Carmen – spectacol aniversar la Opera Naţională Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/carmen-spectacol-aniversar-la-opera-nationala-bucuresti/

Vineri, 25 octombrie, de la ora 18.30, la împlinirea a 175 de ani de la naşterea compozitorului francez Georges Bizet, Opera Naţională Bucureşti prezintă o reprezentaţie-eveniment a uneia dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite opere ale acestuia – Carmen.

Un articol de Andrada Văsii|22 octombrie 2013

Vineri, 25 octombrie, de la ora 18.30, la împlinirea a 175 de ani de la naşterea compozitorului francez Georges Bizet, Opera Naţională Bucureşti prezintă o reprezentaţie-eveniment a uneia dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite opere ale acestuia – Carmen.

Spectacolul Carmen îi va reuni sub bagheta lui Vlad Conta pe artiştii Operei Naţionale Bucureşti, alături de invitaţi speciali: mezzosoprana Liliana Mattei Ciucă în rolul titular, tenorul Ruslan Udin (Rusia) în rolul Don José şi soprana Irina Baianţ (debut) în rolul Micaela.

Născută la Cluj-Napoca, mezzosoprana Liliana Matei Ciucă a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, continuându-și studiile cu mari nume ale teatrului liric mondial precum Luisa Bosabalian, Aldo Baldin, Ionel Pantea, Ramon Vargas, dirijorul Leo Muller de la Metropolitan Opera din New York. A absolvit, de asemenea, Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică din Luxemburg, apoi a fost angajată a Staatsoper din Viena.

Din repertoriul artistei fac parte roluri ca Olga din Evgheni Oneghin de P. I. Ceaikovski, Pierrot din  Linda di Chamounix de G. Donizetti, Lola din Cavalleria rusticana de P. Mascagni etc., interpretate pe mari scene ale lumii. De-a lungul carierei, a colaborat cu mari dirijori precum Seiji Ozawa, Marcello Viotti, Peter Schneider, Fabio Luisi, Zubin Mehta.

Voci celebre dau viaţă întâmplărilor din Carmen

În primăvara anului 2013, tenorul Ruslan Udin a primit titlul de cel mai bun tânăr solist al Rusiei din partea celebrei mezzosoprane Irina Bogacheva. A studiat la Academia de Muzică Gnessin-Moscova, iar după absolvire a apărut în roluri importante precum Vodemon din Yolanta de P. I. Ceaikovski, Don José din Carmen de Georges Bizet, Astrologul din Cocoşul de Aur de Rimski-Korsakov etc.

Citiţi şi: Ateliere de seara pentru copii, la Operă

Câștigătoare a premiului „Teatro alla Scalla” la Concursul Internațional „Leyla Gencer” (Milano, 2012) şi laureată a Concursul Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera” (Opera Naţională Bucureşti, 2012), tânăra soprană Irina Baianţ este invitată pentru prima oară în carieră într-un spectacol al Operei Naţionale Bucureşti, pentru a interpreta rolul Micaela din opera Carmen de Georges Bizet.

Carmen

Scenă din spectacolul Carmen, de la Opera Naţională Bucureşti

Opera Naţională Bucureşti marchează de asemenea împlinirea a 175 de ani de la naşterea compozitorului francez Georges Bizet printr-o expoziţie retrospectivă cu imagini reprezentative din diferite reprezentaţii ale operei Carmen, care au avut loc la Bucureşti de-a lungul timpului.

Alături de artişti români, în imagini apar şi nume ale liricii mondiale care au cântat pe scena Operei bucureştene (Irina Arkhipova, Giuseppe Di StefanoElena Cernei, Nicolae Herlea, Dan Iordăchescu, David Ohanesian etc.). Fotografiile fac parte din colecţia domnului Stephan Poen, doctor în Medicină şi în Muzicologie.  Expoziţia Carmen va fi deschisă publicului până în data de 6 noiembrie, zilnic între orele 10.00-17.30 (acces liber).

O altă reprezentaţie a operei „Carmen” de Georges Bizet poate fi urmărită joi, 24 octombrie, de la ora 18.30, avându-i în rolurile principale pe Hector Lopez (rolul Don José) şi Sorana Negrea (rolul Carmen – debut).

Info:

Biletele pentru Carmen pot fi achiziţionate direct de la Casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti, de luni până duminică, între orele 9.00-13.00 şi 15.00-19.00, precum şi online.

Foto credit: Opera Naţională Bucureşti, spectacolul Carmen

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.