„Cartea omuleților”, un inventar jucăuș de portrete fictive ale copilăriei
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartea-omuletilor-un-inventar-jucaus-de-portrete-fictive-ale-copilariei/

La începutul lunii aprilie, Editura Frontiera a lansat o nouă carte pentru copii semnată de autori români: „Cartea omuleţilor”, scrisă de Mircea Stanciu şi ilustrată de Ștefan Georgescu. 

Un articol de Liliana Matei|9 aprilie 2021

Volumul ne amintește cu umor și afecțiune că, omuleț lângă omuleț, formăm împreună o mare familie – colorată, nostimă și unică.

Cartea omuleților” este o colecție fictivă de portrete de omuleți, așa cum și i-a imaginat autorul pentru a cunoaște mai bine micii cititori care se ascund în spatele copertelor: băiețelul care râde-ntruna, fetița călătoare, băiatul care înflorește tot ce povestește, fetița care cântă și dansează… Ne recunoaștem în omuleții lui Mircea Stanciu? Ce omuleț am inventa, care să ni se potrivească?

„Cartea omuleților” este o invitație la joacă și totodată la reflecție, iar pentru ca joaca să fie completă, a apărut și acest test. Testul nu este unul psihologic, iar răspunsurile sunt menite doar să amuze.

„Mircea Stanciu avea un fel mucalit și totodată drăgăstos de a-i privi pe copii. Pentru el, fiecare copil era un omuleț nostim, dar care cuprindea toate semințele unui om mare. Din acest motiv, toate portretele pe care și le imaginează transmit o mare dragoste pentru copiii lumii.” Ileana Achim, Director Editorial al Editurii Frontiera

Ștefan Georgescu, care semnează ilustrațiile cărții, lucrează ca artist conceptual și ilustrator și experimentează tehnici de lucru diverse, atât tradiționale, cât și digitale. Consideră că se exprimă artistic cel mai bine în ilustrația de carte, pe care o simte deopotrivă profundă și accesibilă. Mai multe despre universul vizual al artistului puteți găsi pe pagina sa de Instagram: Sad snail.

Mircea Stanciu (1978-2019) a fost un colecționar de povești cu tâlc, pasionat de istoria orală și de felul în care poveștile personale reflectă o poveste mai mare și comună a omenirii. Căutările lui l-au determinat să practice meserii din zona pedagogică, dar și din cea a tipăririi de carte. S-a simțit atras în mod special de spontaneitatea, înțelepciunea și franchețea copiilor. Celelalte două cărți scrise de Mircea Stanciu și apărute la editura noastră sunt: „Cartea cuvintelor dispărute” (2017) și „Cartea meseriilor dispărute” (2019).

Editura Frontiera publică autori importanți pentru copii din literatura universală și oferă, în același timp, spațiu creativ autorilor și ilustratorilor români. Mai multe detalii și noutăți editoriale găsiți pe www.editurafrontiera.ro și conturile de Facebook și Instagram ale editurii.

 

 

 

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.

18
/04
/22

Cele mai bune materiale jurnalistice ale anului vor fi premiate în cadrul galei #Superscrieri11 care va avea loc pe 16 mai 2022. Superscrieri este o inițiativă independentă a Fundației Friends For Friends (FFFF.ro ), realizată împreună cu oameni și companii care vor să susțină responsabilitatea în documentarea și transmiterea realității.

18
/04
/22

București, 15 aprilie 2022 – Editura Corint vă invită la dezbaterea pe marginea cărții Capcana lui Tucidide. Mai pot evita Statele Unite și China războiul? de Graham Allison, volum de referință în domeniul relațiilor internaționale, publicat în imprintul Corint Istorie. Evenimentul are loc luni, 18 aprilie, ora 19.00, la librăria Humanitas Cișmigiu.

17
/04
/22

După succesul internațional al romanelor „Tatuatorul de la Auschwitz”, vândut în peste 7 milioane de exemplare, și „Călătoria Cilkăi”, Heather Morris a primit invitația să meargă în Israel pentru a descoperi istoria a trei surori, supraviețuitoare ale lagărului Auschwitz-Birkenau.