Capodopera enesciană „Oedip”, în premieră absolută la Covent Garden
https://www.ziarulmetropolis.ro/capodopera-enesciana-oedip-in-premiera-absoluta-la-covent-garden/

În această seară, cea dintâi montare a „Oedip”-ului enescian prezentată în Marea Britanie va avea premiera la Opera Regală Covent Garden, una dintre cele mai celebre scene muzicale ale lumii. Melomanii britanici, dar nu numai, vor avea astfel ocazia să descopere una dintre capodoperele incontestabile ale muzicii moderne într-un spectacol ce beneficiază de evoluţia unor staruri internaţionale de primă mărime.

Un articol de Petre Ivan|23 Mai 2016

Spectacolul „Oedip”a fost produs în anul 2011 pentru Théâtre Royal de la Monnaie din Bruxelles, în concepţia dramatică a regizorilor Àlex Ollé şi Valentina Carrasco, doi dintre membrii vizionarului grup de creație La Fura dels Baus din Barcelona.

Montarea îl are în rolul principal pe bas-baritonul danez Johan Reuter, al cărui nume încununează o distribuție de zile mari ce îi mai include pe Sir John Tomlinson (Tiresias), Sarah Connolly (Iocasta), Sophie Bevan (Antigona) și Marie-Nicole Lemieux (Sfinxul). Orchestra va fi condusă de Leo Hussain, un entuziast al creațiilor lui George Enescu, care va debuta, cu această ocazie, la pupitrul Operei Regale Covent Garden.Oedip

La cele 6 reprezentații programate între 23 mai și 8 iunie sunt așteptați în jur de 15.000 de iubitori de operă din întreaga lume. Importante publicații de profil, precum „Opera Magazine” sau „Classical Source”, dar și generaliste, consideră spectacolul un eveniment care nu trebuie ratat și, totodată, una dintre atracțiile perioadei următoare într-o capitală suprasaturată de producții de cel mai bun nivel.

De altfel, „Oedip”-ul de la Covent Garden poate inaugura, în plan internațional, o crucială schimbare de percepție privind muzica lui George Enescu, care nu a atins, în ciuda geniului său unanim recunoscut, popularitatea altor compozitori proeminenți ai secolului 20.

Cu ocazia premierei, Institutul Cultural Român din Londra oferă un vin d’honneur, în onoarea ansamblului de la Covent Garden, la care vor participa, alături de cântăreți și muzicieni, d-nii Kasper Holten, directorul muzical al Royal Opera House, Alex Beard, director executiv al Royal Opera House, și, din partea coorganizatorilor români, d-nii Nagy Mihály, vicepreședinte al Institutului Cultural Român, Cosmin Onisii, chargé d’affaires al Ambasadei României în Regatul Unit, și Dorian Branea, directorul ICR Londra.

Foto: Oedip – ICR

12
/12
/18

Supărat de gestul unui spectator, care şi-a permis să intre în sală după începerea reprezentaţiei sale, rapsodul Grigore Leşe a plecat de pe scenă în timpul unui concert, susţinut, zilele trecute, în Târgu Lăpuş, Maramureş. Deşi cei prezenţi i-au cerut scuze şi l-au rugat să continue, interpretul a refuzat vehement să continue spectacolul.

11
/12
/18

S-au temut că piesa nu va avea niciodată succes din cauza duratei sale de aproape şase minute, dar a devenit cel mai ascultat single al secolului. "Bohemian Rhapsody", cântrecul trupei Queen, este, de la începutul acestei săptămâni, cel mai difuzat single din secolul al XX-lea pe platformele de streaming.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

07
/12
/18

Zece variațiuni pe teme de colinde româneşti compuse de zece tineri compozitori români pot fi ascultate în premieră absolută în data de 12 decembrie, în Sala “George Enescu” a Universității Naționale de Muzică din Bucureşti, ora 19:00. Concertul “Dincolo de colind” va fi interpretat de ansamblul de muzică nouă SonoMania, sub bagheta Simonei Strungaru. Accesul la eveniment este gratuit.

04
/12
/18

Opera Națională București prezintă vineri, 7 decembrie 2018, începând cu ora 18:30 „Don Carlo”, operă în patru acte de Giuseppe Verdi.  Regia, decorul, costumele și luminile spectacolului poartă semnătura lui Mario De Carlo. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. Corul Operei Naționale București va fi pregătit de către Daniel Jinga.

04
/12
/18

Joi, 6 și vineri, 7 decembrie 2018, Filarmonica „George Enescu” celebrează legăturile cultural-istorice cu Franța printr-un „Omagiu francofoniei”, un concert Berlioz, Debussy, Ravel, Lalo, la care solistul invitat va fi celebrul violonist David Grimal, fondator al ansamblului francez „Les Dissonances“.

30
/11
/18

Târgul ,,Poveste de Crăciun”, organizat de Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii, și-a deschis porțile în curtea instituției din Calea Giulești nr. 16, cu o mulțime de puncte de atracție, ateliere și locuri de distracție pentru cei mici. Felicia Filip, managerul Operei Comice pentru Copii, a prezentat obiectivele de atracție ale Târgului, precum și spectacolele și surprizele pe care instituția le pregătește în luna decembrie.

28
/11
/18

"Cade zăpada, / Tu nu vei veni în seara asta / Cade zăpada / Şi inima mea se îmbracă în negru, / Acest cortegiu mătăsos, / Cu totul în lacrimi albe / Pasărea pe creangă / Jeleşte farmecul. (...)". "Tombe la neige", unul din marile succese ale lui Salvatore Adamo, a fost un mare hit în Franța anului 1963.

Page 1 of 12512345...102030...Last »