Caravana Docuart 2016 se încheie la Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/caravana-docuart-2016-se-incheie-la-timisoara/

Ultima oprire a Caravanei Docuart va avea loc la Timişoara, unde va organiza proiecţii de film documentar românesc şi un seminar în cadrul StudentFest, în perioada 19 – 21 mai. 

Un articol de Liliana Matei|18 mai 2016

A treia ediție a Caravanei Docuart se încheie la Timișoara, după alte 5 orașe vizitate (Brașov, Vălenii de Munte, Târgu Jiu, Baia Mare, Cluj-Napoca) în lunile martie, aprilie și mai. Aici, evenimentul se va desfășura la Ambasada și în Parcul Justiției pe parcursul a 3 zile. Timișorenii sunt invitați să urmărească filme premiate în cadrul București Docuart Fest, festivalul dedicat exclusiv documentarului românesc și să ia parte la conferința ținută de filmologul Cristian Tudor Popescu despre „cinema și politică în istoria filmului românesc”.

Joi, 19 mai, Caravana debutează la ora 20:30 cu filmul „Românești”, în regia lui Artur Borusz, un documentar despre peștera de la Românești, spațiu al terapiei prin artă, și continuă de la 21:00 cu “Roboțelul de Aur” (R: Mihai Dragolea & Radu Mocanu), câștigătorul marelui trofeu la Docuart Fest, ce prezintă povestea multiplei campioane europene și mondiale la box, Steluța Duța. Proiecțiile vor avea loc în Parcul Justiției.

Vineri, 20 mai, începând cu ora 20:30, este programat filmul “Pașaport de Germania”, de Răzvan Georgescu, dezvăluind un aranjament secret între Germania și România prin care Ceaușescu a vândut aproximativ 250.000 de etnici germani.

Ziua de sâmbătă aduce un seminar cu Cristian Tudor Popescu, despre „Rolul religiei în cinematografia comunistă”, de la ora 16:00 la Ambasada. De la 20:30, proiecțiile își reiau locul în Parcul Justiției, de această dată cu “Aliyah Dada”, în regia Oanei Giurgiu. Filmul prezentând o istorie bine documentată a evreilor în România cu amprenta vizuală a stilului dadaist va fi însoțit de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu realizatorul.

Caravana Docuart se întoarce pentru a doua oară în cadrul StudentFest, proiect realizat de studenții din Timișoara, aflat la cea de 25-a ediție.

Caravana Docuart este o extensie a festivalului București Docuart Fest și are ca scop promovarea și susținerea filmului documentar românesc. Intrarea la eveniment este liberă atât pe parcursul proiecțiilor, cât și în timpul seminarului.

Evenimentul este organizat de Asociația Docuart, co-finanțat de Centrul Național al Cinematografiei.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.