„Cartea omuleților”, un inventar jucăuș de portrete fictive ale copilăriei
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartea-omuletilor-un-inventar-jucaus-de-portrete-fictive-ale-copilariei/

La începutul lunii aprilie, Editura Frontiera a lansat o nouă carte pentru copii semnată de autori români: „Cartea omuleţilor”, scrisă de Mircea Stanciu şi ilustrată de Ștefan Georgescu. 

Un articol de Liliana Matei|9 aprilie 2021

Volumul ne amintește cu umor și afecțiune că, omuleț lângă omuleț, formăm împreună o mare familie – colorată, nostimă și unică.

Cartea omuleților” este o colecție fictivă de portrete de omuleți, așa cum și i-a imaginat autorul pentru a cunoaște mai bine micii cititori care se ascund în spatele copertelor: băiețelul care râde-ntruna, fetița călătoare, băiatul care înflorește tot ce povestește, fetița care cântă și dansează… Ne recunoaștem în omuleții lui Mircea Stanciu? Ce omuleț am inventa, care să ni se potrivească?

„Cartea omuleților” este o invitație la joacă și totodată la reflecție, iar pentru ca joaca să fie completă, a apărut și acest test. Testul nu este unul psihologic, iar răspunsurile sunt menite doar să amuze.

„Mircea Stanciu avea un fel mucalit și totodată drăgăstos de a-i privi pe copii. Pentru el, fiecare copil era un omuleț nostim, dar care cuprindea toate semințele unui om mare. Din acest motiv, toate portretele pe care și le imaginează transmit o mare dragoste pentru copiii lumii.” Ileana Achim, Director Editorial al Editurii Frontiera

Ștefan Georgescu, care semnează ilustrațiile cărții, lucrează ca artist conceptual și ilustrator și experimentează tehnici de lucru diverse, atât tradiționale, cât și digitale. Consideră că se exprimă artistic cel mai bine în ilustrația de carte, pe care o simte deopotrivă profundă și accesibilă. Mai multe despre universul vizual al artistului puteți găsi pe pagina sa de Instagram: Sad snail.

Mircea Stanciu (1978-2019) a fost un colecționar de povești cu tâlc, pasionat de istoria orală și de felul în care poveștile personale reflectă o poveste mai mare și comună a omenirii. Căutările lui l-au determinat să practice meserii din zona pedagogică, dar și din cea a tipăririi de carte. S-a simțit atras în mod special de spontaneitatea, înțelepciunea și franchețea copiilor. Celelalte două cărți scrise de Mircea Stanciu și apărute la editura noastră sunt: „Cartea cuvintelor dispărute” (2017) și „Cartea meseriilor dispărute” (2019).

Editura Frontiera publică autori importanți pentru copii din literatura universală și oferă, în același timp, spațiu creativ autorilor și ilustratorilor români. Mai multe detalii și noutăți editoriale găsiți pe www.editurafrontiera.ro și conturile de Facebook și Instagram ale editurii.

 

 

 

12
/05
/21

Editura Frontiera anunță apariția unui titlu de excepție: „Haiku siberian”, un roman grafic lituanian despre deportarea în Siberia a unui băiețel, Algis, împreună cu familia sa. Scris de Jurga Vilė și ilustrat de Lina Itagaki, romanul a impresionat lumea europeană a cărții încă de la apariția sa, în 2017.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Asociația Culturală Control N a lansat programul educațional Eu x 3 – ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni. Atelierele se desfășoară în perioada 12-30 aprilie 2021, în trei licee bucureștene: Liceul Teoretic “Ștefan Odobleja”, Liceul Teoretic Bulgar “Hristo Botev” și Liceul Teoretic Atlas.

22
/04
/21

Vineri, 23 aprilie, la ora 19.30, Editura Humanitas vă invită la a doua ediție a întâlnirilor „Merită să discutăm despre”. Vom avea de această dată un dialog cu oameni care au o experiență lungă în a crea ocazii în care copiii și adolescenții să se poată exprima, să aibă acces la cărți și lectură, la explicații în plus și ajutor la lecții.

21
/04
/21

Pe 25 aprilie 2021, de la ora 19.30, Radio România Cultural se alătură miilor de femei din toată lumea care vor citi prologul cărții „Rugăciune pentru Cernobîl”, a scriitoarei Svetlana Aleksievici, laureată cu Premiul Nobel în anul 2015.

20
/04
/21

Scriitorul israelian David Grossman este laureat al Berman Literature Prize pentru romanul Iti hayim meshek harbe (2019, traducere în limba suedeză de Natalie Lantz: Med mig leker livet, 2020), publicat și în limba română, în anul 2020, în colecția „Biblioteca Polirom”, cu titlul De mine viața și-a tot rîs, traducere din limba ebraică de Gheorghe Miletineanu.

20
/04
/21

Joi, 22 aprilie, la ora 19.30, profesorul de psihologie și neuroștiințe la Princeton Michael S.A. Graziano va fi invitat la un dialog #live #online, în limba engleză, cu Alexandru Babeș, conducătorul grupului de neurofiziologie senzorială în cadrul Departamentului de Anatomie, Fiziologie şi Biofizică, Facultatea de Biologie, Universitatea din Bucureşti, și Dragoș Iliescu, antreprenor și profesor universitar la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, specialist în psihologie organizațională și măsurare psihologică.