Caravana NexT, în plină desfășurare
https://www.ziarulmetropolis.ro/caravana-next-e-in-plina-desfasurare/

Caravana NexT 2015 a ajuns deja în cel de-al doilea oraş din traseul său, după două seri de cinema in aer liber la Piatra Neamţ. De la Iaşi, caravana porneşte spre Târgu Neamţ, urmând să parcurgă toate cele nouă oraşe din program până pe 27 august.

Un articol de Liliana Matei|12 august 2015

Miercuri, 12 august, Caravana NextT ajunge la Târgu Neamț, al treilea oraș de pe traseul de anul acesta. și oprește în Parcul Central, unde vă așteptăm să ne bucurăm împreună de două seri de proiecții de scurtmetraje în aer liber.

Next Comedy Night este programul pregătit pentru 12 august, în Târgu Neamț. Iată câteva filme din selecție:

“Minitrip” (r. Jean-Michel Vovk, 2008, Belgia, 17’) este o mică cronică a unui dezastru anunţat despre drumul haotic al echipei naţionale de bowling a Albaniei pierdută în lumea interlopă a Bruxelles- ului clandestin.
“Ștefan” (r. Stanca Radu, 2007, România, 13’) vorbește despre rolul predestinat al voievodului Ştefan cel Mare care devine centrul universului pentru un băieţel care se pregăteşte pentru o serbare.
“Cel mai trist băiat din lume”/ „The saddest boy in the world” (r. Jamie Travis, Canada, 2006, 14’) spune povestea lui Timothy Higgins, cel mai trist băiat din lume, care se pregătește să se spânzure la petrecerea dată în cinstea cele de-a noua aniversări ale sale.
“Lord” (r. Adrian Sitaru, România, 2009, 21’) e despre Toni care, cu toate că urăște câinii, își câștigă viața adunându-i pe cei pierduți și apoi șantajându- le stăpânii, pentru sume frumușele de bani.

A doua seară este dedicată scurtmetrajelor românești și cuprinde: “Muzica în sânge” (r. Alexandru Mavrodineanu, România, 2010, 16’), “Valuri” (r. Adrian Sitaru, România, 2008, 17’0, „Pui de somn” (r. Paul Mureșan, România, 2014, 5’), „Să mori de dragoste rănită” (r. Iulia Rugină. România, 2014, 17’), „Golanii” (r. Bogdan Drumea, România, 2015, 16’), „Nunta lui Oli” (r. Tudor Cristian Jurgiu, România, 2009, 22’) și „De azi înainte” (r. Dorian Boguță, România, România, 36’).

După Târgu Neamț, Caravana ajunge, pe 14 și 15 august, la Târgu Mureș, al patrulea oraș de pe traseul de anul acesta. și oprește la Complexul de Agrement și Sport, unde vă așteptăm să ne bucurăm împreună de două seri de proiecții în aer liber.

Next Is Love este programul pregătit pentru prima seara, 14 august, în Târgu Mureș. Iată câteva filme din selecție:

“Micul cuceritor”/ “Petit bonhomme”/ “Little man” ( r. Victor Rodenbach & Hugo Benamozig, Franța, 2013, 13’): într-o după-amiază la piscină, Henri, în vârstă de 9 ani, se hotărăște să urmărească sfatul tatălui său de-a o seduce pe micuţa Rachel, de care este îndrăgostit nebunește.

“97%” (r. Ben Brand, Olanda, 2013, 8’): printr-o aplicaţie pe telefon, Bert primeşte mesaj că fata visurilor sale se află în apropiere. Acum nu trebuie decât să o găsească înainte ca metroul să ajungă la capătul liniei.

“Adulți”/ “Grown ups”/ “Casitas” (r. Javier Marco, Spania, 2014, 10’): Carlos şi Marta, amândoi de 35 de ani, trăiesc viaţa la care au visat dinto deauna: au o casă cu curte, un câine şi aşteaptă chiar şi un copil … dar, de fapt, nu există viaţă perfectă.
“Tanghi Argentini” ( r. Guido Thys, Belgia, 2006, 14’): un funcționar neîndemânatic are doar câteva zile să se transforme într-un maestro al tangou-ului.

A doua seară, sâmbătă, 15 august, este dedicată scurtmetrajelor românești.

Itinerariul complet al Caravanei NexT 2015: Piatra Neamț (8-9 august), Iași (10-11 august), Târgu Neamț (12-13 august), Târgu Mureș (14-15 august), Cluj Napoca (16-17 august), Oradea (19-20 august), Bistrița (21-22 august), Vatra Dornei ( 23-24 august) și Brașov (26-27 august). Caravana se întoarce în București pe 29 august pentru o proiecție specială in Grădina A2. Și în acest an, accesul la proiecțiile din cadrul Caravanei Filmelor NexT este gratuit.

06
/05
/21

Dintre zecile de filme româneşti disponibile Netflix, vă recomandăm trei documentare – poate mai puţin cunoscute, dar extrem de ofertante. Există mai multe filme de non-ficţiune româneşti pe platformă, însă cele trei propuneri sunt de neocolit.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.

21
/04
/21

CRONICĂ DE FILM Ar fi nedrept să nu i se recunoască regizoarei Chloé Zhao meritul pentru generozitatea faţă de marginali din spatele celui de-al treilea film al ei, „Nomadland” (2020), câştigător al Leului de Aur la Festivalul de la Veneţia şi favorit la Premiile Oscar.

20
/04
/21

Filme selecționate sau premiate în marile festivaluri ale anului trecut - Cannes, Veneția și San Sebastián - dar și noutăți absolute semnate de regizori precum Pedro Almodóvar sau François Ozon vor completa seria de surprize rezervate publicului TIFF, la cea de-a 20-a ediție.

19
/04
/21

87 de filme românești, lansate în cinematografe, festivaluri naționale și internaționale sau pe platforme de video on demand în 2020, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 15-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești.

16
/04
/21

Competiția ediției de anul acesta a festivalului One World România, care se va desfășura fizic la București între 21 și 30 mai, și online între 31 mai și 6 iunie, cuprinde cele mai incitante 9 filme din selecția de anul acesta, ce vor fi evaluate de două jurii: unul format din profesioniști din industria internațională de film, și celălalt din liceeni din toată țara. Premiul Juriului Internațional este în valoare de 1000 euro și va fi oferit regizorului câștigător cu sprijinul Institutului Cultural Român.

13
/04
/21

Editura Trei, Târgul de Cariere și Cărturești vă invită joi, 15 aprilie, la ora 19.00, la evenimentul de lansare volumului „Învățăm împărtășind”, coordonat de Gabriela Hum. Vor vorbi: Călin Grigorovici, Răzvan Goga, Zamfira Stan, Mónika Pál și Gabriela Hum Moderator: Victor Popescu Evenimentul va putea fi urmărit live pe paginile de Facebook Cărturești, Târgul de […]