Cărtărescu, Hurezeanu şi Salman Rushdie, printre cei mai vânduţi autori la Gaudeamus 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartarescu-hurezeanu-si-salman-rushdie-printre-cei-mai-vanduti-autori-la-gaudeamus-2015/

„Solenoid” de Mircea Cărtărescu, „Biblia pierdută” de Igor Bergler, „Lupta mea. Cartea întâi: Moartea unui tată” de Karl Ove Knausgard şi „Pe trecerea timpului. Jurnal politic românesc 1996-2015” de Emil Hurezeanu se situează pe locuri fruntaşe în topul celor mai vândute titluri la Târgul Internaţional Gaudeamus.

Un articol de Petre Ivan|23 noiembrie 2015

Peste 700 de evenimente editoriale și profesionale s-au derulat în cadrul celei de-a XXII-a ediții a Târgului Internațional Gaudeamus — Carte de învățătură, în perioada 18 — 22 noiembrie, sub sloganul „Cel mai citit târg de carte de la cel mai ascultat radio”. La această ediție, cititorii au fost așteptați de cei peste 300 de expozanți cu sute de mii de titluri, sute de evenimente derulate non-stop pe parcursul celor cinci zile ale târgului, cu invitați speciali și numeroase ateliere de creație, dedicate celor mai tineri vizitatori, ori cu expoziții.

La Humanitas,

pe primul loc s-a situat „Solenoid” de Mircea Cărtărescu, cu peste 1.000 de exemplare vândute, „Mihai Eminescu, românul absolut. Facerea și desfacerea unui mit” de Lucian Boia, „Dialoguri de duminică” de Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu, „Și eu am trăit în comunism”, publicat în cordonarea Ioanei Pârvulescu, și „Cartea simțurilor”, un volum coordonat de Dan C. Mihăilescu.

Pentru Humanitas Fiction,

în top 5, pe primul loc figurează „Femeia în fața oglinzii” de Eric-Emmanuel Schmitt, „Laur” de Evgheni Vodolazkin, „Supunere” de Michel Houellebecq, „Țara Zăpezii” de Yasunari Kawabata și „Moartea la Deptford” de Anthony Burges.

La Curtea Veche Publishing,

în ordinea vânzărilor, topul se prezintă astfel: „Pe trecerea timpului. Jurnal politic românesc 1996-2015” de Emil Hurezeanu, „Comfort Food” de Jamie Oliver, „Săvârșin. Detaliu”, de principesa Margareta și principele Radu, „Carol I. Primul și cel mai mare rege al românilor” de Adrian Cioroianu și Andrei Radu și „Connected” de Christakis și Fowler.

La Editura Polirom,

pe primul loc în topul vânzărilor se află romanul „Doi ani, opt luni și douăzeci și opt de nopți” de Salman Rushdie, urmat de „Du-te și pune un străjer” de Harper Lee, pe locul trei — „Ucenicul arhitectului” de Elif Shafak, pe locul patru — „Drumul către libertate” de Yeonmi Park, urmat pe locul cinci de „Despre toate, pe scurt. De la Big Bang la ADN” de Bill Bryson.

La Editura Cartea Românească,

pe primul loc în topul celor mai vândute cărți se află „Imperiul fetelor bătrâne” de Liliana Corobca, pe locul doi sunt cele două cărți din seria de autor dedicată scriitorului Gheorghe Crăciun — „Compunere cu paralele inegale” și „Scriitorul și puterea”, iar pe locul trei — „Sesiunea de toamnă” de Eugen Negrici. Pe locul patru s-a situat „Călătorii și călătoriile în literatura română” de Mircea Anghelescu, iar pe locul cinci — „Puțin sub linie” de Robert Șerban.

La Corint,

cele mai vândute: „Dezastrul de la Cernobîl” de Svetlana Aleksievici, „Atlasul istoric Duby”, „Mesele de odinioară de la Palatul Regal la Târgul Moșilor”, „Magisterium” (volumul l) și „Misterul din Hanul Pungașilor” de Kate Milford.

La Editura Litera,

în Top 5, conduce „Lupta mea. Cartea întâi: Moartea unui tată” de Karl Ove Knausgard, autobiografia lui Knausgard, pe locul al doilea aflându-se „O cale

 "Biblia pierdută" de Igor Bergler.

„Biblia pierdută” de Igor Bergler.

îngustă spre nordul îndepărtat” de Richard Flanagan, pe locul al treilea se situează cărțile de colorat pentru adulți „Grădina secretă” și „Pădurea fermecată”, pe locul al patrulea se află cartea „De ce eșuează națiunile. Originile puterii, ale prosperității și ale sărăciei”, scrisă de doi dintre cei mai importanți experți din lume în domeniul dezvoltării, Daron Agemoglu și James A. Robinson, pe locul al cincilea fiind „Atlasul mondial al vinului” de Hugh Johnson și Jancis Robinson, o carte deosebită lansată în prezența Aureliei Vișinescu, a lui Mircea Dinescu și Cătălin Păduraru.

În topul cărților pentru copii, cel mai bine vândute la editura Litera se află seria „Descendenții”, cu două titluri — „Povestea filmului” și „Jurnalul lui Mal”—, iar pe locul al treilea „Bunul dinozaur”, carte care va fi și ecranizată la final de noiembrie.

La Editura RAO,

cea mai vândută carte a fost „Biblia pierdută” de Igor Bergler.

Topul trei al celor mai bine vândute cărți la Editurii ALL

este condus de volumul „Al treilea cimpanzeu — Evoluția și viitorul Omului” de Jared Diamond, urmat de „Psihologia pozitivă. Ce ne menține fericiți, optimiști și motivați” de Charlotte Style. Clasamentul este completat de cel de-al treilea volum din seria „Pisicile războinice”, „Pădurea secretelor”, a declarat, pentru AGERPRES, Ana Maria Androne, PR-ul editurii.

Pentru Editura Nemira

a fost un mare succes jurnalul de creație „Sculptând în timp” de Andrei Tarkovski, apărut în colecția Yorick. Fiindcă este o premieră în România și este unul dintre cei mai mari cineaști ai secolului XX, oamenii au venit și au cumpărat cartea. Pe locul doi, ca popularitate, a fost „Cavalerul celor șapte regate” de George Martin, iar pe locul trei s-a situat o carte din Colecția Babel, de literatură contemporană — „Viața elfilor”, de Muriel Barbery.

Foto: Cărtărescu, Hurezeanu şi Salman Rushdie,  Gaudeamus 2015 – facebook

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.