la Monnaie din Bruxelles, în concepţia dramatică a regizorilor Àlex Ollé şi Valentina Carrasco, doi dintre membrii vizionarului grup de creație La Fura dels Baus din Barcelona.

Montarea îl are în rolul principal pe bas-baritonul danez Johan Reuter, al cărui nume încununează o distribuție de zile mari ce îi mai include pe Sir John Tomlinson (Tiresias), Sarah Connolly (Iocasta), Sophie Bevan (Antigona) și Marie-Nicole Lemieux (Sfinxul). Orchestra va fi condusă de Leo Hussain, un entuziast al creațiilor lui George Enescu, care va debuta, cu această ocazie, la pupitrul Operei Regale Covent Garden.Oedip

La cele 6 reprezentații programate între 23 mai și 8 iunie sunt așteptați în jur de 15.000 de iubitori de operă din întreaga lume. Importante publicații de profil, precum „Opera Magazine” sau „Classical Source”, dar și generaliste, consideră spectacolul un eveniment care nu trebuie ratat și, totodată, una dintre atracțiile perioadei următoare într-o capitală suprasaturată de producții de cel mai bun nivel.

De altfel, „Oedip”-ul de la Covent Garden poate inaugura, în plan internațional, o crucială schimbare de percepție privind muzica lui George Enescu, care nu a atins, în ciuda geniului său unanim recunoscut, popularitatea altor compozitori proeminenți ai secolului 20.

Cu ocazia premierei, Institutul Cultural Român din Londra oferă un vin d’honneur, în onoarea ansamblului de la Covent Garden, la care vor participa, alături de cântăreți și muzicieni, d-nii Kasper Holten, directorul muzical al Royal Opera House, Alex Beard, director executiv al Royal Opera House, și, din partea coorganizatorilor români, d-nii Nagy Mihály, vicepreședinte al Institutului Cultural Român, Cosmin Onisii, chargé d’affaires al Ambasadei României în Regatul Unit, și Dorian Branea, directorul ICR Londra.

Foto: Oedip – ICR

23
/09
/21

Cunoscutul actor Vlad Ivanov, în calitate de povestitor; premiera românească a operei „Strigoii” de George Enescu, sub bagheta apreciatului dirijor Gabriel Bebeșelea; Orchestra Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma, condusă de faimosul dirijor Daniele Gatti și cu pianistul Jean Yves Tibaudet ca solist sunt câteva din principalele oferte ale zilei la Festivalul Internațional George Enescu.

17
/09
/21

Astăzi începe de-a 7-a ediție a Danube Rock Sounds, festivalul de rock din Galați, ce are loc între 17 și 19 septembrie pe Plaja Dunărea. Este primul eveniment important organizat pe plaja recent inaugurată și promite o atmosferă de neuitat și multă distracție.

17
/09
/21

Tiberiu Soare se va afla la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio în concertul de sâmbătă, 18 septembrie, din cadrul seriei Concerte și Recitaluri de la Ateneul Român. Solista acestui concert este Alisa Weilerstein, una dintre cele mai apreciate violonceliste ale zilelor noastre. În program vor fi lucrări de Ceaikovski (Serenada pentru orchestră și coarde și Variațiunile rococo pentru violoncel și orchestră) și Haydn (Concertul nr. 1 în do major pentru violoncel și orchestră).

17
/09
/21

La 100 de ani de la instituționalizare, Opera Națională București deschide Stagiunea Centenară, intitulată simbolic „Opera 100”, cu spectacolul „Tosca” de G. Puccini, invitat special fiind celebrul bas-bariton Sir Bryn Terfel. Cele două reprezentații vor fi programate în zilele de 1 și 3 octombrie, începând cu ora 18:30. Alături de cel mai mare bas-bariton din lume, în distribuțiile celor două spectacole se vor regăsi nume sonore ale primei scene lirice a țării.

08
/09
/21

PREVIEW Între 8 şi 12 septembrie, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes și Verde Stop Arena din Bucureşti, se desfăşoară cea de-a 6-a ediție a Película, singurul festival de film și cultură ibero-americană din România. Ulterior, o selecţie de filme vor fi văzute şi la Cluj-Napoca, dar şi online.

26
/08
/21

Timp de 4 weekenduri, Weekend Sessions la Grădina Botanică prezintă artiști independenți și reunește antreprenori locali din platforma roditorfoodmarket.ro în cadrul unui program de sesiuni acustice de muzică clasică, jazz, alternative&indie, dar și sesiuni de poezie și proiecții de film într-unul dintre cele mai frumoase spații verzi din București.