Caravana Docuart: două zile de proiecții de film și o altă realitate
https://www.ziarulmetropolis.ro/caravana-docuart-doua-zile-de-proiectii-de-film-si-o-alta-realitate/

Caravana Docuart lasă intrare liberă pentru o selecţie de filme documentare premiate, în zilele de 15 şi 16 iunie la Cinema Muzeul Țăranului – Sala Horia Bernea.

Un articol de Liliana Matei|12 iunie 2017

Realitatea sub toate formele ei este documentată și adusă la Caravana Docuart. După 3 luni de proiecții și 9 orașe, Docuart aduce la București documentare românești alături de regizori și protagoniști ai acestora. Filmele prezintă un suflu fresh și o perspectivă nouă a cinema-ului autohton, fiind realizate în ultimii doi ani de tineri studenți și de profesioniști deopotrivă. O parte dintre acestea sunt premiate la festivalul documentarului românesc în 2016 – București Docuart Fest.

Proiecțiile încep joi de la ora 17 cu două scurtmetraje: Farid Fairuz versus Mihai Mihalcea (r. Alex Pintică) și Capoeira, dansul libertății (r. Rista Enxhi). În continuare, de la 17:45 sunt prezentate două lumi contrastante: a  unui tânăr inadaptat social care iubește muzica electronică în Proiecționistul (r. Norbert Fodor) și povestea de viață a unei fete de etnie romă în Angela (r. Botond Pusok).

De la 19:30 este proiectat 100 de movile (foto; r. Max Ciorbă), o călătorie de la jazz la hip-hop cu muzicieni români care reinterpretează foclorul. Ultimul film al zilei de joi este Holy Cow (r. Imam Hasanov), povestea vacii europene percepută drept amenințare într-un sat tradiționalist.

Ziua de vineri debutează cu patru scurtmetraje proaspete: Perfection is Forever (r. Mara Trifu) – o coproducție România-Marea Britanie, We Fly Again (r. Alexandru Vlad) – povestea nescrisă a unor zburătoare, Stories in Tea Cups (r. Mirona Radu), unde micile detalii ale vieții din China sunt dezvăluite de frunzele de ceai și 10:34 to Belgrade (r. Ioana Grigore), o coproducție România-Serbia cu personaje unice.

De la 19:10, va fi proiectat Ultimul căldărar  – documentarea inedită a unei familii din satul Corcova. Caravana se încheie cu filmul câștigător al mareleu trofeu Docuart Fest – Imagini din vis (r. Sorin Luca), care îl prezintă pe Rodion Ladislau Roșca – părintele muzicii electronice în perioada comunistă. Rodion va fi prezent în sală pentru discuții și o reprezentație muzicală rară.

București este ultimul oraș din traseul caravanei. Pe parcursul acestei primăveri, Docuart a adus în 9 orașe 80 de proiecții ale unor frânturi din viață și povești reale, uneori împreună cu observatorii acestora. Un masterclass Cristian Tudor Popescu, un documentar interactiv despre depresie, 39 de sesiuni de Q&A și nenumărați curioși ai filmului au luat parte la a 4-a ediție de Caravana Docuart.

Proiectul este organizat de asociația culturală pentru film documentar românesc Docuart și reprezintă o extensie a festivalului de film București Docuart Fest. Caravana Docuart este co-finanțată de Centrul Național al Cinematografiei (CNC) și Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Acces liber și documentare premiate!

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.