Cartea zilei: „Sărutul pictat”, de Elizabeth Hickey
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartea-zilei-sarutul-pictat-de-elizabeth-hicks/

Pe 6 februarie 1918, murea la Viena pictorul austriac Gustav Klimt. Cartea pe care v-o propunem astăzi este „Sărutul pictat” (Editura Nemira), de Elizabeth Hickey, care spune povestea artistului şi a muzei sale, Emilie Floge.

Un articol de Liliana Matei|6 februarie 2020

Romanul publicat recent și în limba română, la Editura Nemira, reia povestea tulburătoarei iubiri dintre pictorul vienez Gustav Klimt și Emilie Floge, femeia care a pozat pentru capodopera Sărutul și al cărei nume artistul l-a șoptit cu ultima suflare pe patul de moarte.

Viena, 1886. Un oraș al cafenelelor elegante, al marilor Opere și al unei comunități artistice în plină efervescență. Emile, de numai 12 ani, cunoaște un pictor libertin și controversat. Angajat de tatăl ei ca să-i dea lecții de desen, Klimt îi prezintă lui Emile subcultura artiștilor desfrânați, a modelelor depravate și a bogaților decadenți, lume care deopotrivă o înspăimântă și o fascinează.

Emilie va înflori și va ajunge de la o simplă fată naivă la una dintre cele mai exclusiviste croitorese de lux din Europa, modelul și amanta adorată de Klimt.

O poveste de dragoste pe fundalul unei Viene imersate complet în artă, care pune în scenă toată atmosfera, culorile, sentimentele și secretele din unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite tablouri din istorie: Sărutul.

„O meditație despre artă și artificial. Misterul lui Klimt pus în relief mai frumos ca niciodată.” The New York Times

„Un limbaj senzual, luxuriant, deloc grăbit și foarte expresiv.” Publishers Weekly

 

30
/10
/19

Un film din Coreea de Sud premiat la Cannes, dar și filme experimentale de top, noi expoziții de artă contemporană, rafinamentul muzicii clasice și un roman din literatura scandinavă a momentului – vă prezentăm cinci dintre atracțiile culturale ale lunii noiembrie.

22
/10
/19

A treia lună de TAG YOUR IDEAS o prezintă pe scena alternativă a Control-ului, deschisă zilnic și aproape non-stop, pe artista Claudia Brăileanu. Una din exprimările cele mai reprezentative ale instalației Claudiei o reprezintă conceptualizarea pattern-ului, a acelui element de expresie formală, ce impune o reprezentare, prin repetiție, a unei autenticități.

19
/10
/19

Foaierul și holul Sălii Studio a Teatrului Odeon devin, pe timpul desfășurării FNT-29, spațiul unei expoziții despre arta și viața unui artist complex și plin de elaborate viziuni. Un demers care mizează pe informația intenționat-fragmentară, amestecată cu melancolie și decadență...

19
/10
/19

Duminică, 20 octombrie, de la 18.30, la TVR 3, în emisiunea „Vizual”, Marius Constantinescu vă invită la centrul BOZAR din Bruxelles, la deschiderea celui mai mare eveniment dedicat lui Brâncuşi în ultimii 20 de ani şi primul de acest gen din Belgia: expoziţia „Brâncuşi. Sublimarea formei”.

03
/10
/19

La început de octombrie, emisiunea „Garantat 100%” de la TVR 1 împlineşte 20 de ani. Realizatorul ei, Cătălin Ştefănescu, vine să-şi întâlnească telespectatorii cu ediţii în premieră, într-un decor complet nou, modern şi primitor în acelaşi timp. Noul Garantat 100% începe duminică, 6 octombrie, cu un dialog plin de substanţă cu psihoterapeuta Esther Perel.

26
/09
/19

Cea mai mare expoziție dedicată lui Nicolae Tonitza, instalații imersive create special pentru eveniment și 4 pavilioane noi de artă, cu opere în valoare de peste 15 milioane de euro. Pavilionul de Artă București — Art Safari își deschide porţile în perioada 27 septembrie - 6 octombrie 2019, în Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

19
/09
/19

Joi, 19 septembrie, începe la Sfântu Gheorghe (Covasna) Festivalul de Arte Contemporane pulzArt, un prilej foarte bun pentru cei care nu și-au făcut încă planuri pentru weekend să își facă spontan o bucurie. Frumusețea locului și a împrejurimilor este completată de pulzArt, un festival care oferă șansa iubitorilor de artă și frumos de a veni în contact cu ce mai e nou, care sunt formele de exprimare artistică la zi, care sunt tendințele în diferite domenii artistice și ce îndrăgește publicul de afară.