Caravana Docuart 2016, 6-7 mai, la Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/caravana-docuart-2016-6-7-mai-la-cluj/

Caravana Docuart se întoarce pentru a 3-a oară consecutiv la Cluj-Napoca, cu proiecţii de film documentar românesc, la Cinema Mărăşti, în zilele de 6 şi 7 mai.

Un articol de Liliana Matei|4 mai 2016

A 3-a ediție a Caravanei aduce un element de noutate la Cluj-Napoca, unde cinefilii vor putea viziona pe lânga filmele selecționate și câştigătoare la Bucureşti Docuart Fest 2015 şi documentare de(spre) artă, un segment aproape inexistent şi neexploatat în cinematografia autohtonă.

 
Vineri, 6 mai, programul Caravanei debutează la ora 18:00 cu documentarul „Rețeaua”, realizat de Claudiu Mitcu, o anchetă jurnalistică despre lipsa medicamentelor citostatice în România. De la 19:15, va fi proiectat „Pașaport de Germania”, în regia lui Răzvan Georgescu. Filmul prezintă aranjamentul secret dintre Germania de Vest și securitatea din România comunistă în urma căruia Ceaușescu a vândut aproximativ 250.000 de etnici germani. Seara se încheie cu proiecția documentarului „Roboțelul de Aur” realizat de Mihai Dragolea și Radu Mocanu, film ce prezintă povestea multiplei campioane europene și mondiale la box, Steluța Duța, câștigătorul marelui premiu București Docuart Fest 2015.

 
Sâmbătă, 7 mai, este ziua dedicată documentarului de(spre) artă. Eseul cinematografic selecționat în competiţia oficială International Festival of Films on Art (FIFA), Montreal, 2014,  „Inima mea de lut… Ion Nicodim”, în regia lui Laurenţiu Damian va fi proiectat la ora 18:00.  Cornel Mihalache semnează proiecția de la 18:45, „Brâncuși”, un film care urmărește firul cronologic al celor mai importante momente din viața artistului român, folosindu-se de amintirile existenței sale: fotografii, notițe, locuri. Proiecția va fi urmată de o sesiune interactivă de întrebări și răspunsuri cu publicul, care îl va avea protagonist pe realizatorul filmului.

Caravana se încheie cu „Pădurea”, în regia lui Sinisa Dragin, film premiat la Visions du Reel, Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo și la UCIN. Coproducţia sârbo-română “Pădurea” porneşte de la un fapt real: în 1947, Preşedintele Iugoslaviei, Iosip Broz Tito, a vizitat pentru prima dată România. Regimul comunist i-a făcut cadou un tablou al pictorului român Ion Andreescu, anume “Crângul desfrunzit”.
Caravana Docuart este o extensie a singurului festival dedicat exclusiv filmului documentar românesc, Bucureşti Docuart Fest 2016, şi are ca scop promovarea filmelor câştigătoare din cadrul acestuia, regizorii romani şi acest gen cinematografic totodată. Caravana se bucură de sprijinul Primăriei Cluj-Napoca. Evenimentul este organizat de Docuart, co-finanțat de CNC (Centrul Național al Cinematografiei).
Programul caravanei
6 mai

18:00 Reţeaua de Claudiu Mitcu (2015, 62 min)

19:15 Pașaport de Germania de Răzvan Georgescu (2014, 88 min)

21:00 Roboţelul de aur de Mihai Dragolea şi Radu Mocanu (2015, 75 min)
7 mai

18:00 Inima mea de lut… Ion Nicodim  de Laurențiu Damian (2013, 37 min)

18:45 Brâncuşi  de Cornel Mihalache (1996, 77 min) (Q&A)

20:30 Pădurea  de Siniša Dragin (2014, 74 min)

01
/11
/21

CRONICĂ DE FILM În „A Hero” (2021), noul său lungmetraj, câştigător ex-aequo al Grand Prix la Cannes, regizorul iranian Asghar Farhadi îşi recâştigă inspiraţia creatoare care l-a consacrat printre marii autori de cinema contemporani.

31
/10
/21

Nu se poate spune că regizorul Gaspar Noé a avut vreodată o viziune luminoasă asupra vieţii. Dimpotrivă – cinema-ul său s-a inspirat întotdeauna din cele mai tulburătoare pulsiuni umane, pe care le-a transformat într-un combustibil extrem de inflamabil. Însă „Vortex”, prezentat anul acesta la Cannes în afara competiţiei, este probabil cel mai întunecat film al său, oricât de ciudat ar suna asta.

30
/10
/21

Întâmplarea a făcut să văd în aceeaşi zi de la „Les Films de Cannes a Bucarest” două titluri din Rusia, ambele incluse în secţiunea Un Certain Regard a ediţiei din acest an a evenimentului de pe Croazetă - „Unclenching the Fists”, de Kira Kovalenko, şi House Arest”, de Aleksei Gherman Jr.

29
/10
/21

CRONICĂ DE FILM În a doua parte a relatărilor despre Festivalul „Les Films de Cannes a Bucarest” vă propunem să descoperiţi filmul câştigător al Premiului Juriului pe Croazetă, fascinantul „Memoria” al thailandezului Apichatpong Weerasethakul.

27
/10
/21

CRONICĂ DE FILM Prima parte a unui „jurnal” despre ediţia din acest an a Festivalului „Les Films de Cannes à Bucarest” - câteva observaţii despre surprizătorul documentar „Cow”, al britanicei Andrea Arnold.

27
/10
/21

După o lungă perioadă de așteptare, FILM MENU, revista de cultură cinematografică editată de studenții Facultății de Film din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” București, sub umbrela UNATC PRESS, își lansează cel de-al 29-lea număr. Evenimentul va avea loc la București, în după-amiaza zilei de sâmbătă, 30 octombrie, la Cinemateca Eforie (strada Eforie 2) și include două proiecții conexe.

26
/10
/21

La Civil, filmul Teodorei Ana Mihai, care i-a adus anul acesta la Cannes Prix de l'Audace la secțiunea Un Certain Regard, se vede acum în cadrul Festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, la București, Cluj și Iași, iar de vineri, 29 octombrie, intră în cinematografele din toată țara.

26
/10
/21

Întâmplări fatale, criminali în serie, experimente cu urmări grave, vampiri și alte creaturi ale nopții sunt elementele cheie ale săptămânii filmelor de Halloween la Warner TV. Postul de televiziune propune unele dintre cele mai populare filme horror și SF, de la „From Hell” și „Halloween: H20” la maraton „Final Destination”, care pot fi vizionate până pe 31 octombrie.

25
/10
/21

În urma anunțării noilor reguli de siguranță sanitară, cea de-a 12-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest continuă să aducă filmele și evenimentele anunțate, modificându-și programul pentru a respecta noile restricții ce intră în vigoare de astăzi.

25
/10
/21

New Draft, prima rezidență online de dezvoltare de scenarii de lungă durată din România, s-a desfășurat în perioada iulie - octombrie, 2021. Dedicată regizorilor și scenariștilor din toată țara, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe (literatură, teatru, arte vizuale, etc.), cu proiecte în faza de început, prima ediție New Draft a dezvoltat 12 proiecte de lung-metraj, totul finalizând cu o sesiune de pitch online în fața unei audiențe formate din producători și regizori români.

24
/10
/21

Ultimele două programe ale actualei ediții a Cineclubului One World Romania, disponibile online, gratuit, până la 18 noiembrie, se concentrează pe activitatea de la Sahia a Mártei Mészáros și Slavomir Popovici, doi cineaști care și-au lăsat amprenta asupra producției studioului de film documentar în moduri foarte diferite.

22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.