Caravana Docuart 2016 anunță un nou oraș pe listă
https://www.ziarulmetropolis.ro/caravana-docuart-2016-anunta-un-nou-oras-pe-lista/

Caravana Docuart îşi prelungeşte programul cu un oraş nou pe harta proiecţiilor, urmând să aducă filme documentare româneşti la Gherla, în zilele de 9 şi 10 iunie, la Cinema Pacea. 

Un articol de Liliana Matei|8 Iunie 2016

Un popas în plus pe traseul Caravanei Docuart, Gherla devine cel de-al 7-lea oraș inclus în programul din 2016. Caravana dorește să aducă și aici documentar românesc.

“Într-un proces coerent, început în anii trecuți, de încurajare a sentimentului artistic neobturat de restiricții de natură financiară și fără a încerca o abordare populistă, Primăria Municipiului Gherla a mijlocit o apropiere între “om” si “frumos”. Prin încurajarea unor proiecte cinematografice, muzicale, teatrale, fotografice sau literare s-a încercat crearea unei comunități cu baze în artă, în care se pot identifica atât localnicii cu spirit creativ, dar și prieteni ai frumosului de pretutindeni. În acest context, prezența și aportul proiectului Docuart sunt demersuri firești care ridică și mai mult nivelul cultural al unei urbi aflată în plină redescoperire de sine și reafirmare pe scena culturală”, declară reprezentanții biroului de presă și relații cu publicul ai primăriei Gherla.

Cea de-a 3-a ediție a Caravanei Docuart numără până acum 40 de proiecții de film documentar românesc, peste 5.500 de km parcurși în 7 orașe (Târgu Jiu, Vălenii de Munte, Cluj Napoca, Brașov, Timișoara, Baia Mare), 12 sesiuni de întrebări și răspunsuri și un masterclass susținut de Cristian Tudor Popescu. În acest sens, asociația Docuart le mulțumește tuturor celor care i-au sprijinit în acest demers cultural, primăriilor, consiliilor județene, partenerilor media ș.a.m.d.

“Pe cât de dificil ar putea fi să faci o astfel de Caravană cu un buget de doar 20.000 de lei, finanțarea primită de proiect de la Consiliul Național al Cinematografiei (CNC), pe atât de intensă este moția când descoperi public nou, necunoscător al acestui gen cinematografic, sau care, dimpotrivă, revine și se maturizează odată cu evenimentul”, spune Daniela Apostol, organizator al caravanei.

Caravana Docuart este un proiect realizat de asociația culturală omonimă, cu scopul de a susține și promova documentarul. Evenimentul este co-finanțat de CNC și prezintă filmele câștigătoare la București Docuart Fest 2015, singurul festival dedicat exclusiv documentarului românesc.

Intrarea în lumea documentarului este liberă.

Programul

Joi, 9 iunie

19:00 Brudina de Dragoș Mihai Hanciu (2014, 17 min)

19:30 Românești de Artur Boruzs (2014, 24 min)

20:00 Pașaport de Germania de Răzvan Georgescu (2014, 88 min)
Vineri, 10 iunie

18:30 Roboţelul de aur de MIhai Dragolea şi Radu Mocanu (2014, 75 min)

20:00 Aliyah DaDa de Oana Giurgiu (2014, 116 min)

18
/12
/18

"Cred că fericirea este supraestimată. Să fii satisfăcut, împăcat cu tine, sunt ţeluri în viaţă mult mai realiste decât visatul la fericire." - Brad Pitt

18
/12
/18

Câștigător al unui premiu Oscar (1993, Cel mai bun actor în rol principal pentru "Scent of a Woman"), Al Pacino a împlinit, anul acesta, 78 de ani. Iată un frumos omagiu (Epic Tribute) realizat de prietenul publicației noastre, Alexandru Catrina.

17
/12
/18

20 dintre cele mai bune scurtmetraje prezentate la ediția 2018 a Bucharest International Dance Film Festival* pot fi văzute în cadrul maratonului cinematografic dedicat filmelor de dans - [RE]TRACING. Evenimentul va avea loc miercuri, 19 decembrie, la LINOTIP - Centru Independent Coregrafic (București), începând cu ora 19.00.

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

07
/12
/18

CRONICĂ DE FILM Cu fizicul său firav, care sugerează o supunere cvasi-reflexă față de ceilalți, și cu chipul său caraghios, aproape imperturbabil dacă nu ar fi străpuns uneori de câte un zâmbet forțat, Marcello setează din start atmosfera de comedie neagră ce domină noul film al italianului Matteo Garrone, „Dogman” (2018).

07
/12
/18

Filmul Belgian GIRL, nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, va deschide Oscar Weekend (18 - 20 ianuarie 2019, Cinema Elvire Popesco). "Oscar Weekend" are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. 

07
/12
/18

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT pune reflectoarele pe Portugalia, cu două programe a câte cinci scurtmetraje reunite sub titlul Focus Portugalia. Primul program, The Heart and the Body, va fi proiectat sâmbătă, 15 decembrie, iar cel de-al doilea, On Politics, va putea fi văzut duminică, 16 decembrie, ambele la ora 16.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

07
/12
/18

Filmul „Vice” al lui Adam McKay, o dramă despre fostul vicepreşedinte Dick Cheney, cu Christian Bale, Sam Rockwell, Steve Carell şi Amy Adams în distribuţie, a primit cele mai multe nominalizări la cea de-a 76-a ediţie a galei Globurilor de Aur. La categoria miniserial sau film de televiziune cele mai multe nominalizări, în număr de 4, le-a primit „The Assassination of Gianni Versace”.

06
/12
/18

În timpul Războiului Rece, undeva între Polonia stalinistă, ruinată de cel de-al doilea război mondial, și Parisul boem al anilor ’50, un muzician înnebunit după libertate și o tânără cântăreață pătimașă trăiesc o iubire imposibilă, într-o perioadă istorică imposibilă. Îi desparte totul: trecutul lor, temperamentul, caracterul, ideile lor politice, imperfecțiunile fiecăruia și inevitabilele lovituri ale sorții. Cu toate acestea, sunt în mod fatal condamnați să fie împreună.

Page 1 of 22512345...102030...Last »