Carmen Lidia Vidu aduce „Jurnal de România” la Teatrul German de Stat Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/carmen-lidia-vidu-aduce-jurnal-de-romania-la-teatrul-german-de-stat-timisoara/

Teatrul German de Stat Timişoara va realiza în stagiunea 2018/2019 un proiect documentar excepţional, în regia lui Carmen Lidia Vidu. Premiera va avea loc anul acesta, pe 4 octombrie, fiind a treia parte a unei serii care în trecut a poposit la Sfântu Gheorghe şi Constanţa.

Un articol de Liliana Matei|16 iunie 2018

Evenimentul reprezintă o cronică sinceră a aspectelor sociale, economice și culturale ale orașelor gazdă, a cărui menire este să ofere răspunsuri cinstit și deschise la o serie de întrebări cheie:  Cât de mult ne influențează localizarea noastră și cât de mult influențăm noi comunitatea din care facem parte? Mai este teatrul unul din stâlpii comunității? Cum arată România mai puțin turistică și mai puțin televizată?

Prin urmare, proiectul ia pulsul a șase actori, plasând tema discuției în mediul din care provin – oraș, teatru, cartier, bloc, parc, cafenea – și investighează subtil, antropologic, relația dintre artist și comunitate. Jurnal de România este un proiect de teatru documentar. Toate materialele sunt documentate jurnalistic din perspectivă antropologico-vizuală a comunităților privite din unghiul actorilor care locuiesc și activează acolo.

Carmen Lidia Vidu  este regizor de teatru, de film și de evenimente. Este considerată a fi cel mai important regizor de teatru multimedia din România, fiind în același timp și cel mai tânăr regizor care a montat pe scena Teatrului Național din București. Spectacolele de teatru montate de Carmen Lidia Vidu folosesc un limbaj artistic diferit de cel obișnuit, intenția ei fiind de a  transforma tehnica în emoție autentică.. Regizoarea reunește de fiecare dată artiști din diferite domenii: muzică live, video, dans, etc. și împreună cu ei creează un proiect omogen. Mai mult, a regizat atât film documentar și scurt-metraj, cât și videoclipuri (colaborări cu trupele Noblesse Oblige și Mes Quins). A câștigat Premiul Gopo cu filmul „O scurtă istorie Astra Film”, dar și alte 2 premiii internațioanle cu „ARAD. Jurnalul meu virtual”. În 2009 câștigă marele premiu în Ljubljana cu spectacolul [o stație…], iar in 2015 primește Premiul de Excelență pentru Artă Dramatica oferit de Primaria Arad.

În noiembrie 2017, cele două spectacole au fost prezentate la Viena, pe scena Schauspielhaus (Casa teatrului), iar reacțiile publicului și a criticilor vienezi au fost cu mult peste așteptări.

Despre acest proiect, Carmen Lidia Vidu a declarat:, Jurnal de România este un proiect de lungă durată. Îmi doresc să cuprind prin fotografie, teatru și film cât mai multe din orașele tării. “Jurnal de România” este un proiect multidisciplinar care reunește filmul experimental, artele vizuale și teatrul. Proiectul propune un punct de vedere asupra României, o țară în care sunt multe tensiuni, în care teatrul cunoaște mai mult ca oricând lupte interne și în care viața de zi cu zi e măcinată de probleme sociale, politice și culturale.”

10
/06
/15

Teatrul ODEON și Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului prezintă premiera primului spectacol din cadrul proiectului Surorile Heddei curatoriat de Cristina Modreanu și susținut de Ibsen Scholarship. ,,Eu. O casă de păpuși”, un mix emoționant din Ibsen, film noir și muzică live, este viziunea lui Carmen Lidia Vidu asupra clasicei piese ,,O casă de păpuși” de Henrik Ibsen.

10
/06
/15

Între 25 şi 28 iunie, în Piaţa Sfatului şi la Centrul Cultural Reduta (strada Apollonia Hirscher 8), braşovenii vor avea ocazia să se delecteze cu cele mai bune producţii animate ale ultimilor ani, în cadrul cele de a doua ediții a Anim’est.

10
/06
/15

Marin Moraru (78 de ani), Premiu de Excelenţă la Festivalul de Film Transilvania (TIFF) 2015. Marin Moraru, interviu despre cinema pentru Ziarul Metropolis. Relaţia cu filmul a unui mare actor cu „structură teatrală”. Un actor care nu mai vrea să mai facă „nici teatru şi nici film“.

09
/06
/15

Iubitoare, frumoasă, vibrantă, acoperită de flori şi de lauri, cerută, primită şi sărbătorită peste tot în lume ca o regină a cântecului, soprana Hariclea Darclée a trăit în epoca de maximă strălucire a teatrului de operă. A încetat din viață într-o zi de 12 ianuarie (1939), la București.

09
/06
/15

Impro’Velocity vă invită sâmbătă, 13 iunie, în Club A, la show-ul aniversar „50 Shades of…Impro”. Va fi un spectacol asezonat cu magie, muzică live, multă imaginaţie şi, bineînţeles, o porţie zdravănă de umor de cea mai bună calitate.

09
/06
/15

Reinventat în Farid Fairuz, coregraful si performerul Mihai Mihalcea a fost invitat recent să sustină trei reprezentații cu spectacolul “Realia (București-Beirut)” în cadrul festivalului Rencontres choregraphiques internationales de Seine-Saint-Denis, care de-a lungul timpului a lansat si conscrat nume devenite celebre ale scenei internationale de dans si performance.

09
/06
/15

Un festival devenit tradiție pe scena culturală a orașului, Bucharest Music Film Festival a ajuns la cea de-a X-a ediție și va celebra acest moment alături de bucureșteni în Piața George Enescu, în perioada 19 -28 iunie.

09
/06
/15

La finalul unei stagiuni în care a oferit lunar publicului un frumos concert de folclor de calitate, ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ RADIO vă invită duminică, 14 iunie (17.00), la Sala Radio, la un concert deosebit intitulat „Şlagărele muzicii populare româneşti”.

09
/06
/15

Librăria Humanitas de la Cişmigiu vă aşteaptă marţi, 9 iunie, de la ora 19.00 pentru o întâlnire cu Dan C. Mihăilescu despre cea mai nouă carte a sa „Ce-mi puteţi face dacă vă iubesc!?“ Eseu confesiv despre Ioan Alexandru, una dintre cele mai bine vândute cărţi Humanitas la Bookfest 2015.

08
/06
/15

MEMORIA CULTURALĂ În biblioteca marilor procese care au uimit lumea românească se înscrie şi dosarul juridic „Caragiale-Caion”, cu deznodământ în 1902. I.L. Caragiale îşi încredinţa „onoarea sa de dramaturg” justiţiei române pentru a face dreptate într-un caz care depăşise limitele unei polemici jurnalistice, oricât de „pamfletară” era.

08
/06
/15

În perioada 9 - 14 iunie, Grădina Muzeului Național al Țăranului Român din București va fi gazda Nomad International Film Festival. Un ecran de aproape 80 de metri pătrați, sute de „scaune de cinefil” și echipamente de proiecție performante vor transforma grădina Muzeului Național al Țăranului Român într-un adevărat „cinematograf în aer liber”.

08
/06
/15

Vineri, 12 iunie, două persoane pot lua masa cu actrița Oana Pellea, în cadrul proiectului ,,Prânz caritabil cu o personalitate”, organizat de Merci Charity Boutique.