Caravana Docuart 2016 anunță un nou oraș pe listă
https://www.ziarulmetropolis.ro/caravana-docuart-2016-anunta-un-nou-oras-pe-lista/

Caravana Docuart îşi prelungeşte programul cu un oraş nou pe harta proiecţiilor, urmând să aducă filme documentare româneşti la Gherla, în zilele de 9 şi 10 iunie, la Cinema Pacea. 

Un articol de Liliana Matei|8 Iunie 2016

Un popas în plus pe traseul Caravanei Docuart, Gherla devine cel de-al 7-lea oraș inclus în programul din 2016. Caravana dorește să aducă și aici documentar românesc.

“Într-un proces coerent, început în anii trecuți, de încurajare a sentimentului artistic neobturat de restiricții de natură financiară și fără a încerca o abordare populistă, Primăria Municipiului Gherla a mijlocit o apropiere între “om” si “frumos”. Prin încurajarea unor proiecte cinematografice, muzicale, teatrale, fotografice sau literare s-a încercat crearea unei comunități cu baze în artă, în care se pot identifica atât localnicii cu spirit creativ, dar și prieteni ai frumosului de pretutindeni. În acest context, prezența și aportul proiectului Docuart sunt demersuri firești care ridică și mai mult nivelul cultural al unei urbi aflată în plină redescoperire de sine și reafirmare pe scena culturală”, declară reprezentanții biroului de presă și relații cu publicul ai primăriei Gherla.

Cea de-a 3-a ediție a Caravanei Docuart numără până acum 40 de proiecții de film documentar românesc, peste 5.500 de km parcurși în 7 orașe (Târgu Jiu, Vălenii de Munte, Cluj Napoca, Brașov, Timișoara, Baia Mare), 12 sesiuni de întrebări și răspunsuri și un masterclass susținut de Cristian Tudor Popescu. În acest sens, asociația Docuart le mulțumește tuturor celor care i-au sprijinit în acest demers cultural, primăriilor, consiliilor județene, partenerilor media ș.a.m.d.

“Pe cât de dificil ar putea fi să faci o astfel de Caravană cu un buget de doar 20.000 de lei, finanțarea primită de proiect de la Consiliul Național al Cinematografiei (CNC), pe atât de intensă este moția când descoperi public nou, necunoscător al acestui gen cinematografic, sau care, dimpotrivă, revine și se maturizează odată cu evenimentul”, spune Daniela Apostol, organizator al caravanei.

Caravana Docuart este un proiect realizat de asociația culturală omonimă, cu scopul de a susține și promova documentarul. Evenimentul este co-finanțat de CNC și prezintă filmele câștigătoare la București Docuart Fest 2015, singurul festival dedicat exclusiv documentarului românesc.

Intrarea în lumea documentarului este liberă.

Programul

Joi, 9 iunie

19:00 Brudina de Dragoș Mihai Hanciu (2014, 17 min)

19:30 Românești de Artur Boruzs (2014, 24 min)

20:00 Pașaport de Germania de Răzvan Georgescu (2014, 88 min)
Vineri, 10 iunie

18:30 Roboţelul de aur de MIhai Dragolea şi Radu Mocanu (2014, 75 min)

20:00 Aliyah DaDa de Oana Giurgiu (2014, 116 min)

16
/08
/19

CRONICĂ DE FILM În cel mai nou film al său, „Once Upon in... Hollywood” (2019), Quentin Tarantino e interesat mai puţin să creeze suspans sau să ofere acţiune, şi mai mult să redea cu melancolie ceea ce se presupune a fi sfârşitul unei epoci în cinema-ul american - finalul anilor `60.

16
/08
/19

Din cele peste 1500 de producţii înscrise în cele trei secțiuni competiționale din cadrul Bucharest International Dance Film Festival 2019 au fost selectate 43 de scurtmetraje, din 18 țări de pe întreg mapamondul. Competiția internațională cu secțiunile  - Time Stand Witness, The Road not Taken și Acts of Rebellion -  cuprinde 30 de filme, din 15  țări. Bucharest International Dance Film Festival se va desfasura in perioada 4 - 8 septembrie 2019.

