Cărțile lunii noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartile-lunii-noiembrie/

„Bine ai venit în America!” de Linda Boström Knausgård, „Wuhan. Jurnal dintr-un oraş în carantină” de Fang Fang şi „Zâmbeşte” de Roddy Doyle sunt trei dintre cărţile pe care vi le recomandăm în această lună. Două romane a căror acţiune are pe fundal oraşul Napoli completează lista.

Un articol de Alina Vîlcan|6 noiembrie 2020

Bine ai venit în America!
de Linda Boström Knausgård (Editura Pandora M)

„A trecut mult timp de când am încetat să vorbesc.” Cu această frază își deschide suedeza Linda Boström Knausgård micro-romanul publicat în original în 2016 și apărut recent și în limba română, în noua colecție Anansi World Fiction, coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu la editura Pandora M.

Poetic și extrem de concis, de o limpezime tăioasă, Bine ai venit în America! este povestea unei fetițe care alege să înfrunte o puternică dramă de familie prin tăcere. Ea l-a rugat pe Dumnezeu ca tatăl ei să moară și tatăl ei a murit, ea este fiica unei remarcabile actrițe de teatru și sora unui adolescent agresiv obsedat de muzică, ea și-a însoțit mama în culisele spectacolelor și și-a vizitat tatăl în spitale de boli psihice, ea s-a născut într-o „familie a luminii” și păstrează cele mai frumoase amintiri de pe o barcă de pescuit.

Tăcerea ei este ca o întoarcere către ceea ce contează, o extirpare a cuvântului atunci când nimic nu mai e de spus, o pledoarie pentru un limbaj esențializat, limbaj pe care autoarea suedeză îl utilizează cu o măiestrie care trădează poeta din spatele prozatoarei (Boström Knausgård a debutat ca poetă în 1998) pe parcursul tuturor celor 110 pagini care compun acest poem în proză de-o frumusețe năucitoare.

Wuhan. Jurnal dintr-un oraș în carantină
de Fang Fang (Editura Polirom)

Timp de două luni, începând din 25 ianuarie, Fang Fang a ținut un jurnal online în centrul căruia se află începutul epidemiei de COVID-19, așa cum l-au trăit locuitorii din Wuhan, orașul în care scriitoarea chineză și-a petrecut întreaga viață.

Confruntarea cu o boală necunoscută, atitudinea autorităților chineze care mai întâi au indus în eroare populația prin declarații false, frica, măsurile de izolare, reacțiile oamenilor, moartea – toate acestea sunt abordate de Fang Fang cu o luciditate uluitoare ținând cont de condițiile în care își ține jurnalul.

Însemnările sale online au fost reunite rapid într-un volum în limba engleză, tradus între timp în numeroase limbi. Axat pe un mesaj responsabil și altruist, pe detaliile vieții de zi cu zi și pe gestionarea unei situații de criză majoră atât la nivel personal, cât și național, Wuhan. Jurnal dintr-un oraș în carantină este o lectură necesară pentru a înțelege mai bine ceea ce trăim azi.

Zâmbește

de Roddy Doyle (Editura Humanitas Fiction)

Poate că ceea ce atrage cel mai mult la romanul de față semnat de Roddy Doyle este spiritul irlandez.

Scriitorul își invită astfel cititorul într-o incursiune tipic irlandeză, din care nu lipsesc pub-urile din Dublin, cu conversațiile lor întâmplătoare din care cine știe câte povești nu se vor fi născut, cu școlile catolice de băieți de altădată, cu frânturile de cotidian în care își fac loc berile, taxiurile și amintirile.

Victor Forde, un bărbat trecut de 50 de ani, își rememorează existența provocat de o întâlnire întâmplătoare într-un pub și poate și de criza vârstei de mijloc care i-a adus un divorț.

Încă de la început, ai impresia că protagonistul își ia viața de la capăt, ceea ce îi oferă prilejul unei meditații asupra a tot ceea ce a trăit până atunci, rezultând o întoarcere în trecut cât se poate de curajoasă, în stare să privească în față orice traumă, să înfrunte orice sentiment al ratării, oricât de periculos, și să meargă mai departe prin lumea aceea acut irlandeză.

Focus: Napoli

Piranha. Copiii Camorrei
de Roberto Saviano (Editura Art)

Amintind, prin atmosfera creată, de Portocala mecanică a lui Anthony Burgess și, mai ales, de Băieții străzii de Pasolini, Piranha. Copiii Camorrei este un roman alert, a cărui acțiune este plasată în cartierele rău-famate ale orașului Napoli, acolo unde îl regăsim pe Nicolas Fiorillo, adolescentul de 15 ani, în mijlocul găștii lui, străbătând în viteză străduțele mizere pe scuterele lor emblematice până în mijlocul traficanților de droguri și al ororilor crimei organizate, unde clanurile se ciocnesc cu brutalitate.

Fiorillo se visează un nelegiuit bogat în centrul unei lumi dominată de teroare, în care nevinovații plătesc cu viața păcate niciodată comise. Inspirat de articolele din presa italiană despre copiii care adesea conduc afaceri ilegale deloc de neglijat, speriind cartiere întregi, Saviano vorbește și de această dată cu un indiscutabil curaj despre problemele acute ale orașului în care s-a născut.

Viața mincinoasă a adulților
de Elena Ferrante (Editura Pandora M)

Giovanna, protagonista celui mai nou roman semnat de Elena Ferrante, publicat în original în 2019 și apărut recent și la noi, la Editura Pandora M (în colecția Anansi), este o adolescentă dintr-un cartier elitist din Napoli.

Fiica unor profesori respectați, Giovanna se confruntă cu o căutare de sine care oscilează între ceea ce este – o fată de condiție bună, cu o educație aleasă – și ceea ce ar putea deveni – o rebelă, o incultă, o marginală, după chipul și asemănarea acelei mătuși malefice de la periferia orașului, despre care părinții săi evită să vorbească.

Pornind de aici, tânăra declanșează o veritabilă dramă de familie, a cărei desfășurare pune față în față două realități paralele – una cunoscută și plină de rafinament, dar tributară aparențelor, cealaltă misterioasă, vulgară, deopotrivă atrăgătoare și dezgustătoare. Pe fundalul unei povești care atrage mai ales prin dozajul de tensiune (ceea ce face ca romanul să aibă efectul unui serial care creează dependență), se desfășoară în toată splendoarea orașul Napoli, dar și o problematică feministă, căci Ferrante trage încă o dată un semnal de alarmă cu privire la felul cum puterea masculină este exercitată asupra femeilor, încă din copilărie, aspect evidențiat chiar din deschiderea romanului: „Cu doi ani înainte să plece de acasă, tata i-a spus mamei că sunt foarte urâtă”. Un roman absolut încântător, în centrul căruia stau frumosul și urâtul, binele și răul!

Timp de două luni, începând din 25 ianuarie, Fang Fang a ținut un jurnal online în centrul căruia se află începutul epidemiei de COVID-19, așa cum l-au trăit locuitorii din Wuhan, orașul în care scriitoarea chineză și-a petrecut întreaga viață.

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.