Carte contemporană: „Anul fugarilor” de Sunjeev Sahota
https://www.ziarulmetropolis.ro/carte-contemporana-anul-fugarilor-de-sunjeev-sahota/

Aflată în pregătire în colecţia „musai” a Editurii Art, în traducerea lui Virgil Stanciu, „Anul fugarilor” semnată de britanicul Sunjeev Sahota este o carte despre migraţie şi lumea în care trăim, distinsă cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură şi finalistă Booker Prize.

Un articol de Liliana Matei|13 ianuarie 2021

În timp ce valurile de refugiați din calea războiului din Siria creează în Europa una dintre cele mai grave și mai urgente crize umanitare ale secolului, migranții ilegali ajunși cu bine din alte părți ale lumii pe tărâmurile mult visate din Vest rămân captivi în păienjenișul sărăciei, șomajului, al muncii la negru istovitoare și prost plătite. dar poate că realitatea cel mai puțin cunoscută este cea a sacrificiilor pe care migranții ilegali le fac în țările lor pentru a-și putea cumpăra șansa să treacă în Occident, unii cu prețul vieții.

Sahota spune povestea răscolitoare a trei indieni din caste diferite – Tochi, Avtar și Randeep – care, plecând din India, își amanetează viețile, fiecare cu alt preț. Una dintre cele mai răvășitoare scene ale romanului este cea în care unul dintre ei se lasă operat într-o cocioabă mizeră, după ce ia decizia să-și vândă un rinichi.

Într-un interviu acordat revistei The Guardian în 2015, Sahota, ale cărui bunică și familie extinsă locuiesc în India, spunea că migrația ilegală este încă un subiect de conversație printre indieni. În bazaruri sau în alte spații publice „oamenii vorbesc deschis despre diverse aranjamente de a ajunge în Australia sau UK.” Deși este o operă de ficțiune, Anul fugarilor are acel sâmbure de realitate care îi dă forță și credibilitate.

„Sahota mută câteva dintre cele mai urgente dileme politice de astăzi din zona retoricii în tărâmul umanității. Anul fugarilor este un roman genial.” The Guardian

„Această carte superbă transformă realitatea migranților în ceva mai uman și nu atât de greu de imaginat.” The Wall Street Journal

„Sahota este un povestitor lucid, necruțător.” The New Yorker

„O carte comparabilă cu Fructele mâniei… Sahota surprinde greutățile a milioane de oameni disperați care se luptă să-și găsească de lucru, să încropească o viață care să pară decentă într-o lume tot mai încrâncenată și mai neprimitoare.” The Washington Post

„O carte răscolitoare și emoționant de onestă.” NPR

Citiți aici câteva pagini.

Foto: Wall Street Journal

14
/09
/23

„Până când m-a cunoscut” de Julian Barnes și „Despre memoriile femeii și alți dragoni” de Raluca Nagy sunt două dintre noutățile literare pe care vi le propunem pentru acest început de toamnă.

21
/08
/23

LECTURĂ În așteptarea ediției din 2023 a Festivalului Internațional George Enescu, Ziarul Metropolis vă invită să redescoperiți două spirite strălucite ale secolului XX, conștiente de direcția în care se îndreaptă arta.

05
/08
/23

„Misterul Mussolini” de Maurizio Serra este o biografie neconvențională a „celui mai greu de descifrat dintre toți dictatorii secolului XX”, disponibilă acum și în limba română, la Editura Trei.

31
/07
/23

Editura Nemira sărbătorește 32 de ani alături de cei mai îndrăgiți autori, cu volume memorabile, apariții inedite, dar și alături de echipă, de oamenii care zi de zi muncesc pentru ca cititorii să-și găsească cele mai potrivite cărți, deschizătoare de drumuri.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

11
/07
/23

Vă propunem o listă cu recomandări de lectură pentru toate vârstele, în care veți regăsi cinci destinații pline de farmec pentru cea mai călduroasă lună din an.