Carlos Reygadas, invitat de onoare la Les Films de Cannes à Bucarest (19 – 28 octombrie)
https://www.ziarulmetropolis.ro/carlos-reygadas-invitat-de-onoare-la-les-films-de-cannes-a-bucarest-19-28-octombrie/

Invitatul de onoare al celei de a 9-a ediţii a Les Films de Cannes à Bucarest este regizorul mexican Carlos Reygadas, care tocmai şi-a prezentat cel mai recent film al său, Our Time/ Nuestro tiempo, în premieră mondială la Festivalul de Film de la Veneţia.

Un articol de Petre Ivan|6 septembrie 2018

Les Films de Cannes à Bucarest, festivalul care aduce în România, din 2010, cele mai importante filme ale anului în prezența unor autori reputați, va avea loc anul acesta între 19 și 28 octombrie în București – Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union – și în alte șapte orașe din țară.

Descoperit și multi premiat la Cannes, Carlos Reygadas este regizorul-fenomen care, cu doar cinci lungmetraje la activ, „poartă pe umerii săi, într-un veritabil one-man-show, noul val al cinematografiei mexicane” (Sight&Sound).

Les Films de Cannes à Bucarest îi dedică o retrospectivă în cadrul căreia vor fi prezentate toate filmele de lungmetraj ale autorului.

Carlos Reygadas

Natalia Lopez & Carlos Reygadas

Our Time va avea premiera înRomânia pe 21 octombrie la Cinema Pro, în prezența regizorului și a Nataliei Lopez, scenaristă, editoare și partenera regizorului în viața reală, care interpretează rolul principal feminin. Personajul principal masculin este jucat chiar de regizor. Reygadas este Juan, care trăiește împreună cu soția sa la o crescătorie de tauri de luptă. Cei doi au o relație deschisă, dar când femeia se îndrăgostește de alt bărbat, Juan trebuie să împace realitatea cu propriile

așteptări.

Pentru prima oară Reygadas este regizor, producător, scenarist, actor și editor la propriul film. Proiecția va fi însoțită de un master-class deschis deopotrivă cineaștilor și spectatorilor.

Despre Reygadas

La 31 de ani, Reygadas a părăsit cariera de jurist din serviciul diplomatic mexican pentru a urma calea filmului. A făcut patru scurt metraje și a debutat cu Japón, prezentat la Rotterdam, apoi la Cannes, unde a obținut Mențiunea specială Camera d’Or, în 2002.

Battle in Heaven

În 2005, Reygadas a revenit la Cannes, în competiție, cucel de-al doilea lungmetraj, Battle in Heaven. Tot la Cannes, a câștigat Premiul Juriului pentru Silent Light, în 2007, și Premiul pentru regie cu Post Tenebras Lux, în 2012.

„Un film plin de surprize, cu o forță lirică și poetică care îl plasează detașat în fața oricărui alt debut”, scria The Guardian despre Japón, care spune povestea unui pictor deprimat care părăsește Mexico City pentru un mic sat ascuns într-un canion. Acolo plănuiește să se sinucidă, însă gazda lui, bătrâna și credincioasa Ascen, îl învață, cu foarte puține cuvinte, să iubească din nou viața.

Battle in Heaven este o poveste la intersecția dintre grotesc și sacru. Reygadas continuă aici colaborarea cu directorul de imagine Diego Martinez Vignatti, iar „rezultatul nu ne captează atenția, ci ne-o structurează, forțându-ne să pășim într-o lume totodată superbă și terifiantă”, scria The New York Times.

Câștigător al Premiului Juriului la Cannes, în 2007, Silent Light, un omagiu adus lui Carl Th. Dreyer, spune povestea unei iubiri interzise în mijlocul unei comunități de menoniți din Mexic.

Post Tenebras Lux

„Silent Light are bogăția lui Terence Malick și simplitatea transcedentală a lui Yasujiro Ozu”, scria criticul Peter Bradshaw în The Guardian despre filmul care „îl propulsează pe Reygadas direct în liga întâi a cinematografiei mondiale”.

Post Tenebras Lux, al patrulea film semnat Carlos Reygadas, este o poveste semi-autobiografică despre un cuplu înstărit, cu doi copii, care renunță la viața de oraș și se mută într-o vilă în mijlocul naturii.

Retrospectiva Carlos Reygadas va fi prezentatăîncadrulsecțiuniispecialeFocus Mexic.

Foto: Carlos Reygadas, Our Time – www.filmedefestival.ro.

09
/11
/14

Actorul şi cântăreţul american Harry Belafonte, scenaristul francez Jean-Claude Carriere, regizorul japonez de filme de animaţie Hayao Miyazaki şi actriţa irlandeză Maureen O'Hara au fost recompensaţi sâmbătă seară cu câte un Oscar onorific (Governors Awards) de către Academia de film americană.

08
/11
/14

Ben Cross şi Dragoş Bucur fac din comedia Alt Love Building un film de 5 Oscaruri, CV-ul cumulat al celor doi actori însumând nu mai puţin de patru statuete şi o nominalizare, distincţii dobândite de filmele ,,Chariots of Fire” şi ,,The Way Back”.

07
/11
/14

CRONICĂ DE FILM Noul film al rusului Andrei Zviaghințev, „Leviathan”, este o alegorie despre puterea discreționară și impunisabilă, ale cărei victime, oamenii simpli, par a-și avea propria vină pentru lumea decăzută și damnată în care trăiesc.

07
/11
/14

La cererea publicului, șase filme din programul Les Films de Cannes à Bucarest vor avea parte de proiecții suplimentare la Cinema Elvira Popescu, între 13 și 16 noiembrie. Spectatorii vor putea viziona filmele: Winter Sleep, Leviathan, The Tribe, Maidan, Bridges of Sarajevo și La Jaula de Oro.

06
/11
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic de la Berlinale 2014, “Patimile Mariei” se lansează vineri, 7 noiembrie, în cinematografele din București și alte 16 orașe.

05
/11
/14

În competiția de lungmetraj internațional a celei de-a șasea ediții a KINOdiseea - Festivalul Internațional de Film pentru Copii și Familie, care va avea loc între 14 și 19 noiembrie, în București, au fost selecționate 12 filme și animații, care vor putea fi urmărite în exclusivitate la Cinema Studio, Cinemateca Eforie și Cinema Pro.

04
/11
/14

Satiră cinematografică la adresa lumii showbiz de la Hollywood, Maps to the Stars a fost considerat de presă drept cel mai bun film al regizorului din ultimii zece ani. De săptămâna trecută rulează în toate cinematografele din România, distribuit de Independenţa Film.

03
/11
/14

Mii de spectatori au umplut sălile Studio, Patria și Elvira Popescu, la cel mai așteptat eveniment cinematografic al toamnei: Les Films de Cannes à Bucarest. Între 24 și 30 octombrie, peste 14.000 de spectatori au luat parte la proiecții și dezbateri, un număr record pentru istoria de doar cinci ediții a festivalului