Carmen Lidia Vidu aduce „Jurnal de România” la Teatrul German de Stat Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/carmen-lidia-vidu-aduce-jurnal-de-romania-la-teatrul-german-de-stat-timisoara/

Teatrul German de Stat Timişoara va realiza în stagiunea 2018/2019 un proiect documentar excepţional, în regia lui Carmen Lidia Vidu. Premiera va avea loc anul acesta, pe 4 octombrie, fiind a treia parte a unei serii care în trecut a poposit la Sfântu Gheorghe şi Constanţa.

Un articol de Liliana Matei|16 iunie 2018

Evenimentul reprezintă o cronică sinceră a aspectelor sociale, economice și culturale ale orașelor gazdă, a cărui menire este să ofere răspunsuri cinstit și deschise la o serie de întrebări cheie:  Cât de mult ne influențează localizarea noastră și cât de mult influențăm noi comunitatea din care facem parte? Mai este teatrul unul din stâlpii comunității? Cum arată România mai puțin turistică și mai puțin televizată?

Prin urmare, proiectul ia pulsul a șase actori, plasând tema discuției în mediul din care provin – oraș, teatru, cartier, bloc, parc, cafenea – și investighează subtil, antropologic, relația dintre artist și comunitate. Jurnal de România este un proiect de teatru documentar. Toate materialele sunt documentate jurnalistic din perspectivă antropologico-vizuală a comunităților privite din unghiul actorilor care locuiesc și activează acolo.

Carmen Lidia Vidu  este regizor de teatru, de film și de evenimente. Este considerată a fi cel mai important regizor de teatru multimedia din România, fiind în același timp și cel mai tânăr regizor care a montat pe scena Teatrului Național din București. Spectacolele de teatru montate de Carmen Lidia Vidu folosesc un limbaj artistic diferit de cel obișnuit, intenția ei fiind de a  transforma tehnica în emoție autentică.. Regizoarea reunește de fiecare dată artiști din diferite domenii: muzică live, video, dans, etc. și împreună cu ei creează un proiect omogen. Mai mult, a regizat atât film documentar și scurt-metraj, cât și videoclipuri (colaborări cu trupele Noblesse Oblige și Mes Quins). A câștigat Premiul Gopo cu filmul „O scurtă istorie Astra Film”, dar și alte 2 premiii internațioanle cu „ARAD. Jurnalul meu virtual”. În 2009 câștigă marele premiu în Ljubljana cu spectacolul [o stație…], iar in 2015 primește Premiul de Excelență pentru Artă Dramatica oferit de Primaria Arad.

În noiembrie 2017, cele două spectacole au fost prezentate la Viena, pe scena Schauspielhaus (Casa teatrului), iar reacțiile publicului și a criticilor vienezi au fost cu mult peste așteptări.

Despre acest proiect, Carmen Lidia Vidu a declarat:, Jurnal de România este un proiect de lungă durată. Îmi doresc să cuprind prin fotografie, teatru și film cât mai multe din orașele tării. “Jurnal de România” este un proiect multidisciplinar care reunește filmul experimental, artele vizuale și teatrul. Proiectul propune un punct de vedere asupra României, o țară în care sunt multe tensiuni, în care teatrul cunoaște mai mult ca oricând lupte interne și în care viața de zi cu zi e măcinată de probleme sociale, politice și culturale.”

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Scriitorul francez Édouard Louis, autor al cărții „Cine l-a ucis pe tata?”, a fost spectator al producției cu același nume, pusă în scenă de Andrei Măjeri la Teatrul Metropolis, în seara de vineri, 23 februarie 2024. În urma vizionării, publicul și oamenii de teatru prezenți în sală s-au bucurat de o conferință cu acesta, moderată de Mihaela Michailov, autoarea dramatizării.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe lângă flori și darurile – simbol, Vanner Collective propune și cadoul – experiență, cu un program de cinci mărțișoare teatrale cu cinci perspective feminine, care vor putea fi văzute între 3 și 17 martie, în diferite spații din București: „Cassandra”, „Tot ce e minunat în lume”, „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci”, „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” și „Lungs”.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.