„Cartea Judecătorilor“, de Tatiana Niculescu Bran, a apărut într-o nouă ediţie la Polirom
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartea-judecatorilor-de-tatiana-niculescu-bran-a-aparut-intr-o-noua-editie-la-polirom/

„Cartea Judecătorilor“, povestea procesului şi a reconstituirii dosarului penal despre cazul Tanacu, a apărut într-o nouă ediţie, revăzută, în colecţia „Ego.Proză“ a Editurii Polirom, şi în format digital.

Un articol de Andrada Văsii|24 iunie 2013

„Cartea Judecătorilor“, povestea procesului şi a reconstituirii dosarului penal despre cazul Tanacu, un caz complicat, descris de Tatiana Niculescu Bran pe baza propriilor investigaţii, a apărut într-o nouă ediţie, revăzută, în colecţia „Ego.Proză“ a Editurii Polirom, şi în format digital.

Un act de restituire romanescă a unui univers religios bîntuit de frică şi vinovăţie, „Cartea Judecătorilor“ vine în continuarea romanului „Spovedanie la Tanacu“, apărut de asemenea la Polirom (ediţia a II-a, revăzută, 2012; ediţie de buzunar, 2013).

„Spovedanie la Tanacu“, publicat deja în Italia, a inspirat filmul „După dealuri“ în regia lui Cristian Mungiu, film dublu premiat la Festivalul de la Cannes 2012.

Tatiana Niculescu Bran a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi Institutul European de Jurnalism de la Bruxelles. Între 1995 şi 2004 a fost redactor la Radio BBC World Service, secţia română de la Londra. Între 2004 şi 2008 a condus biroul BBC World Service de la Bucureşti.

Un roman devenit piesă de teatru

În 2006 a publicat primul roman nonfiction din literatura română, „Spovedanie la Tanacu“, urmat, în 2007, de „Cartea Judecătorilor“. Cele două romane, în dramatizarea autoarei, au devenit piesă de teatru. „Spovedanie la Tanacu“ a avut premiera la New York în 2007, în regia lui Andrei Şerban.

În 2010, Liternet i-a publicat piesa de teatru „Brâncuşi contra SUA“, o abordare inedită a celebrului proces cu acelaşi nume intentat de Brâncuşi statului american în 1926.

La Editura Polirom, Tatiana Niculescu Bran a mai publicat romanele „Nopţile Patriarhului“ (2011) şi „În Ţara lui Dumnezeu“ (2012).

Foto credit: Polirom

14
/06
/17

“Am comis cel mai grav dintre păcatele pe care le poate comite un om: n-am fost fericit”, spunea Jorge Luis Borges, unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului al XX-lea, care se stingea din viață pe 14 iunie 1986.

13
/06
/17

Miercuri, 14 iunie, de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) găzduiește lansarea romanului „Iată-mă” de Jonathan Safran Foer, una dintre cele mai aşteptate cărţi Humanitas Fiction din această vară şi bestseller al editurii la Bookfest 2017, din care vă invităm să descoperiți un fragment.

13
/06
/17

Luni, 19 iunie, de la ora 19.00, Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy – continuă cu scriitorul Lev Grossman, invitat prin skype la o discuție cu Ana Nicolau, coordonatorul colecției. Evenimentul are loc la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.

05
/06
/17

Sub acest titlu, „Elogiu satului românesc”, scriitorul, filozoful și diplomatul Lucian Blaga rostea în urmă cu 80 de ani (5 iunie 1937) , în aula Academiei Române, discursul de receptie ca membru al Academiei Române.

01
/06
/17

Aventurile lui Sacha în Castelul Fermecat, cartea pentru copii scrisă de Iulian Tănase și ilustrată de Alexia Udriște, care a fost bestseller-ul editurii Nemi la Bookfest 2017, ajunge mai aproape de copiii din Timișoara, Iași, Brașov, București și Sibiu.

29
/05
/17

Ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest, redată în 25 de fotografii care surprind atmosfera din ultimele zile, de la Romexpo: iubitori de carte de toate vârstele, titluri noi, focus pe Suedia, oameni de litere, lansări și alte întâmplări. Foto: Laura Dobre

26
/05
/17

„Ca să scrii bine, trebuie să suferi!”, era crezul său, iar pana care-i țâșnea din suflet își trage seva din lumea penală a ocnelor siberiene, unde a fost încarcerat cu lanțuri la picioare. Ridicat la rangul de mari gânditori, titanul literaturii ruse a crezut până în ultima clipă a vieții sale că lumea se va salva prin frumusețe.

25
/05
/17

La cursurile lui Alin Ciupală îmi amintesc că toți voiam să dăm cele mai deștepte răspunsuri la întrebări care ne provocau într-un mare fel. M-am gândit chiar la acele întrebări recent, când cineva, aflând că am terminat Istorie, mi-a replicat banalul ,,înseamnă că ai o memorie bună”. Greșea, omenește.

25
/05
/17

„Barometrul de Consum Cultural 2016. O radiografie a practicilor de consum cultural”, studiu realizat și publicat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC), va fi lansat miercuri, 7 iunie 2017, ora 11.00, la Sala Symposium a Bibliotecii Naționale a României, în prezența unor importante personalități din mediul cultural și academic, precum și a Ministrului Culturii, dl. Ioan Vulpescu.

24
/05
/17

400 de evenimente - lansări de carte, activități pentru copii, spectacole, piese de teatru și concerte - vor avea loc în cadrul celei de-a XII-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest, deschis, astăzi, la ora 12,00, la Romexpo.