Caravana Docuart 2016 anunță un nou oraș pe listă
https://www.ziarulmetropolis.ro/caravana-docuart-2016-anunta-un-nou-oras-pe-lista/

Caravana Docuart îşi prelungeşte programul cu un oraş nou pe harta proiecţiilor, urmând să aducă filme documentare româneşti la Gherla, în zilele de 9 şi 10 iunie, la Cinema Pacea. 

Un articol de Liliana Matei|8 Iunie 2016

Un popas în plus pe traseul Caravanei Docuart, Gherla devine cel de-al 7-lea oraș inclus în programul din 2016. Caravana dorește să aducă și aici documentar românesc.

“Într-un proces coerent, început în anii trecuți, de încurajare a sentimentului artistic neobturat de restiricții de natură financiară și fără a încerca o abordare populistă, Primăria Municipiului Gherla a mijlocit o apropiere între “om” si “frumos”. Prin încurajarea unor proiecte cinematografice, muzicale, teatrale, fotografice sau literare s-a încercat crearea unei comunități cu baze în artă, în care se pot identifica atât localnicii cu spirit creativ, dar și prieteni ai frumosului de pretutindeni. În acest context, prezența și aportul proiectului Docuart sunt demersuri firești care ridică și mai mult nivelul cultural al unei urbi aflată în plină redescoperire de sine și reafirmare pe scena culturală”, declară reprezentanții biroului de presă și relații cu publicul ai primăriei Gherla.

Cea de-a 3-a ediție a Caravanei Docuart numără până acum 40 de proiecții de film documentar românesc, peste 5.500 de km parcurși în 7 orașe (Târgu Jiu, Vălenii de Munte, Cluj Napoca, Brașov, Timișoara, Baia Mare), 12 sesiuni de întrebări și răspunsuri și un masterclass susținut de Cristian Tudor Popescu. În acest sens, asociația Docuart le mulțumește tuturor celor care i-au sprijinit în acest demers cultural, primăriilor, consiliilor județene, partenerilor media ș.a.m.d.

“Pe cât de dificil ar putea fi să faci o astfel de Caravană cu un buget de doar 20.000 de lei, finanțarea primită de proiect de la Consiliul Național al Cinematografiei (CNC), pe atât de intensă este moția când descoperi public nou, necunoscător al acestui gen cinematografic, sau care, dimpotrivă, revine și se maturizează odată cu evenimentul”, spune Daniela Apostol, organizator al caravanei.

Caravana Docuart este un proiect realizat de asociația culturală omonimă, cu scopul de a susține și promova documentarul. Evenimentul este co-finanțat de CNC și prezintă filmele câștigătoare la București Docuart Fest 2015, singurul festival dedicat exclusiv documentarului românesc.

Intrarea în lumea documentarului este liberă.

Programul

Joi, 9 iunie

19:00 Brudina de Dragoș Mihai Hanciu (2014, 17 min)

19:30 Românești de Artur Boruzs (2014, 24 min)

20:00 Pașaport de Germania de Răzvan Georgescu (2014, 88 min)
Vineri, 10 iunie

18:30 Roboţelul de aur de MIhai Dragolea şi Radu Mocanu (2014, 75 min)

20:00 Aliyah DaDa de Oana Giurgiu (2014, 116 min)

21
/01
/20

În marginea filmului de cinema "Dolor y gloria" (nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin, și în care Antonio Banderas face un rol pentru care e, de asemenea, nominalizat).

20
/01
/20

Filmele „Tipografic” și „Ieșirea trenurilor din gară”, regizate de Radu Jude (cel de-al doilea în colaborare cu Adrian Cioflâncă, istoric de profesie, care debutează astfel ca regizor) vor avea premiera internațională în secțiunea FORUM a Festivalului de Film de la Berlin.

18
/01
/20

Într-o localitate de pescari din nordul Danemarcei se întâmplă un lucru neobișnuit, sunt tot mai mulți bărbați danezi căsătoriți cu femei tailandeze. Documentarul danez „Unde te poartă inima” (regia: Sine Plambech, Janus Metzva) fi proiectat joi, 23 ianuarie, de la ora 19, la Astra Film Cinema.

17
/01
/20

Primul episod al noii producții HBO, „Avenue 5”, realizată de Armando Ianucci, cu Hugh Laurie în rolul principal, va avea premiera la HBO și pe HBO GO pe 20 ianuarie.

16
/01
/20

Proaspăt apărută la Editura Uniunii Cineștilor din România, „Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu”, este o elegantă carte-album în care criticul de film Magda Mihăilescu îi aduce un omagiu distinsei actrițe printr-un portret mozaicat în care sunt puse laolaltă convorbiri, confesiuni, mărturii și o bogată colecție de fotografii.

10
/01
/20

Oscar Weekend aduce anul acesta șase din cele 10 filme rămase pe lista scurtă pentru Oscarul la categoria “Cel mai bun film într-o limbă străină”, care va fi acordat în cadrul celei de-a 92-a ediții a Premiilor Academiei Americane de Film. În weekendul 17-19 ianuarie, la Cinema Elvire Popesco, propunerile Ungariei și Senegalului vor fi prezentate în premieră pe marele ecran în România, alături de avanpremiere ale reprezentantelor Franței și Rusiei și proiecții ale filmelor din Coreea de Sud și Spania.

07
/01
/20

HISTORY® difuzează, în premieră, începând cu 7 ianuarie, în fiecare marți, de la ora 21:00, noul serial „Inexplicabil”, care vine în completarea programelor speciale lansate cu ocazia Lunii secretelor. Gazda producției este actorul William Shatner, câștigător al unui Glob de Aur și a două premii Emmy, care explorează pe parcursul celor opt episoade cele mai fascinante și ciudate mistere ale lumii.

Page 1 of 25612345...102030...Last »