Caravana TIFF, gata de start. Traseul filmelor prin țară
https://www.ziarulmetropolis.ro/caravana-tiff-gata-de-start-traseul-filmelor-prin-tara/

Caravana Filmelor TIFF îşi reia drumul prin ţară, în această vară, proiectând câteva dintre cele mai apreciate filme din ultimul an în circa 15 oraşe.

Un articol de Liliana Matei|14 iulie 2016

Un proiect cu tradiție, inițiat pentru a suplini lipsa cinematografelor, Caravana continuă cu succes pentru al șaptelea an, peste 33.000 de spectatori urmărind filmele în 2015. Din iulie până în septembrie, pe un ecran gonflabil uriaș, în aer liber, spectatorii se vor delecta cu povești premiate în festivaluri și succese de casă din România, Ungaria, Franța, Germania, Norvegia, Spania, Marea Britanie, SUA, Canada sau Brazilia.

Primul oraș de pe hartă este Carei – între 19 și 21 iulie, în Parcul Dendrologic vor rula trei filme din selecția Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Traseul Caravanei cuprinde și orașe precum Baia Mare (22 – 26 iulie), Satu Mare (29 – 31 iulie), Arad (1-3 august), Timişoara (4 – 9 august), Alexandria (11-13 august), Oradea (12 – 14 august), Sfântu Gheorghe (16 – 18 august), Făgăraș (19 – 21 august), Iași (30 august – 1 septembrie), Galaţi (31 august – 1 septembrie), Constanța (2 – 4 septembrie), Târgovişte (8 – 11 septembrie), Braşov, Piatra Neamţ, Fălticeni sau Suceava.

Comedii, thrillere, povești emoționante premiate la Cannes, Berlin, Veneția, Locarno sau nominalizate la Oscar și Globul de Aur vor încânta publicul. În programul Caravanei intră filme ca Son of Saul (r. László Nemes), nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film străin și avându-l în distribuție pe actorul clujean Levente Molnár, multi-premiatul Carol (r. Todd Haynes), o poveste de dragoste dintre două femei, jucate de Cate Blanchett și Rooney Mara, revelația Room (r. Lenny Abrahamson), pentru care actrița Brie Larson a câștigat Oscar și Globul de Aur, sau Trois souvenirs de ma jeunesse, un film de dragoste emoționant regizat de renumitul cineast francez Arnaud Desplechin.

The Wave este un disaster movie norvegian spectaculos, parțial realizat în România, ca și Aventurile lui Nelly, un film de aventuri filmat lângă Sibiu despre o adolescentă din Germania care-și petrece aici vacanța plină de peripeții. Remainder (r. Omer Fast) aduce istoria bizară a unui bărbat care încearcă să-și recompună trecutul din fragmente de amintiri, după un accident, The Violin Teacher (r. Sérgio Machado), povestea unui profesor de muzică ce schimbă destine în favela braziliană, iar Pelé: Birth of a Legend recreează copilăria celebrului fotbalist. De neratat sunt și multi-premiatele Rams, Wild Tales sau La isla minima.

Caravana TIFF îi conectează pe spectatorii din țară, în special pe cei din orașele fără cinematografe, și la cele mai noi producții ale cineaștilor români: Ilegitim (r. Adrian Sitaru), Orizont (r. Marian Crișan), Lumea e a mea (r. Nicolae Constantin Tănase), Dincolo de calea ferată (r. Cătălin Mitulescu), București Nonstop (r. Dan Chișu), Cinema, mon amour (r. Alexandru Belc). Unul dintre cele mai așteptate filme ale toamnei, Câini (r. Bogdan Mirică), distins cu Trofeul Transilvania la TIFF și cu Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Cannes, va avea parte de o proiecție la Alexandria.
Intrarea la proiecţii este liberă.

12
/01
/15

"Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei/ Birdman", regizat de Alejandro González Iñárritu şi considerat unul dintre filmele favoritele la Oscar în acest an, va avea premiera în cinematografele din România pe 16 ianuarie,

11
/01
/15

Filmele "Birdman" şi "Boyhood" sunt marile favorite la Globurile de Aur, a doua distincţie ca importanţă din cinematografia americană după Oscaruri, ce vor fi decernate în noaptea de duminică spre luni, într-o gală la care participă nume mari de la Hollywood şi va fi urmărită în lumea întreagă.

10
/01
/15

CRONICĂ DE FILM „Mommy”, al cincilea lungmetraj al indecent de tânărului cineast canadian Xavier Dolan (25 de ani), este o „tectonică a sentimentelor” ambalată în încadraturi, culori și sunete electrizante, folosite cu o dezinvoltură frapantă.

09
/01
/15

“Orașul câinilor / White God” în regia lui Kornél Mundruczó, propunerea Ungariei la categoria Cel mai bun film străin, este inclus în programul “9 pentru Oscar” la Cinema Studio din București. Evenimentul are loc în capitală între 9 și 15 ianuarie, cu o săptămână înaintea anunțării nominalizărilor celei de 87-a ediții a premiilor Academiei Americane de Film. Cele două proiecții sunt programate duminică, 11 ianuarie, de la ora 14:00 și joi, 15 ianuarie, de la ora 20:00.

09
/01
/15

Debutul în lungmetraj al regizoarei Ana Lungu, "Autoportretul unei fete cuminți", va avea premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam (21 Ianuarie- 1 Februarie 2015), secțiunea "What the F?!".

08
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Scris de Bogdan Mirică și regizat de Igor Cobileanski, „Umbre”, noul serial produs și difuzat de HBO România, încearcă să altoiască pe sol românesc un format străin, însă eșuează undeva la mijloc.

08
/01
/15

„De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu, unul dintre cele mai așteptate filme românești din 2015, inspirat de un caz real care a zguduit România la începutul anilor 2000, cel al sinuciderii procurorului Cristian Panait, va fi lansat pe 27 februarie 2015 în cinematografele din toată țara.

08
/01
/15

Din 16 ianuarie, Russell Crowe revine în cinematografe în dublu rol: regizor și actor. Un tată în căutarea fiilor săi, într-un context istoric incert: la sfârşitul Primului Război Mondial, când lumea este încă devastată de oribilele sale consecinţe.

06
/01
/15

Filmele propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin de România, Republica Moldova, Ungaria, Rusia, Turcia, Polonia, Italia, Belgia și Canada vor fi proiectate la Cinema Studio din București, între 9 și 15 ianuarie 2015, în săptămâna dinaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 87-a ediție a premiilor Academiei Americane de Film.

05
/01
/15

Anul 2015 aduce în peisajul cinematografic noi proiecte ale unor regizori premiaţi la Cannes, Berlin şi Veneţia, printre filmele româneşti care vor fi lansate în cinema numărându-se thrillere politice, un western balcanic, un documentar animat, dar şi comedii, drame şi pelicule poliţiste.