Capodopere romantice live, cu orchestra Filarmonicii „George Enescu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/capodopere-romantice-live-cu-orchestra-filarmonicii-george-enescu/

Filarmonica „George Enescu” continuă, în cadrul stagiunii, să susţină concerte live, fără public, la Ateneul Român, transmise pe canalele online ale instituţiei.

Un articol de Liliana Matei|12 ianuarie 2021

Joi, 14 ianuarie 2021, de la ora  19.00,  Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Radu Popa, va avea în program  Concertul în la minor, pentru violoncel şi orchestră, op. 129 de Robert Schumann și Simfonia nr. 4, în do minor, D417, „Tragica” de Franz Schubert. Solist este violoncelistul Octavian Lup. Despre compoziția lui Schumann, muzicianul Dimitrie Dinicu remarca, în volumul „Concerte pentru violoncel”, că „paginile acestui concert freamătă de sensibilitate şi pasiune”.

La cea de a patra simfonie a lui Schubert, terminată la 27 aprilie 1816, la Viena, denumirea de „Tragica” a fost adăugată ulterior. „Este adevărat că după luminoasele simfonii de început, aceasta apare mai sumbră, îndeosebi în prima parte şi mai plină de contraste dramatice în final, cele din mijloc fiind doar pe alocuri cu accente care să justifice denumirea. Încă tributar lui Beethoven, Schubert din această simfonie se arată el însuşi, îndeosebi în invenţia melodică şi în înlănţuirile armonice”, apreciază muzicologul Petre Codreanu.

Concert simfonic fără public

14 ianuarie 2021, ora 19.00, Sala mare a Ateneului român

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor
RADU POPA

Solist
OCTAVIAN LUP (violoncel)

Program

Robert Schumann
Concertul în la minor, pentru violoncel şi orchestră, op. 129

Franz Schubert
Simfonia nr. 4, în do minor, D417, „Tragica”

Concertul live din 14 ianuarie 2021 va putea fi ascultat pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site-ul oficial, pagina de Facebook și canalul YouTube.

Concertul este transmis, joi seară, și pe pagina de Facebook a Radio România Muzical, partener media al evenimentului.

Radu Popa

Radu Popa s-a născut la Bucureşti în anul 1969. A studiat la început pianul sub îndrumarea profesoarei Veronica Gaşpar, la Liceul de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, şi a urmat apoi cursurile Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, absolvind în anul 1994 secţia de compoziţie (clasa Prof. univ. dr. Adrian Iorgulescu), iar în anul 1996 secţia de dirijat-orchestră (clasa Prof. univ. Ludovic Bács). A debutat ca dirijor în anul 1993, alături de orchestra Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, desfăşurând apoi o bogată activitate. În calitate de dirijor al orchestrei de cameră „Camerata Janacek”, Radu Popa a coordonat producţia Flautul fermecat la Šumperk – Cehia (2002). La pupitrul orchestrei Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca a susţinut în anul 2007 un concert în cadrul Festivalului internaţional „George Enescu”. Cu prilejul colaborării dintre Opera de Stat din Viena şi Filarmonica „Banatul”, Radu Popa a dirijat în acest an la Timişoara, un concert extraordinar susţinut de solişti ai Operei de Stat din Viena, programul cuprinzând selecţiuni din operele Nunta lui Figaro, Don Giovanni şi Così fan tutte de W. A. Mozart. În prezent, Radu Popa este dirijor permanent al Filarmonicii „Banatul” Timişoara.

Octavian Lup (foto sus) a urmat Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca şi a studiat sub îndrumarea profesorilor Gabriel Râpă şi Gabriela Todor. În 2010 absolvă Universitatea Națională de Muzică din București (clasa Marin Cazacu) și continuă studiile la Conservatorul Național Superior din Paris cu Roland Pidoux și Xavier Phillips. În prezent este doctorand şi profesor asociat la Universitatea Națională de Muzică București. Este membru al cvartetului de violoncele „Cellisimo” alături de Marin Cazacu, Alexandra Guțu și Răzvan Suma. De asemenea, este prim violoncelist al orchestrei „Camerata Regală” şi membru al Orchestrei Române de Tineret. Dintre premiile obţinute amintim Premiul I și Marele Premiu la toate olimpiadele naționale la care participă între anii 2001-2007, Marele Premiu la concursurile „George Georgescu” Tulcea, „W. A. Mozart” Târgoviște, „Paul Constantinescu” București, „Mihail Jora” București. De asemenea, a câştigat Premiul II la concursul internațional „David Popper” Ungaria, a fost semifinalist al concursului „George Enescu” (2014 şi 2016) şi câștigător al selecției naționale „Eurovision Young Musicians”, participând în finala de la Lucerna, Elveția.

 

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.