Caravana Docuart 2016 anunță un nou oraș pe listă
https://www.ziarulmetropolis.ro/caravana-docuart-2016-anunta-un-nou-oras-pe-lista/

Caravana Docuart îşi prelungeşte programul cu un oraş nou pe harta proiecţiilor, urmând să aducă filme documentare româneşti la Gherla, în zilele de 9 şi 10 iunie, la Cinema Pacea. 

Un articol de Liliana Matei|8 iunie 2016

Un popas în plus pe traseul Caravanei Docuart, Gherla devine cel de-al 7-lea oraș inclus în programul din 2016. Caravana dorește să aducă și aici documentar românesc.

“Într-un proces coerent, început în anii trecuți, de încurajare a sentimentului artistic neobturat de restiricții de natură financiară și fără a încerca o abordare populistă, Primăria Municipiului Gherla a mijlocit o apropiere între „om” si „frumos”. Prin încurajarea unor proiecte cinematografice, muzicale, teatrale, fotografice sau literare s-a încercat crearea unei comunități cu baze în artă, în care se pot identifica atât localnicii cu spirit creativ, dar și prieteni ai frumosului de pretutindeni. În acest context, prezența și aportul proiectului Docuart sunt demersuri firești care ridică și mai mult nivelul cultural al unei urbi aflată în plină redescoperire de sine și reafirmare pe scena culturală”, declară reprezentanții biroului de presă și relații cu publicul ai primăriei Gherla.

Cea de-a 3-a ediție a Caravanei Docuart numără până acum 40 de proiecții de film documentar românesc, peste 5.500 de km parcurși în 7 orașe (Târgu Jiu, Vălenii de Munte, Cluj Napoca, Brașov, Timișoara, Baia Mare), 12 sesiuni de întrebări și răspunsuri și un masterclass susținut de Cristian Tudor Popescu. În acest sens, asociația Docuart le mulțumește tuturor celor care i-au sprijinit în acest demers cultural, primăriilor, consiliilor județene, partenerilor media ș.a.m.d.

„Pe cât de dificil ar putea fi să faci o astfel de Caravană cu un buget de doar 20.000 de lei, finanțarea primită de proiect de la Consiliul Național al Cinematografiei (CNC), pe atât de intensă este moția când descoperi public nou, necunoscător al acestui gen cinematografic, sau care, dimpotrivă, revine și se maturizează odată cu evenimentul”, spune Daniela Apostol, organizator al caravanei.

Caravana Docuart este un proiect realizat de asociația culturală omonimă, cu scopul de a susține și promova documentarul. Evenimentul este co-finanțat de CNC și prezintă filmele câștigătoare la București Docuart Fest 2015, singurul festival dedicat exclusiv documentarului românesc.

Intrarea în lumea documentarului este liberă.

Programul

Joi, 9 iunie

19:00 Brudina de Dragoș Mihai Hanciu (2014, 17 min)

19:30 Românești de Artur Boruzs (2014, 24 min)

20:00 Pașaport de Germania de Răzvan Georgescu (2014, 88 min)
Vineri, 10 iunie

18:30 Roboţelul de aur de MIhai Dragolea şi Radu Mocanu (2014, 75 min)

20:00 Aliyah DaDa de Oana Giurgiu (2014, 116 min)

11
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Chiar dacă îi știam și îmi plăcuse precedentul lungmetraj, „Marussia” (2013), tot m-a luat prin surprindere noul film realizat de Eva Pervolovici, regizoare română stabilită în Franța – documentarul „Delta Bucureștiului” (2020), proiectat în premieră mondială la TIFF.

11
/08
/20

„Acasă”, documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc, a fost distins cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, înmânat de Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, pe scena Galei de închidere a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care a avut loc în Piața Unirii, sâmbătă, 8 august.

10
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Proiectat în premieră în România la TIFF, unde a obţinut marele premiu al secţiunii Zilele Filmului Românesc, documentarul „Acasă” (2020), debutul ca regizor al jurnalistului Radu Ciorniciuc, îi are ca protagonişti pe membrii ultimei familii care a locuit în Delta Văcăreşti înainte de transformarea locului în parc natural.

10
/08
/20

Cele mai bune filme ale ediției și cineaștii momentului au fost aplaudați sâmbătă seară, pe 8 august, la Gala de decernare a premiilor Festivalului Internațional de Film Transilvania, organizată pentru prima dată în istoria festivalului în aer liber, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

09
/08
/20

"Tot amânam întâlnirea cu Dan Chişu. Recent am reuşit să ne vedem şi mai ales să-i văd ultimul film regizat – ”5 minute”. Ce pot spune despre film? Surpriza a fost neaşteptat de...". Citiţi un text pentru Ziarul Metropolis al scriitorului Vasile Ernu.

07
/08
/20

TVR 1 difuzează sâmbătă, 8 august, de la ora 21.10, filmul „Grăbeşte-te încet“, în regia lui Geo Saizescu. Regăsiţi mai jos un interviu cu actorul Radu Gheorghe, care interpretează în film rolul globe-trotter-ului Bebe Ciupercuţă. Actorul povesteşte cu multă bucurie despre întâlnirea cu marii actori din distribuţia filmului, despre rolul său, dar şi multe lucruri amuzante (cum s-a ales cu o poreclă după acest film, ce dificultăţi i-a creat scena sărutului etc.).

05
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Proiectat în premieră la TIFF, „Casa cu păpuşi” (2020), documentarul de debut ca regizor al directorului de imagine Tudor Platon, este portretul tandru al unor femei în vârstă, dar pline de viaţă, care îşi deschid sufletul în faţa aparatului de filmat al tânărului cineast.

Pagina 1 din 26812345...102030...Ultima »