Carol-Eduard Novak şi Richard Demarco au fost decoraţi de Preşedinte
https://www.ziarulmetropolis.ro/carol-eduard-novak-si-richard-demarco-au-fost-decorati-de-presedinte/

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat, vineri, pe campionul paralimpic Carol-Eduard Novak cu Ordinul Meritul Sportiv, precum şi pe artistul plastic Richard Demarco, cu Ordinul Meritul Cultural, pentru promovarea artei româneşti în Marea Britanie.   „În semn de înaltă apreciere pentru rezultatele remarcabile obţinute la Jocurile Paralimpice de la Londra, din perioada 29 august – 9 […]

Un articol de |21 septembrie 2012

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat, vineri, pe campionul paralimpic Carol-Eduard Novak cu Ordinul Meritul Sportiv, precum şi pe artistul plastic Richard Demarco, cu Ordinul Meritul Cultural, pentru promovarea artei româneşti în Marea Britanie.

 

„În semn de înaltă apreciere pentru rezultatele remarcabile obţinute la Jocurile Paralimpice de la Londra, din perioada 29 august – 9 septembrie 2012, culminând cu câştigarea primei medalii de aur din istoria participării României la această manifestare, pentru dăruirea, devotamentul şi profesionalismul puse în slujba afirmării sportului românesc pe plan internaţional, domnul preşedinte Traian Băsescu conferă Ordinul «Meritul Sportiv» – clasa I domnului Novak Carol-Eduard” , informează un comunicat transmis de Preşedinţie.

De asemenea, preşedintele i-a decorat şi pe membrii echipei tehnice a sportivului paralimpic cu Ordinul Meritul Sportiv: antrenorii Karoly Novak şi Cristiano Valopii, preşedintele şi secretarul general al Federaţiei Române de Ciclism, Ion Badea şi Vasile Selejan, contabilei-şef şi mecanicului Comitetului Naţional Paralimpic, Mariana Ilie şi Santa Arpad.

 Totodată, „în semn de apreciere pentru întreaga sa carieră artistică, pentru eforturile depuse în vederea apropierii culturale româno-britanice şi promovarea de durată a artei contemporane româneşti în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord”, preşedintele Băsescu i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” – în grad de Ofiţer, Categoria C – „Artele plastice”, profesorului-doctor Richard Demarco.

La Jocurile Paralimpice de la Londra, rutierul Eduard Novak a adus României prima medalie de aur din istoria ţării în această competiţie.

Artistul plastic britanic, cu origini italiene, Richard Demarco, născut în 1930 la lângă Edinburgh este şi galerist şi promoter cultural. El este primul curator britanic care a invitat artişti şi scriitori români, în 1968, să participe la Festivalul Internaţional de la Edinburgh.

Pentru mulţi ani galeria lui Richard Demarco a promovat artişti din România precum Paul Neagu, Horia Bernea, Ovidiu Maitec, Vladimir Şetran.

 

Sursa: Mediafax

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.