Carte pentru weekend: „Fericire”, de Aminatta Forna
https://www.ziarulmetropolis.ro/carte-pentru-weekend-fericire-de-aminatta-forna/

Aminatta Forna, autoare tradusă în peste 20 de ţări, nominalizată la Orange Prize for Fiction şi premiată cu Commonwealth Writers’ Prize (2011), ne propune „Fericire”, roman publicat în România de editura Vellant.

Un articol de Liliana Matei|1 februarie 2019

Dacă ai fi în război, ai ucide – sau te-ai lăsa ucis? Iată una dintre întrebările fundamentale ale unui roman despre iubire și traumă, natură urbană și natură umană.

Fericire este povestea a doi oameni de știință confruntați cu trecutul, marginalitatea, iubirea și posibilitatea conexiunii. Cei doi sunt însoțiți de o armată însuflețită de vulpi, coioți, papagali, măturători de stradă, statui vivante și agenți de parcare, locuitori ai Londrei care acum ies la iveală și nu ratează nicio misiune de salvare – dacă nu e vorba despre ei înșiși.

Aminatta Forna scrie cu detalii luxuriante, lansând câte-o șarjă de idei palpitante și deconstruind-o, înțelegându-și personajele până la ultimul resort, dar lăsându-le să acționeze în ritmul trăirii.

Amintind uneori de stilul lui Michael Ondaatje, Fericire este o meditație pe marile teme: iubirea și moartea, cruzimea și mila. Dar Forna transformă această materie primă într-o creație flamboaiantă, cu siguranță și delicatețe sublime.Washington Post

„O carte despre haosul glorios, ireductibil al umanității, plină de durere, conștientizare și bucurie. Nu vrea să ne facă să ne simțim bine; vrea să ne facă să simțim tot.” Times Literary Supplement 

AMINATTA FORNA s-a născut în Scoția, a fost crescută în Sierra Leone și Marea Britanie și și-a petrecut copilăria în Iran, Thailanda și Zambia. Acidă și directă atât în scris, cât și ca prezență publică, Aminatta Forna este autoarea a trei romane: The Hired Man, The Memory of Love (premiat cu Commonwealth Writers’ Prize și nominalizat la Orange Prize for Fiction, 2011) și Ancestor Stones, și a unui volum de memorii, The Devil that Danced on the Water. Eseurile ei au apărut în Freeman’s, Granta, The Guardian, LitHub, The Nation, The New York Review of Books, The Observer și Vogue. Este membră a Royal Society of Literature și a Folio Academy. A primit Windham Campbell Award de la Universitatea Yale, Hurston Wright Legacy Award, Liberaturpreis în Germania.

În prezent, Aminatta Forna are funcția de Lannan Visiting Chair of Poetics la Universitatea Georgetown și predă scrierea creativă la Universitatea Bath Spa.

Foto: Nina Subin

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.