Carte pentru weekend: „Fericire”, de Aminatta Forna
https://www.ziarulmetropolis.ro/carte-pentru-weekend-fericire-de-aminatta-forna/

Aminatta Forna, autoare tradusă în peste 20 de ţări, nominalizată la Orange Prize for Fiction şi premiată cu Commonwealth Writers’ Prize (2011), ne propune „Fericire”, roman publicat în România de editura Vellant.

Un articol de Liliana Matei|1 februarie 2019

Dacă ai fi în război, ai ucide – sau te-ai lăsa ucis? Iată una dintre întrebările fundamentale ale unui roman despre iubire și traumă, natură urbană și natură umană.

Fericire este povestea a doi oameni de știință confruntați cu trecutul, marginalitatea, iubirea și posibilitatea conexiunii. Cei doi sunt însoțiți de o armată însuflețită de vulpi, coioți, papagali, măturători de stradă, statui vivante și agenți de parcare, locuitori ai Londrei care acum ies la iveală și nu ratează nicio misiune de salvare – dacă nu e vorba despre ei înșiși.

Aminatta Forna scrie cu detalii luxuriante, lansând câte-o șarjă de idei palpitante și deconstruind-o, înțelegându-și personajele până la ultimul resort, dar lăsându-le să acționeze în ritmul trăirii.

Amintind uneori de stilul lui Michael Ondaatje, Fericire este o meditație pe marile teme: iubirea și moartea, cruzimea și mila. Dar Forna transformă această materie primă într-o creație flamboaiantă, cu siguranță și delicatețe sublime.Washington Post

„O carte despre haosul glorios, ireductibil al umanității, plină de durere, conștientizare și bucurie. Nu vrea să ne facă să ne simțim bine; vrea să ne facă să simțim tot.” Times Literary Supplement 

AMINATTA FORNA s-a născut în Scoția, a fost crescută în Sierra Leone și Marea Britanie și și-a petrecut copilăria în Iran, Thailanda și Zambia. Acidă și directă atât în scris, cât și ca prezență publică, Aminatta Forna este autoarea a trei romane: The Hired Man, The Memory of Love (premiat cu Commonwealth Writers’ Prize și nominalizat la Orange Prize for Fiction, 2011) și Ancestor Stones, și a unui volum de memorii, The Devil that Danced on the Water. Eseurile ei au apărut în Freeman’s, Granta, The Guardian, LitHub, The Nation, The New York Review of Books, The Observer și Vogue. Este membră a Royal Society of Literature și a Folio Academy. A primit Windham Campbell Award de la Universitatea Yale, Hurston Wright Legacy Award, Liberaturpreis în Germania.

În prezent, Aminatta Forna are funcția de Lannan Visiting Chair of Poetics la Universitatea Georgetown și predă scrierea creativă la Universitatea Bath Spa.

Foto: Nina Subin

21
/12
/16

Cartea „Dragă, mă duc la Charlie” (traducere din limba franceză de Tudorel Urian) a fost publicată anul acesta, la Editura All. Maryse Wolinski (născută în Algeria) este jurnalistă şi scriitoare, soţia caricaturistului Georges Wolinski, ucis în atentatele de la revista satirică „Charlie Hebdo”, pe 7 ianuarie 2015.

13
/12
/16

Iubitorii de carte sunt așteptați miercuri, 14 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea ediției în limba română a romanului Cinci Colțuri, de Mario Vargas Llosa, apărut în traducerea lui Marin Malaicu-Hondrari, în seria de autor dedicată celebrului scriitor peruvian, deținător al Premiului Nobel pentru Literatură.

12
/12
/16

100 de ani. Atât se împlinesc anul acesta de la plecarea spre Moscova, în 1916, a primului transport din Tezaurul României. Astăzi, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cișmigiu, cu trei zile înainte ca un secol întreg să fi trecut de atunci, Editura Humanitas lansează „Tezaurul României de la Moscova, Inventarul unei istorii de o sută de ani”, o carte importantă, cea mai amplă publicată până acum pe acest subiect.

09
/12
/16

Revista România literară a desemnat cel mai recent volum al lui Mircea Mihăieş, “Ulysses, 732. Romanul romanului” (Polirom), drept „Cartea anului 2016” . Din juriu au făcut parte Nicolae Manolescu, Gabriel Chifu, Răzvan Voncu, Daniel-Cristea Enache, Gabriel Dimisianu, Angelo Mitchievici, Sorin Lavric şi Simona Vasilache.

09
/12
/16

Scumpe domnule Blecher, sunt mulți ani deja de când vreau să vă scriu și mă rețin. N-am îndrăznit, chiar dacă, pe de o parte, vă consider frate. Păstrez acasă un os devorat de un morb, chiar dacă alt nume a purtat boala mea.

06
/12
/16

Iubitorii de carte sunt invitați în această seară (5 decembrie), de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea romanului “Inocenţii” de Ioana Pârvulescu. Alături de autoare vor fi prezenţi: Adriana Bittel, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Mircea Cărtărescu şi Lidia Bodea. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

06
/12
/16

Vineri, 9 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta 38), va avea loc o întîlnire cu John Simenon, fiul celebrului și îndrăgitului creator al lui Maigret, Georges Simenon.

05
/12
/16

Cantautorul american Bob Dylan, câștigătorul din acest an al Premiului Nobel pentru Literatură, a trimis un discurs de mulțumire pentru a fi citit în cadrul banchetului ce va urma înmânării premiilor, vineri, la Stockholm

02
/12
/16

Scriitorul nipon Haruki Murakami va publica viitorul său roman în luna februarie, după cum a anunțat editura sa, care însă nu a dezvăluit titlul și nici subiectul viitoare cărți. În 2015, Murakami a publicat “Men Without Women”, o colecție de șase povestiri scurte, dintre care una inedită și celelalte cinci apărute deja într-o revistă literară.