Carmen Lidia Vidu aduce „Jurnal de România” la Teatrul German de Stat Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/carmen-lidia-vidu-aduce-jurnal-de-romania-la-teatrul-german-de-stat-timisoara/

Teatrul German de Stat Timişoara va realiza în stagiunea 2018/2019 un proiect documentar excepţional, în regia lui Carmen Lidia Vidu. Premiera va avea loc anul acesta, pe 4 octombrie, fiind a treia parte a unei serii care în trecut a poposit la Sfântu Gheorghe şi Constanţa.

Un articol de Liliana Matei|16 iunie 2018

Evenimentul reprezintă o cronică sinceră a aspectelor sociale, economice și culturale ale orașelor gazdă, a cărui menire este să ofere răspunsuri cinstit și deschise la o serie de întrebări cheie:  Cât de mult ne influențează localizarea noastră și cât de mult influențăm noi comunitatea din care facem parte? Mai este teatrul unul din stâlpii comunității? Cum arată România mai puțin turistică și mai puțin televizată?

Prin urmare, proiectul ia pulsul a șase actori, plasând tema discuției în mediul din care provin – oraș, teatru, cartier, bloc, parc, cafenea – și investighează subtil, antropologic, relația dintre artist și comunitate. Jurnal de România este un proiect de teatru documentar. Toate materialele sunt documentate jurnalistic din perspectivă antropologico-vizuală a comunităților privite din unghiul actorilor care locuiesc și activează acolo.

Carmen Lidia Vidu  este regizor de teatru, de film și de evenimente. Este considerată a fi cel mai important regizor de teatru multimedia din România, fiind în același timp și cel mai tânăr regizor care a montat pe scena Teatrului Național din București. Spectacolele de teatru montate de Carmen Lidia Vidu folosesc un limbaj artistic diferit de cel obișnuit, intenția ei fiind de a  transforma tehnica în emoție autentică.. Regizoarea reunește de fiecare dată artiști din diferite domenii: muzică live, video, dans, etc. și împreună cu ei creează un proiect omogen. Mai mult, a regizat atât film documentar și scurt-metraj, cât și videoclipuri (colaborări cu trupele Noblesse Oblige și Mes Quins). A câștigat Premiul Gopo cu filmul „O scurtă istorie Astra Film”, dar și alte 2 premiii internațioanle cu „ARAD. Jurnalul meu virtual”. În 2009 câștigă marele premiu în Ljubljana cu spectacolul [o stație…], iar in 2015 primește Premiul de Excelență pentru Artă Dramatica oferit de Primaria Arad.

În noiembrie 2017, cele două spectacole au fost prezentate la Viena, pe scena Schauspielhaus (Casa teatrului), iar reacțiile publicului și a criticilor vienezi au fost cu mult peste așteptări.

Despre acest proiect, Carmen Lidia Vidu a declarat:, Jurnal de România este un proiect de lungă durată. Îmi doresc să cuprind prin fotografie, teatru și film cât mai multe din orașele tării. “Jurnal de România” este un proiect multidisciplinar care reunește filmul experimental, artele vizuale și teatrul. Proiectul propune un punct de vedere asupra României, o țară în care sunt multe tensiuni, în care teatrul cunoaște mai mult ca oricând lupte interne și în care viața de zi cu zi e măcinată de probleme sociale, politice și culturale.”

28
/05
/15

Pentru prima dată tango-ul, genul emblematic argentinian, pătrunde în spaţiile încărcate de istorie ale Castelului Peles şi Palatului Brâncovenesc de la Mogoşoaia. Cu ocazia ediţiei a II a a Turneului Naţional “Vă place Tango?”, violoncelistul Răzvan Suma, Analia Selis - voce şi Julio Santillán - chitarist şi compozitor, vor concerta sâmbătă 30 mai, ora 16, la Sinaia, în cadrul Stagiunii Sunetul Muzicii şi duminică 31 mai ora 12 în închiderea ediţiei a IV a a Mogoşoaia ClasicFest.

28
/05
/15

Asociația Docuart inițiază luni, 1 iunie, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, un nou proiect - "Proiecțiile Docuart". Filmele documentare, exclusiv românești, vor fi difuzate la Cinema Muzeul Țăranului, accesul la proiecții fiind liber. În cadrul evenimentelor vor fi susținute sesiuni de întrebări și răspunsuri între public și realizatorii documentarelor.

28
/05
/15

Într-o zi de 28 mai (1999), după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină, era expusă din nou publicului. Vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și nu pot rămâne în faţa tabloului mai mult 15 minute.

28
/05
/15

Thom Yorke, solistul trupei britanice Radiohead, a compus un cântec care are o durată totală de 18 zile. Cântecul "Subterranea", care are o durată totală de 432 de ore, a fost compus pentru a fi utilizat ca fundal sonor pentru o retrospectivă ce marchează împlinirea a 25 de ani de la debutul artistului Stanley Donwood, bun prieten cu Thom Yorke.

27
/05
/15

NOUA GENERAȚIE DE ARTIȘTI Alexandru Unguru a fost cercetător universitar, are un doctorat în arta actorului și joacă la Teatrul Odeon din Bucureşti.  În ultimul an, a scris nouă piese pe care le-a montat în teatrul independent. “De veghe în lanul de ocară”,  „Akasă”, “Declick”,  „Köln”, „Ka-chiiing!”, “Doi și un Tulnik” sunt câteva dintre ele.

27
/05
/15

"Visul unei nopți de vară", una dintre cele mai cunoscute și mai jucate comedii ale marelui William Shakespeare, și-a găsit lăcaș în această stagiune, la Teatrul de Stat din Constanța.