Cărtărescu, Adameșteanu și Florian promovează literatura română la Leipzig
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartarescu-adamesteanu-si-florian-promoveaza-literatura-romana-tanara-la-leipzig/

Săptămâna aceasta, între 23 şi 26 martie, România participă la cel mai important târg de carte dedicat promovării lecturii şi literaturii contemporane, Leipziger Buchmesse. Programul ediţiei din acest an este unul special, gândit ca o avanpremieră la ediţia din 2018, când România va fi ţară invitată de onoare.

Un articol de Petre Ivan|23 martie 2017

„Ne bucurăm foarte mult că în 2018, după 20 de ani de la prima apariţie cu acest statut a României la Leipzig, vom putea să aducem autorii şi cărţile din literatura română, o literatură atât de interesantă, aproape de publicul german”, a mărturisit Oliver Zille, directorul Târgului de Carte de la Leipzig.

Peste 20 de invitați iau parte la evenimentele plănuite pentru ediția din acest an a Leipziger Buchmesse: scriitori, traducători, editori și manageri Leipzigculturali. În centrul atenției vor fi două teme: promovarea autorilor tineri și celebrarea apropierii centenarului Unirii.

Pentru a aduce cât mai bine în atenția cititorilor germani literatura română tânără, organizatorii au conceput un format special de eveniment: „Disco Titanic: Literatura Română Tânără”, un proiect prin care trei scriitori români contemporani consacrați – Mircea Cărtărescu, Gabriela Adamesteanu și Filip Florian – recomandă, fiecare, câte doi autori români necunoscuți în spațiul literar german. Pe lista acestora din urmă aflându-se nume precum: T.O. Bobe, Simona Sora, M. Duțescu, Radu Pavel Gheo, Adina Rosetti și Dan Coman.

Programul evenimentelor este completat de două mese rotunde pe teme de istorie și cultură, precum și de evenimente dedicate unor autori români traduși deja în limba germană (Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameșteanu, Filip Florina, Daniel Bănulescu sau Alexandru Ecovoiu).

Un eveniment aparte îl constituie masa rotundă dedicată literaturii pentru copii și tineret, la care iau parte scriitorii Ioana Nicolaie, Adina Rosetti și T.O.Bobe.

Foto: Târgul de Carte de la Leipzig – cultura.ro

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

18
/10
/23

De la volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“ de Mary Pat Kelly la cartea de interviuri „Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu, cărțile pe care vi le propunem de această dată vă invită să descoperiți fascinante istorii personale.

17
/10
/23

Un târg de carte de teatru – adevărat maraton al lansărilor și prezentărilor unor noi produse editoriale din domeniul artei scenice, cu întâlniri, discuții, întrebări, răspunsuri – constituie o componentă importantă a Festivalului Național de Teatru ajuns la a XXXIII-a ediție.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.