CARTEA LUI RUTH de Mario Diament / PREMIERĂ
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartea-lui-ruth-de-mario-diament-premiera/

Teatrul Evreiesc de Stat vă invită vineri, 11 martie şi sâmbătă, 12 martie, de la ora 18.00, la premiera spectacolului CARTEA LUI RUTH de Mario Diament. Regia artistică, costumele şi ilustraţia muzicală sunt semnate de Eugen Gyemant, decorul şi video designul de Dan Ionescu.

Un articol de Petre Ivan|8 martie 2022

Dramaturgul și jurnalistul evreu argentinian Mario Diament s-a născut în 1942 la Buenos Aires, Argentina. A scris scenarii pentru film și televiziune, cărți de ficțiune și eseuri și a fost, de asemenea, ziarist, reporter, editor, corespondent străin, redactor, director al publicațiilor din Miami, Madrid, New York, Geneva, Tel Aviv și Cairo. În prezent, predă jurnalism la Florida International University și scrie o rubrică săptămânală pentru cotidianul La Nación din Buenos Aires.

Mario Diament este autorul mai multor piese de teatru premiate și prezentate cu succes atât în Argentina, cât și în țări din America Latină, SUA și Europa. „Tango Perdido” [Tangou final] a fost nominalizată pentru cea mai bună piesă argentiniană, distinsă cu premiul municipal „Gregorio de la Ferrere” și regizată de Joseph Adler la Hollywood Boulevard Theatre (1994). „El Libro de Ruth” [Cartea lui Ruth] a fost scrisă și montată în premieră la Teatrul Regina din Buenos Aires (2000). În SUA a obținut Premiul Streisand la Jewish Plays Festival, San Diego, California.

„Piesa a fost scrisă inițial în spaniolă, dar vocile care mi-au venit în minte vorbeau idiș. Acesta este motivul pentru care sunt atât de recunoscător Maiei Morgenstern și Teatrului Evreiesc de Stat pentru că au readus pe scenă Cartea lui Ruth această stranie și minunată limbă a mamei – mameloschen.” (Mario Diament)

Piesa se concentrează pe povestea emigrantei evreice Ruth, suferindă de Alzheimer – personaj inspirat de mama autorului -, care a emigrat în Argentina cu doar câțiva ani înainte ca întreaga sa familie să piară din cauza Holocaustului. Ruth se simte vinovată că nu a împărtășit soarta celor dragi. Sfâșiată între amintirea țării sale natale (Polonia) și noua țară în care vine în căutarea unui viitor mai bun, Ruth se află între două lumi, prinse într-un conflict veșnic între trecut și prezent, amintire și uitare.

Distribuție:

Ruth: Katia Pascariu
Femeia: Natalie Ester
Tânăra: Viorica Predica
Fetița: Cabiria Morgenstern
Mama: Mirela Nicolau
Golde: Arabela Neazi
Rozalia: Cristina Cîrcei
Bărbatul: Mircea Dragoman
Polițistul, Vânzătorul de înghețată, Motke Pipkin: Nicolae Botezatu
Tânărul (Boris): Marius Călugărița
Boris: Mihai Ciucă
Max: Darius Daradici
Marek: Andrei Miercure
Ringmaster: George Remeș
Medicul: Nicolae Călugărița

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.