Cărtărescu, Patapievici şi Dan Stanca, premiaţi de USR
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartarescu-patapievici-si-dan-stanca-premiati-de-usr/

Mircea Cărtărescu, Horia-Roman Patapievici şi Dan Stanca s-au numărat printre laureaţii premiilor Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2015. Cărtărescu, care a lipsit de la ceremonie, şi-a explicat absenţa pe pagina personalp de facebook.

Un articol de Petre Ivan|3 iunie 2016

Premiile Uniunii Scriitorilor din România (USR) pentru anul 2015 au fost acordate de un juriu alcătuit din Iulian Boldea, Tudor Cristea, Gabriela Gheorghişor, Ioan Holban, Vasile Spiridon, Alex. Ştefănescu (preşedinte) şi Răzvan Voncu.

Premiul pentru poezie i-a fost atribuit lui Vasile Dan, pentru volumul „Lentila de contact” (Editura Mirador), Premiul pentru proză l-a primit scriitorul Dan Stanca pentru volumul „Ghetsimani ’51” (Editura Cartea Românească), iar Premiul pentru Critică, Eseu şi Istorie literară i-a fost atribuit lui Mircea Anghelescu, pentru volumul „Lâna de aur. Călătorii şi călătoriile în literatura română”, (Editura Cartea Românească).

Premiul Naţional pentru Literatură i-a fost acordat lui Mircea Cărtărescu.

Multumesc Uniunii Scriitorilor pentru Premiul National pe care mi l-a acordat. Tin mult sa precizez ca lipsa mea de la ceremonie n-a avut vreo semnificatie polemica sau de politica literara, ci a fost o simpla incurcatura de timp si de loc, dintre cele care i se mai intampla unui om distrat. Altfel, intr-adevar nu-mi plac ceremoniile, mai ales la varste rotunde (slava Domnului, 1 iunie a trecut de 20 de minute și sunt iar un om liber)… – Mircea Cărtărescu, pe pagina sa de facebook.

Pentru volumul „Cu Andersen în regatul poveştilor” (Editura Zorio), Petre Crăciun a primit premiul pentru Cartea pentru copii şi tineret.

Leo Butnaru cu volumul „Panorama poeziei avangardei ruse”, (Editura Tipo Moldova) a primit Premiul pentru Traduceri, iar Premiul Special i-a fost acordat lui Horia-Roman Patapievici, pentru volumul „Partea nevăzută decide totul”, (Editura Humanitas).

Foto: Mircea Cărtărescu, Horia-Roman Patapievici şi Dan Stanca, USR – facebook

05
/01
/16

În weekend-ul dinaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 88-a ediție a premiilor Oscar, șase dintre producțiile propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin vor fi proiectate la Cinema Union din București.

05
/01
/16

Ştiaţi că într-o zi de 5 ianuarie se inaugura Teatrul de Comedie din București, la iniţiativa lui Radu Beligan? Ajuns astăzi la venerabila vârstă de 97 de ani, maestrul Beligan a fost directorul instituţiei timp de opt ani, în perioada 1961 — 1969.

05
/01
/16

Într-o zi de 5 ianuarie (1932) se năştea Umberto Eco, unul dintre cei mai de seamă gânditori contemporani. Eseurile sale sunt adevărate modele ale genului. Strălucitoarea sa operă romanescă, începută în 1980 cu Numele trandafirului, este renumită pentru subtilele ei jocuri de limbaj şi pentru abundenţa simbolurilor şi aluziilor culturale.

04
/01
/16

Pe  5, 6 și 7 ianuarie, la Sala Mică de la Teatrul Excelsior, are loc ÎnScenarii, un festival de spectacole și filme făcute de adolescenţi. Pentru că "sfârşitul încununează opera", ultima seară se va încheia cu spectacolul ”O femeie singură”, ce o va avea ca protagonistă pe actriţa Maia Morgenstern.

04
/01
/16

În România, anul 1989 s-a încheiat cu o revoluţie, nimeni nu a uitat, iar revoluţia aceasta a devenit o graniţă între viaţa de dinainte şi cea de după. Spectacolul „Anul dispărut. 1989”, care tocmai a avut premiera la Teatrul Mic, este despre viaţa de dinainte.

02
/01
/16

Mel Gibson, unul dintre cei mai fermecători actori din lume, împlinește 60 de ani. Când era doar un puști, tatăl său, un catolic înflăcărat, l-a învăţat cele zece porunci. Apoi i-a spus-o pe a unsprezecea: „Să nu te minţi singur“. A trăit Mel Gibson după această ultimă poruncă?

02
/01
/16

George Alexandru s-a stins din viață vineri, 1 ianuarie, la ora 23.30 la Spitalul Fundeni, la vârsta de 58 de ani, din cauza unor complicații severe ale unei infecții abdominale grave, nu în timpul unei operaţii, a precizat Institutul Clinic Fundeni într-un comunicat. Trupul actorului va fi depus luni, la ora 11.00, la Teatrul Nottara. El va fi înmormântat tot luni, la cimitirul Ghencea.

30
/12
/15

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată vineri, 15 ianuarie, de la ora 19.00, la Ateneul Român, prin spectacolul de muzică tradițională și poezie „La porțile ceriului“. Evenimentul îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe și invitații săi.