15
/08
/19

Sriitorul Vasile Ernu ("Născut în URSS", "Ultimii eretici ai Imperiului", (2009); "Bandiţii") a văzut aseară ultimul film scris, regizat şi jucat de Casey Affleck  și a scris despre el în această dimineață, pe pagina sa de facebook. Cinefilii care nu se tem de spoilere se pot bucura astfel de un text savuros. Din păcate, "Light of My Life" nu este încă disponibil în cinematografele din România.

15
/08
/19

Raoul Taburin este un geniu al bicicletelor. Poate depista orice defecțiune doar folosindu-și auzul. Puțini ar crede că Raoul ascunde un secret care îl bântuie și pe care a tot încercat să-l împărtășească: în ciuda experienței sale de mecanic, Raoul nu-și poate ține echilibrul pe două roți. SECRETUL LUI RAOUL TABURIN/ RAOUL TABURIN, o poveste fermecătoare despre biciclete și sindromul impostorului, imaginată de scenaristul filmului Amélie, va fi lansat în cinematografele din România pe 23 august.

14
/08
/19

Joi, 15 august, începând cu ora 19.00, are loc avanpremiera celei de-a patra ediții a DokStation Music Documentary Film Festival, la Fabrica Gastropub (Splaiul Unirii, 160). În Avanpremiera ediției a 4-a a DokStation, va fi proiectat, în premieră națională, filmul documentar Sting : A Free Man (2017, regia: Julie Veille), precedat de o selecție muzicală din discografia Sting și The Police. Intrare liberă.

13
/08
/19

Deja aclamat de critici și așteptat de cinefilii din lumea întreagă, cel de-al nouălea film al lui Quentin Tarantino, “Once Upon A Time In Hollywood” / “A fost odată la… Hollywood”, se lansează săptămâna aceasta în cinematografe. Cu o distribuție impresionantă, producția Sony Pictures va avea premiera pe marile ecrane din România vineri, 16 august 2019, și se anunță drept una dintre cele mai “fierbinți” lansări ale verii.

13
/08
/19

"Blondele sunt cele mai potrivite victime. Ele sunt asemeni zăpezii virgine în care ies la iveală urmele însângerate." - Alfred Hitchcock. Se împlinesc, astăzi, 120 de ani de la nașterea cineastului considerat „maestrul suspansului”. 

13
/08
/19

În luna august Happy Cinema București prezintă trei documentare din seria “Expoziții pe marele ecran”: din 16 august Van Gogh & Japan, din 23 august Young Picasso și din 30 august Goya: Visions of Flesh and Blood.

12
/08
/19

CRONICĂ DE CARTE Exponent al Generației `70 și probabil singurul în relații strânse cu Noul Cinema post-2000, regizorul Iosif Demian se destăinuie într-o necesară carte-interviu realizată de Laura Dumitrescu – „Iosif Demian. Note de autor”, recentă publicată, în ediție bilingvă (română și engleză), de iadasarecasa, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC).

10
/08
/19

Evenimentul FILME ÎN AER LIBER a început marți, 6 august, pe Faleza Cazino din Constanța, într-un nou sezon de cinema în aer liber, care va avea loc până pe 18 august. Anul acesta este programată o selecție specială, ce cuprinde unele dintre cele mai bune comedii, filme de aventuri și filme pentru copii și familie ale tuturor timpurilor.

09
/08
/19

Regizorul ucrainean Sergei Loznitsa a urcat aseară, 8 august, pe scena festivalului din Sfântu Gheorghe pentru a primi Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale. Momentul a fost urmat de proiecția primului său lungmetraj de ficțiune „My Joy”. În introducerea acestui film, pe scenă a urcat și actorul român Vlad Ivanov, colaborator al cineastului la primele sale lungmetraje de ficțiune, „My Joy” și „In the Fog”.

Page 1 of 24312345...102030...Last »