Caragiale, personaj principal în „O scrisoare pierdută. Prea multă vorbărie“ – reprezentaţie online
https://www.ziarulmetropolis.ro/caragiale-personaj-principal-in-o-scrisoare-pierduta-prea-multa-vorbarie-reprezentatie-online/

Vineri, 29 ianuarie, de la ora 19.00, puteţi vedea online spectacolul „O scrisoare pierdută. Prea multă vorbărie“ după I.L. Caragiale, pe texte de Alina Nelega, în regia lui Gavril Cadariu. Spectacolul îşi propune să îl redescopere pe marele dramaturg în cheie demistificatoare şi să îl apropie de publicul de azi.

Un articol de |29 ianuarie 2021

Scrisoarea pierdută revine în haine contemporane, într-o lectură scenică neașteptată, susținută de fragmente de text original, sub titlul Prea multă vorbărie. Propunerea Companiei „Liviu Rebreanu“ a Teatrului Național Târgu-Mureș este de a rediscuta acest text important al culturii noastre, insuflându-i spiritul de azi. Cât mai rezistă azi Scrisoarea? Cum poate fi ea jucată azi? Ce știm despre Caragiale? Cine a fost el de fapt? Ce ar spune dacă ar coborî azi printre noi? Cum ar privi el lumea contemporană? 

Spectacolul demistifică personalitatea marelui dramaturg, aducându-l alături de noi, aproape de noi. Este singurul fel de a ne păstra vii și autentici, spun artiștii.

Din distribuția spectacolului fac parte: Nicu Mihoc (Caragiale), Rareş Budileanu (Ştefan Tipătescu), Cristian Iorga (Ghiţă Pristanda), Nicolae Cristache (Zaharia Trahanache), Roxana Marian (Zoe Trahanache), Mihai Crăciun (Un cetăţean turmentat), Alexandru-Andrei Chiran (Tache Farfuridi), Ion Vântu (Iordache Brânzovenescu), Costin Gavază (Nae Caţavencu), Dan Rădulescu (Agamemnon Dandanache), Cristina Holtzli, Loredana Dascălu, Cristina Iușan, Daniel Vişan, Tiberius Vasiniuc, Ștefan Mura, Marian Vultur, Vlad Haneş, Tudor Popa şi Paul Predușel (Cetăţeni).

Scenografia spectacolului este semnată de Oana Micu (costume) şi Tiberiu Toitan (decor). Muzica originală este compusă de Zeno Apostolache Kiss, iar coregrafia îi aparține Cristinei Iușan. Din echipa artistică a spectacolului mai fac parte: Kacsó Judit-Andrea (dramaturg de scenă), Anca Haţiegan (documentarist) și Nicu Băgăian (asistent regie).

Spectacolul are o durată de 1 oră şi 40 minute.

Spectacolul va fi difuzat online vineri, 29 ianuarie, începând cu ora 19.00.

Biletele pot fi achiziţionate până la ora 18.30 în ziua reprezentaţiei, de aici.

Preţul unui bilet este de 9 lei.

Fiecare bilet va avea inscripţionat un cod de acces la eveniment. Cu 30 de minute înainte de eveniment veţi primi un email cu link-ul de acces şi codul de acces din nou menţionat. Veţi putea accesa transmisiunea după adăugarea codului respectiv. Spectacolul va fi disponibil pentru vizionare timp de 24 de ore începând cu ora 19.00. Codul de acces asigură o singură vizionare în acest interval.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.