Cărțile lunii octombrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartile-lunii-octombrie/

Romanele „Povestea slujitoarei” de Margaret Atwood şi „Oameni anxioşi” de Fredrik Backman, din colecţia „musai” a Editurii Art, şi autobiografia lui Elton John, recent apărută în limba română la Editura Publica, sunt trei dintre recomandările de lectură pe care vi le propunem în această lună.

Un articol de Alina Vîlcan|8 octombrie 2020

Povestea slujitoarei (foto sus), distopia multipremiată semnată de Margaret Atwood, este disponibilă acum într-o nouă ediție la Editura Art. Cartea care imaginează o lume în care femeile și-au pierdut complet drepturile și libertățile, fiind reduse la o abrutizantă condiție a maternității sau la cele mai meschine îndatoriri casnice, își proiectează acțiunea într-un viitor care nu o dată îți lasă impresia de a nu fi altceva decât o oglindire a trecutului.

Trăsăturile feministe ale literaturii lui Atwood sunt aici mai vizibile decât poate în oricare dintre creațiile sale. Publicat în original în 1986, Povestea slujitoarei este astăzi unul dintre acele romane-cult care au fascinat generații, fiind adesea comparat cu 1984, de Orwell.

Iar dincolo de povestea puternică, este frumusețea scriiturii lui Atwood, ai cărei admiratori nu uită că, dincolo de activitatea sa de romancieră, critic literar, eseistă, activistă, este poetă.

Eu și Marilyn, de Ji-min Lee, una dintre cele mai apreciate autoare contemporane din Coreea de Sud, este un roman de numai 210 pagini, de-o intensitate răvășitoare.

În centrul romanului, apărut recent și în limba română la Editura Humanitas Fiction, se află Războiul din Coreea (1950-1953), cu tot ce a adus acesta – spaimă, singurătate, mizerie, moarte. Ji-min Lee se apleacă asupra „războiului uitat” prin povestea unei tinere artiste căreia conflictul îi bulversează existența, aruncând-o într-o puternică depresie.

Pretextul utilizat de autoare pentru a istorisi toate acestea este seria de concerte ținute de Marilyn Monroe în bazele militare din Coreea de Sud, pentru soldații americani, la câteva luni după încetarea ostilităților. Întâlnirea dintre cele două protagoniste pune față în față două drame atât de diferite și totuși asemănătoare, într-un spațiu zguduit din temelii.

Eu: Elton John (Editura Publica), autobiografia artistului britanic disponibilă acum și în limba română, la Editura Publica, este o fermecătoare incursiune în muzica ultimelor șase decenii, dar și o călătorie culturală memorabilă prin cartierele londoneze care au găzduit, de-a lungul anilor, existența muzicianului.

Elton John își rememorează trecutul muzical, din momentul în care mama sa a adus în casă primul disc al lui Elvis Presley, îmbinând informațiile din lumea muzicii, minuțios prezentate, cu aspecte dintre cele mai personale – de la teroarea pe care certurile domestice o exercitau asupra sa în copilărie și divorțul părinților, până la provocările aduse de propria viață de adult.

Remarcabil este și felul cum Elton John surprinde transformările socio-culturale ale ultimelor decenii, așa cum le-a trăit și le-a putut observa în spațiul londonez sau prin intermediul turneelor sale pe întreg mapamondul. O autobiografie de-o complexitate incontestabilă, pe care o citești cu interes indiferent de ce muzică asculți!

Îmbunătățire (Editura Polirom), romanul americancei Joan Silber, este construit sub forma unui puzzle de povestiri în care se împletesc destinele mai multor personaje din America zilelor noastre – o femeie care în tinerețe se căsătorise cu un turc și locuise o vreme la Istanbul și în Capadocia, iar acum își duce existența în singurătate, în New York, citind fără încetare cărțile clasicilor; o tânără albă cu o colecție de tatuaje care își crește singură copilul în timp ce trăiește o poveste de dragoste cu un bărbat de culoare, închis pentru vânzare de marijuana și care mai apoi încearcă să facă bani din contrabanda cu țigări; iubita unui bărbat mort într-un accident de mașină, care continuă să îl aștepte neștiind că el nu se va mai întoarce, iar lista poate continua.

Fiecare este un erou în romanul cunoscutei scriitoare americane, însă toți sunt eroi anonimi, în care calitățile și defectele se împletesc în maniere surprinzăntoare, la fel cum li se împletesc existențele în construcția cărții.

Oameni anxioși (Editura Art), cel mai recent roman al suedezului Fredrik Backman, se deschide cu un jaf eșuat și o luare de ostatici încheiate printr-o aparentă evadare misterioasă a agresorului.

Totul se întâmplă cu rapiditate, în stilul cu care Backman și-a obișnuit cititorii, însă dincolo de intriga aparentă, cea a faptelor, există o intrigă mai subtilă, psihologică, iar aceasta din urmă este cea care dă adevărata linie a cărții – o linie ca un pod pe a cărui balustradă se perindă sinucigași care așteaptă să fie salvați sau care nu se lasă salvați.

În funcție de ei, salvatorii aleg în ce direcție să meargă, în ce să se transforme, ce să devină. Romanul autorului scandinav este despre noi cei de acum, despre cotidian, despre superficialitate, despre aventuri lipsite de măreție, despre invazia tehnologiei, despre adevărurile și poveștile de dragoste de acum.

Remarcabil este și felul cum Elton John surprinde transformările socio-culturale ale ultimelor decenii, așa cum le-a trăit și le-a putut observa în spațiul londonez sau prin intermediul turneelor sale pe întreg mapamondul.

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.