Cărtărescu, Patapievici şi Dan Stanca, premiaţi de USR
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartarescu-patapievici-si-dan-stanca-premiati-de-usr/

Mircea Cărtărescu, Horia-Roman Patapievici şi Dan Stanca s-au numărat printre laureaţii premiilor Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2015. Cărtărescu, care a lipsit de la ceremonie, şi-a explicat absenţa pe pagina personalp de facebook.

Un articol de Petre Ivan|3 iunie 2016

Premiile Uniunii Scriitorilor din România (USR) pentru anul 2015 au fost acordate de un juriu alcătuit din Iulian Boldea, Tudor Cristea, Gabriela Gheorghişor, Ioan Holban, Vasile Spiridon, Alex. Ştefănescu (preşedinte) şi Răzvan Voncu.

Premiul pentru poezie i-a fost atribuit lui Vasile Dan, pentru volumul „Lentila de contact” (Editura Mirador), Premiul pentru proză l-a primit scriitorul Dan Stanca pentru volumul „Ghetsimani ’51” (Editura Cartea Românească), iar Premiul pentru Critică, Eseu şi Istorie literară i-a fost atribuit lui Mircea Anghelescu, pentru volumul „Lâna de aur. Călătorii şi călătoriile în literatura română”, (Editura Cartea Românească).

Premiul Naţional pentru Literatură i-a fost acordat lui Mircea Cărtărescu.

Multumesc Uniunii Scriitorilor pentru Premiul National pe care mi l-a acordat. Tin mult sa precizez ca lipsa mea de la ceremonie n-a avut vreo semnificatie polemica sau de politica literara, ci a fost o simpla incurcatura de timp si de loc, dintre cele care i se mai intampla unui om distrat. Altfel, intr-adevar nu-mi plac ceremoniile, mai ales la varste rotunde (slava Domnului, 1 iunie a trecut de 20 de minute și sunt iar un om liber)… – Mircea Cărtărescu, pe pagina sa de facebook.

Pentru volumul „Cu Andersen în regatul poveştilor” (Editura Zorio), Petre Crăciun a primit premiul pentru Cartea pentru copii şi tineret.

Leo Butnaru cu volumul „Panorama poeziei avangardei ruse”, (Editura Tipo Moldova) a primit Premiul pentru Traduceri, iar Premiul Special i-a fost acordat lui Horia-Roman Patapievici, pentru volumul „Partea nevăzută decide totul”, (Editura Humanitas).

Foto: Mircea Cărtărescu, Horia-Roman Patapievici şi Dan Stanca, USR – facebook

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.